Werken op de afdeling radiologie. Wat doe je eigenlijk precies? Een afdeling met een heleboel verschillende specialisaties en technieken! Charlotte Meijer vertelt meer over haar werk als radiodiagnostisch laborant met de specialisaties MRI en kinderradiologie. Totaal verschillend maar beide heel erg interessant!

Hoe zien je dagen eruit?

Op de afdeling radiologie hebben we een heleboel verschillende werkplekken met verschillende specialisaties. Je kan je verdiepen in bijvoorbeeld conventionele (kinder)radiologie, MRI, CT, echografie, nucleaire geneeskunde, mammografie en angiografie maar je hebt ook andere specialisaties zoals beeldbewerking. Heel veel verschillende mogelijkheden dus! Ik ben zelf inzetbaar op de MRI (in het UMC Utrecht en Prinses Maxima Centrum) en de kinderradiologie (in het Wilhelmina Kinderziekenhuis); twee totaal verschillende specialisaties maar allebei even interessant en uitdagend. Iedere dag heb ik een andere werkplek en werk ik met een andere patiëntendoelgroep. Geen week is hetzelfde, want naast de diversiteit in werkplekken heb ik ook nog eens een afwisselend rooster met dag-, avond- en nachtdiensten.

Bij de MRI werken we met twee laboranten bij een scanner. In totaal hebben we op de afdeling radiologie in het UMC Utrecht dagelijks ongeveer zeven MRI scanners in gebruik. Als MRI laborant is het jouw taak om een goed beoordeelbare MRI scan af te leveren. De radioloog zorgt vervolgens voor de uitslag. De techniek van een MRI scan berust op waterstofprotonen en aangezien het menselijk lichaam uit meer dan 70% uit water bestaat, kunnen we van bijna elk lichaamsdeel een MRI scan maken. Dit zorgt voor een afwisselend scanprogramma. Zoals je misschien wel weet is een MRI scanner een magneet die tijdens het scannen erg veel lawaai maakt. Het is daarom noodzakelijk om je als patiënt te ontdoen van alle metalen voorwerpen en om oordoppen en een koptelefoon te dragen tijdens de MRI scan. Gelukkig kunnen wij als MRI laboranten een heleboel comfort bieden, zoals een kniekussen om lekker te liggen, het uitkiezen van muziek en/of bewegende beelden om naar te kijken.

Ik maak ook MRI scans in het Prinses Maxima Centrum. Hier hebben we twee MRI scanners staan. Een heel ander ziekenhuis met vooral een heel andere patiënten doelgroep. Hier gaan kinderen jonger dan zeven jaar, bijvoorbeeld onder anesthesie (slapend) voor een MRI scan omdat dit erg ingrijpend kan zijn en stilliggen soms nog lastig is. Als het kind ouder is gaat vaak één van de ouders mee tijdens de MRI scan. Kinderen worden steeds beter voorbereid op een MRI scan door de pedagogisch medewerkers. Dat is heel fijn voor het kind, de ouders maar ook voor ons.

Andere dagen word ik op de conventionele radiologie ingezet bij zowel de volwassenen als kinderen. Hier maken we voornamelijk röntgenfoto’s. Een röntgenfoto kan van elk lichaamsonderdeel gemaakt worden. Je kent ze voornamelijk van de botbreuken, maar ook röntgenfoto’s van de longen en van de buik komen vaak voor. Het maken van een röntgenfoto is vaak stap één voor een behandeling en daardoor zijn wij als radiologie in het gehele ziekenhuis nodig. Als radiologie zijn we bijvoorbeeld aanwezig bij een trauma opvang en worden we soms opgeroepen voor een reanimatie. Als patiënten te ziek zijn om naar de röntgenkamer te komen, komen wij naar de patiënt met ons mobiele röntgenapparaat. We maken dan een foto op de patiëntenkamer. Op de röntgenfoto kan de eerste diagnose worden gesteld, of kunnen juist ziektebeelden worden uitgesloten. Een klein maar belangrijk puzzelstukje in de puzzel!

Verder lezen?

Op umcutrecht.nl lees je het hele interview.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail