“In deze functie sta je vaak paraat, net als de brandweer", zegt Eric. Als versnellertechnicus verhelpt hij storingen en verricht hij onderhoud aan bestralingstoestellen. "Storingen  los je meteen op, want voor de patiënt moet alles snel gereed zijn en tot in de puntjes kloppen.”
“In deze functie sta je vaak paraat, net als de brandweer", zegt Eric. Als versnellertechnicus verhelpt hij storingen en verricht hij onderhoud aan bestralingstoestellen. "Storingen los je meteen op, want voor de patiënt moet alles snel gereed zijn en tot in de puntjes kloppen.”

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer eruit?

"Een vroege dienst begint om half acht, zodat ik direct storingen kan oppakken. ’s Ochtends tijdens het opstarten kunnen problemen optreden bij de apparatuur, en wij technici zorgen dan dat alles weer snel draait. Soms is er maar één kleine storing, maar op andere dagen lossen we wel tien storingen op vóór negen uur. Iedere dag is anders, en dat houdt het werk dynamisch. Rond de start van de dag hebben we ook een dagstart, een kort teamoverleg om geplande werkzaamheden en urgente zaken door te nemen. Als storingen opgelost zijn begint het behandelschema, dan gaan de radiotherapeutisch laboranten aan de slag. Wij voeren dan bijvoorbeeld gepland onderhoud uit. Dit varieert van wekelijkse veiligheidscontroles tot uitgebreid onderhoud van onderdelen. Tussen de middag loop ik graag een rondje over het mooie en historische landgoed Oostbroek, hier in de buurt. Als ik late dienst heb, die van 12:00 tot 17:30 uur duurt, wacht ik tot de laatste patiënt is gedaan om eventuele storingen op te lossen. Een storing na vijven wordt vaak de volgende dag opgepakt.”

Kun je iets vertellen over de apparatuur waar je mee werkt?

"We hebben in totaal zestien bunkers, waarvan er twaalf dagelijks in gebruik zijn voor behandelingen met versnellers. Van deze versnellers zijn er negen conventionele modellen en drie Unity-versnellers, een wereldwijd baanbrekende uitvinding uit ons eigen UMC Utrecht. Daarnaast hebben we zeven MRI’s en twee CT-scanners op de afdeling. Dit zijn allemaal geavanceerde apparaten die veel aandacht nodig hebben. Wij lossen zelf storingen op en voeren reparaties uit aan al onze versnellers. We hebben altijd een of twee machines ‘vrij’ staan; daar worden geen patiënten op gepland en het toestel kan dan eigenlijk acuut worden ingezet op het moment dat een andere machine een ernstige storing heeft. Zo kan de behandeling alsnog voortgezet worden op deze reservemachine. De kans dat een patiënt bij ons niet wordt behandeld, is vrijwel nihil. Werk-privéverhouding is mede door de reservemachines ook verbeterd. Vroeger werkte ik regelmatig over. Dat komt nu bijna niet meer voor, ook dat is uitzonderlijk in de wereld. Elders moet je juist in de avonden, als er geen behandelingen meer zijn, gaan repareren of onderhoud plegen.”

Wat maakt de Unity-versneller zo bijzonder?

"De Unity-versneller is een baanbrekende combinatie van een MRI en een lineaire versneller, een concept dat hier op onze afdeling is ontwikkeld. De Unity combineert een MRI met een versneller. Tijdens de bestraling kan de Unity automatisch pauzeren wanneer de patiënt beweegt, en hervatten zodra de patiënt stilligt. Dit betekent dat we de precisie van de MRI en de effectiviteit van de versneller samen kunnen gebruiken tijdens behandelingen. Wereldwijd zijn er maar een paar mensen gecertificeerd om de Unity te onderhouden, en ik ben een van die gecertificeerde Unity Service Engineers.” 

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?

"Mijn belangrijkste taak is ervoor zorgen dat de behandelingen van patiënten veilig en op tijd kunnen plaatsvinden. Storingen krijgen altijd prioriteit, en we werken vaak als de brandweer die klaarstaat om problemen direct op te lossen. Ik beheer ook het onderhoudsschema voor de Unity’s, waar ook fysisch medewerkers en de fabrikant zorgvuldig in worden meegenomen. Hetzelfde geldt voor het plannen van software-updates en controles. Wanneer een reparatie mogelijk invloed heeft op de stralingskwaliteit, moeten fysisch medewerkers bepaalde zaken controleren voordat we de apparatuur vrijgeven. Dit alles vereist nauw overleg en samenwerking."

Wat maakt het werken bij het UMC Utrecht zo bijzonder?

"Het werk is enorm afwisselend en dynamisch. Sommige dagen heb je alleen gepland onderhoud en een paar korte storingen, andere dagen lijkt het alsof alles tegelijk gebeurt. Zelfs na tientallen jaren in dit vak word ik regelmatig verrast door wat er op mijn pad komt. Bovendien werk ik in een team, met fijne collega's en een prettige werksfeer. De radiotherapeutisch laboranten waarderen het enorm als we de apparatuur snel weer aan de praat krijgen. Die samenwerking en de dynamiek maken het werk leuk en waardevol."

Waarom zou iemand voor deze baan moeten kiezen?

"Dit is een baan met veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Je werkt in een academisch ziekenhuis met een grote internationale reputatie op het gebied van radiotherapie. Hier krijg je de kans om high-end technologie te leren kennen, en je kunt zelf bijdragen aan unieke projecten en innovaties. Het contact met collega’s en de afwisseling in het werk maken iedere dag anders. Het is een baan waarin je jezelf continu kunt blijven uitdagen, en de waardering is groot."

Vragen? 

Wil jij ook aan de slag in het UMC Utrecht en ben je benieuwd wat het UMC Utrecht voor jou kan betekenen? Bekijk de vacatures of neem contact op met een van de recruiters. 

Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de job alert