'In eigen tempo, mijn eigen route'
Monique van Driel (47) besloot te solliciteren bij het UMC Utrecht. Wat begon als een kans als medisch secretaresse, veranderde al snel in een uitnodiging om de opleiding tot doktersassistent te volgen. Nu, midden in haar opleiding, deelt Monique haar ervaringen en uitdagingen op weg naar doktersassistent.

Opleiding op maat

Monique beschrijft haar opleiding als intensief maar fascinerend. “Met een dag school per week en drie dagen werk op de poli Oogheelkunde, heb ik ruimte om mijn eigen tempo te bepalen. Het is een opleiding op maat," legt ze uit. "Je hebt de vrijheid om je eigen route te kiezen en te beslissen welke beroepsthema's je als eerste aanpakt. "Je hebt in deze opleiding zo’n veertien beroepsthema's die je moet doen. Dan schrijf je daar een groot verslag van dat op je werk en op school wordt nagekeken. Het is eigenlijk iedere keer een klein stukje examen, want je wordt al beoordeeld."

Een kijkje in de keuken

De opleiding tot doktersassistent richt zich nu nog voornamelijk op de huisartsenpraktijk, maar het UMC Utrecht probeert samen met andere ziekenhuizen, opleiders en de beroepsvereniging de opleiding beter te laten aansluiten bij het werk in het ziekenhuis. “Op de huisartsenpraktijk doe je dingen als wratten aanstippen en oren uitspuiten. En dat zijn handelingen die op de poli Oogheelkunde eigenlijk niet van toepassing zijn.” Monique kan nu, dankzij de afspraken die het UMC Utrecht heeft gemaakt met het ROC midden Nederland, haar opdrachten ombuigen naar haar werk op de poli Oogheelkunde. “Mijn praktijkopleiders denken daarin mee, we doen hier zoveel verschillende medisch technische handelingen dat er genoeg te leren valt om mijn leerdoelen te behalen. Het aanbod is hier veel breder dan in een huisartsenpraktijk.” Ze waardeert de mogelijkheid om ervaring op te doen op verschillende afdelingen van het ziekenhuis, waardoor ze haar opleiding nog relevanter kan maken voor haar toekomstige werk.

"Het is een voordeel dat het UMC Utrecht een groot ziekenhuis is, waardoor je kunt rondsnuffelen bij de buren. Ik liep een ochtend mee op de wondpoli en heb klinische lessen meegedraaid. Zo krijg je een breder beeld van het werk als doktersassistent en kun je de opleiding sluitend maken. Binnen de opleiding neem je zelf de regie over je leerproces. Zo geef ik zelf aan wat ik nodig heb en bepaal ik mijn eigen tempo. Ik heb één stagedagdeel per week, ik doe zelf een voorstel voor de invulling hiervan en bespreek dit met mijn mentor.  Als ik bijvoorbeeld op school werk aan het thema telefonische triage, zorg ik zelf dat ik die dagdelen meedraai bij de triagetelefoon. De overige dagen werk ik mee in het team, je kan in de opleiding al snel werkzaamheden zelfstandig.”

Omhoog geklauterd

Hoewel Monique toegeeft dat de opleiding intensief is en het soms voelt alsof ze de Mount Everest beklimt, is ze vastbesloten om door te zetten. Met de steun van haar collega's en de mogelijkheid om haar eigen leerproces vorm te geven, ziet ze een heldere toekomst als doktersassistent. "Toen ik aan de opleiding begon, had ik het gevoel dat ik aan de voet van de Mount Everest stond, en daar moest ik maar overheen zien te komen. Hoe dan?! Maar nu een paar maanden verder, ben ik al aardig omhooggeklauterd."

 Monique's reis naar een nieuwe carrière als doktersassistent is een inspirerend voorbeeld van vastberadenheid en groei. Met de steun van haar collega's en de flexibiliteit van haar opleiding, staat ze op het punt om de top van de berg te bereiken. Aan teamleiders adviseert ze om niet huiverig te zijn BBL-studenten binnen te halen. “In het begin moet je investeren, maar je haalt er wel iets moois uit. Wie weet krijg je er een hele leuke collega bij aan het eind van de rit, die je helemaal hebt gevormd op jouw afdeling."

Contactinformatie

Will je meer weten over werken in het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert