Werken met kinderen in een ziekenhuis is meer dan alleen zorg verlenen. Het betekent ook het begeleiden van een kind en zijn of haar familie in een vaak onzekere periode. Hoe is het om hier te leren en te werken als kinderverpleegkundige? Sanne, die de opleiding tot kinderverpleegkundige volgt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), vertelt over haar ervaringen.

Een droom die uitkomt

“Van kleins af aan wist ik het al: ik wil in het WKZ werken,” zegt Sanne enthousiast. “Mijn ouders werkten in de zorg en ik zag hoeveel impact zij konden maken. De afwisseling in leeftijden en ziektebeelden in de kindergeneeskunde sprak me direct aan. Tijdens mijn hbo-V wist ik het eigenlijk al: ik wil kinderverpleegkundige worden."

Groeiende verantwoordelijkheid

Hoe verder Sanne in haar opleiding komt, hoe meer verantwoordelijkheid ze krijgt. “Elke keer als ik een kind even kan laten lachen of een ouder mij bedankt, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Of het nu is door samen een wedstrijdje te doen op de gang of door een ouder te begeleiden bij het verschonen van een eerste luier: het zijn die kleine momenten die het verschil maken.” Op een leerafdeling krijgt ze veel begeleiding, maar zelfstandig werken is een belangrijk doel. “We beginnen de dag met een overleg met mijn begeleider. Stap voor stap krijg ik meer verantwoordelijkheid door middel van EPA’s, entrustable professional activities, waarmee je bekwaam wordt verklaard in specifieke handelingen. Iedere dag leer ik nieuwe dingen en krijg ik waardevolle feedback.”

‘Er zijn’ is soms al genoeg

Kinderverpleging vraagt om een andere aanpak dan volwassenenzorg. “Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Hun anatomie, fysiologie en medicatiegebruik verschillen enorm. Daarnaast is communicatie heel belangrijk. Elk kind reageert anders op zorg en je moet je aanpak daarop afstemmen. We leren bijvoorbeeld pijn- en angstreductietechnieken om kinderen zo comfortabel mogelijk te laten voelen.” Ook het contact met ouders speelt een cruciale rol. “Ouders kennen hun kind het beste, dus samenwerken is essentieel. Soms is ‘er zijn’ al genoeg om een verschil te maken. Kinderen en hun gezinnen maken vaak een zware tijd door in het ziekenhuis. Ik vind het heel bijzonder om hier een positieve rol in te spelen.”

Van leerling naar volwaardige verpleegkundige

Terug in de schoolbanken na een afgeronde verpleegkundige opleiding was wennen voor Sanne. “Ineens voelde ik me weer onzeker en had ik het idee dat ik ‘twee linkerhanden’ had bij een baby. Gelukkig krijg je veel begeleiding en merk je snel je eigen groei. Aan iedereen die twijfelt over deze opleiding, zeg ze: "niet twijfelen, gewoon doen! Het is hard werken, maar ontzettend leerzaam en dankbaar. En mocht je iets meer tijd nodig hebben, dan krijg je die ook."
Wat deze opleiding bijzonder maakt, is de brede praktijkervaring. “Je doet ervaring op in alle facetten van de kindzorg: van verloskunde en kraamzorg tot de NICU en de medisch pedagogische zorg. Hierdoor groei je niet alleen als verpleegkundige, maar ook als persoon. De samenwerking met specialisten, de verschillende afdelingen en de brede praktijkervaring maken het een plek waar je echt wordt klaargestoomd voor een carrière als kinderverpleegkundige. Ooit hoop ik op de kinder-IC te werken. Maar voorlopig geniet ik volop van de ervaring die ik hier opdoe.”

Volg ook de opleiding tot kinderverpleegkundige

Wil jij ook een verschil maken in het leven van zieke kinderen en hun families? Bekijk de opleidingsvacature en solliciteer snel!

Meer weten?

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088 75 589 85Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de job alert