"Ik zet mijn eigen beslommeringen opzij, zodat ik naar deze mensen kan luisteren." Olga Neumann (34) heeft een drukke baan en staat volop in het leven. Op vrijdag maakt ze tijd voor haar vrijwilligerswerk op de afdeling Geriatrie van het UMC Utrecht. In deze blog beschrijft ze haar ervaringen.
“Op weg naar het ziekenhuis probeer ik mijn hoofd leeg te maken: weg met alle vergaderingen, e-mails en actielijstjes van de afgelopen werkweek. Vandaag is het vrijdag en ga ik naar mijn vrijwilligerswerk op de afdeling geriatrie van het UMC Utrecht. Op deze afdeling worden oudere mensen met ingewikkelde ziekteproblemen behandeld. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen, zoals acute verwardheid, geheugenproblemen, eenzaamheid en een onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren."

Afdeling geriatrie

"Geen afdeling dus waar je met middelmatige inzet vrijwilligerswerk doet. Ik moet mijn eigen beslommeringen echt even opzij zetten, zodat ik naar deze mensen kan luisteren. Want dat is wat ik doe: ik ga bij de patiënten langs die het fijn vinden om bezoek te krijgen. Praten helpt om het hart te luchten of wat afleiding te hebben, en is ook belangrijk om iemand met een delier bij de realiteit te betrekken. Verder maak ik wandelingen met de ouderen die dat aankunnen, want beweging is belangrijk om spierverlies te beperken. Tot slot lunch ik samen met hen in de huiskamer van de afdeling, omdat samen eten een stimulans kan zijn voor ouderen om wat meer te eten."

Hoe ziet jouw dag eruit?

"Vandaag is het druk op de afdeling, zie ik meteen op het overzicht van patiënten dat ik van de regieverpleegkundige krijg. Als eerste ga ik bij mevrouw B. langs, en die blijkt dolblij te zijn met mijn bezoek. Ze begint over vroeger te vertellen. Als kind stiekem achterop de wagen van de melkboer springen en mee naar huis rijden… Als jong dienstmeisje de dochtertjes van de burgemeester met een roeiboot naar school brengen… Het zijn mooie verhalen over een andere tijd, maar vergis je niet: deze vrouw leeft niet alleen in het verleden. Ze vertelt me dat ze niets liever wil dan snel revalideren, zodat ze volgende maand in goede gezondheid haar 96e verjaardag kan vieren."

Lees verder

Benieuwd naar het hele interview?

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail