Lianne werkte via een detacheringsbureau op de IC van het UMC Utrecht en daar zag ze regelmatig patiënten van het CTB (Centrum voor Thuisbeademing) worden opgenomen. Toen ze de vacature bij het CTB zag, werd ze nieuwsgierig en liep ze twee dagen mee als verpleegkundig consulent. Toen wist ze genoeg: "Deze baan wil ik!"

Hoe ziet je dag eruit?

“Als verpleegkundig consulent ben je vanaf het begin tot het eind betrokken bij de patiënt, de taken zijn erg afwisselend. Waar zal ik beginnen? Denk aan het instellen van de beademing (non-invasief of invasief), het ontslag naar huis met beademing, scholing geven aan hulpverleners en mantelzorgers thuis. Of in instellingen waar patiënten verblijven. Maar ik doe ook controlemomenten tussendoor, thuis bij de patiënt of controles in het ziekenhuis en ik lees beademing of transcutane metingen uit. Ook draaien we telefonische spreekuren.” 

Wat is het allermooiste aan jouw baan?

“Het leukste van deze baan is de afwisseling. Geen dag is hetzelfde: de ene dag zie je je patiënten op de poli of spreek je ze telefonisch, de andere dag bezoek je je patiënten thuis of in een ander ziekenhuis. Je bent regelmatig veel onderweg. Soms start ik mijn dag in Amsterdam en eindig ik in Apeldoorn. De andere dag ben ik de hele dag in het UMC. Je hebt als verpleegkundige je eigen caseload en je plant zelf je dagen in wanneer je deze patiënten bezoekt. Het inzetten van chronische beademing heeft onder andere als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Ik vind het heel mooi om hier een actieve bijdrage in te kunnen leveren. Soms is er maar een hele kleine aanpassing van de beademing nodig, dat voor de patiënt enorm veel verschil maakt. Omdat je de patiënten ook in hun thuissituatie ziet, zie je als verpleegkundige ook wat voor impact een ziekte als bijvoorbeeld ALS kan hebben. Ik kan ervoor zorgen dat de patiënt in zijn laatste levensfase nog het maximale uit het leven kan halen, en dat geeft mij veel voldoening."  

"De uitdaging zit ‘m er soms in dat ik patiënten moet motiveren om beademing op een goede manier te gebruiken. Wel of niet doorgaan met beademing als een patiënt in de laatste levensfase is aangekomen kan een struggle zijn, maar ik weet dat het gesprek aangaan met patiënt, familie en huisarts dan vaak een goede optie is.”

Wil je nog iets anders kwijt aan toekomstige sollicitanten?

“Het team van het CTB is een warm en gezellig team. Je werkt veel zelfstandig, maar je kunt je collega’s altijd en op ieder moment bereiken voor hulpvragen of een luisterend oor. Dat is erg waardevol. En het is een must om werkervaring op te doen op een IC. Ik heb daar zo’n tien  jaar gewerkt, en de kennis die ik daar heb opgedaan over beademing, is onmisbaar in deze functie.”

Contactinformatie

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem contact op met Lotte.

Afdeling recruitment

088-7558985

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert