Loes werkt als kinderverpleegkundige op afdeling schildpad in het Willhemina Kinderziekenhuis:

"Ik vind het leuk aan mijn werk dat ik op dit moment zowel in de patiëntenzorg bezig ben en daarnaast me kan ontwikkelen in het pijn- en angstreductieteam."

Wat is pijn- en angstreductie?

Voor ieder kind en zijn ouders is een ziekenhuisbezoek of medische behandeling anders. Binnen het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) doen we er alles aan om het ziekenhuisbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen, met zo min mogelijk stress, angst of pijn. Om dat te bereiken willen we graag met ouder en kind samenwerken. Altijd, overal en bij iedereen die in het ziekenhuis werkt: de dokter, de verpleegkundige. We gebruiken als zorgverleners de afkorting PAR, en dat staat voor pijn- en angstreductie. Bij kinderen noemen we het de Pijn en Angst Rem. Samen trappen wij op de rem wanneer wij zien, merken of horen dat een kind pijn of angst ervaart.

Mijn ziekenhuispaspoort

Een voorbeeld daarvan is Mijn Ziekenhuispaspoort. Mijn Ziekenhuispaspoort is een middel waarmee een kind wensen rondom medische handelingen kenbaar maakt. Ouders kunnen dan thuis op een rustig moment de app met hun kind bekijken en invullen. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op wat er gaat gebeuren en op welke wijze dat het beste kan. Loes zegt: "Ik werk in het PAR-team en denk mee over alle mogelijkheden vanuit mijn rol als verpleegkundige. Ik weet wat in de praktijk werkt en kan daarin meedenken. In Het Ziekenhuispaspoort kunnen ouders laten weten wat de wensen van het kind zijn en welke afleiding werkt. Dan kun je denken aan Qwiek-up of een afleidingsboek met materialen die in het ziekenhuis beschikbaar zijn. En ik weet vooraf of een kind gebruik wil maken van een speciale toverzalf bij het plaatsen van een infuus, of het zijn knuffel dichtbij wil hebben, of juist zijn moeder, waardoor ik van tevoren al weet wat de wensen zijn van het kind. Je ziet gewoon dat kinderen rustiger zijn gedurende de hele opname."

De patiënt echt leren kennen

"Als verpleegkundige ben ik gewoon heel blij met mijn Ziekenhuispaspoort. Omdat ik van tevoren echt de patiënt al leer kennen. En het niet een standaardprotocol is, want elk kind is anders."

Yannick en Loes werken samen aan het Ziekenhuispaspoort

Mijn Ziekenhuispaspoort is een middel waarmee uw kind zijn wensen rondom medische handelingen kenbaar maakt. In deze video zie je hoe onze frontend developer deze app bouwt. Loes werkt mee aan deze app en kan goed vanuit haar ervaring als kinderverpleegkundige meedenken.

Bakkie doen met het UMC Utrecht?

Ben je (bijna) afgestudeerd verpleegkundige en benieuwd naar jouw mogelijkheden in het UMC Utrecht? Meld je aan voor een (telefonisch) bakkie met een van onze recruiters.

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert