Julitta dialyseverpleegkundige in hart en nieren. Ze is enthousiast over haar mooie werk en vertelt er stralend over!
Veel verpleegkundigen verwachten het niet, maar bij de dialyse hebben we heel divers werk. Chronische patiënten die niet in een regulier dialysecentrum terecht kunnen, komen hier. Bij hen spelen we een grote rol in hun leven en bouwen we echt een band op. Dat wil niet zeggen dat het aansluiten aan de dialysemachine altijd hetzelfde is. Waarden kunnen tijdens de dialyse wisselen en daarom moet ik altijd scherp blijven! Daarnaast voeren we veel acute dialyses uit en zijn we ook regelmatig in het WKZ en soms in het PMC te vinden. Werken op de dialyseafdeling betekent dat je een band kan opbouwen met patiënten, maar dat je ook de spanning van de acute zorg hebt en technisch bezig bent. Het beste van alle werelden!

Hoe zien jouw dagen eruit?

Ik kom door het hele ziekenhuis, dus mijn werkdagen zijn echt iedere keer anders. Vanmiddag sta ik op de IC, soms ook op de recovery. Als dialyseverpleegkundige assisteren we de internist-nefroloog bij het plaatsen van dialyselijnen. Ik behandel patiënten van 0 tot 100 jaar. Bij de chronische patiënten ben ik eerstverantwoordelijk verpleegkundige en vervul een grote rol in hun leven. Zij komen meestal drie keer per week vier uur dialyseren, dus we kennen elkaar ondertussen goed. Vaak spreken we elkaar bij de voornaam aan en soms krijgen we zelfs vakantiekaartjes. Afhankelijk van de zorgzwaarte sta je één op één ingepland of tot maximaal één dialyseverpleegkundige op drie patiënten. We sluiten patiënten aan en af op de dialysemachine en bieden alle benodigde zorg rondom de dialyse.

Wat maakt jouw functie de allerleukste van het hele ziekenhuis?

Werken op de dialyseafdeling heeft een goede mix van chronische zorg en acute zorg. Behalve de diversiteit en technische kant van ons specialisme hebben we echt een heel leuk team! We hebben een werk-gerelateerde WhatsAppgroep en een fun-WhatsAppgroep en die laatste wordt het meest gebruikt; daar komen de berichten en video’s op die we niet op Instagram durven te plaatsen :). Met de verpleegkundigen en de artsen hebben we onderling veel lol, maar ook met de patiënten!

Lees verder

Benieuwd naar het hele interview?

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail