Team Beveiliging van het UMC Utrecht is uitgeroepen tot "Leerbedrijf ROC Midden-Nederland 2022". Bouwe Hofstee, teamleider Operationele Diensten: “Ik ben enorm trots op ons team en de zes praktijkbegeleiders die onze stagiairs klaarstomen voor de praktijk.”

“Mijn uitgangspunt is het leveren van kwaliteit", zegt Bouwe. "Samen met het ROC slaan wij een brug tussen onderwijs, praktijk en examen. Wij weten met welke kennis ze bij ons komen en sluiten aan op hun behoeftes. Na onze stage zijn ze klaar voor het examen. Zo leiden we beveiligers op die klaar zijn voor het beveiligen van een ziekenhuis. Ik ben blij dat het zijn vruchten afwerpt en dat onze aanpak gewaardeerd wordt.”

Zo veelzijdig is ziekenhuisbeveiliging

“Per jaar verwelkomen we vier stagiaires. Ze zien met eigen ogen hoe veelzijdig ziekenhuisbeveiliging is; dat is een grote eye opener. Beveiligen in het ziekenhuis betekent dat je te maken hebt met een enorme variëteit aan werkzaamheden. Denk aan onwelwordingen, agressie-en calamiteiten-incidenten, handhaving huisregels. Maar denk ook aan het calamiteitenhospitaal en de gevaarlijke stoffen waarmee in het ziekenhuis wordt gewerkt. Daarnaast zijn goedgetrainde sociale- en communicatieve vaardigheden belangrijk in een ziekenhuis, waar patiënten en bezoekers rondlopen met vaak flink wat emoties. Wij leiden dat in goede banen met 38 beveiligers die 24/7 aanwezig zijn.”

Investeren in goed onderwijs

Bouwe vindt het ook belangrijk zijn kennis over het vak te delen: “Ik ontwikkelde een eigen lesmethode die gericht is op beveiliging in de zorg, da's toch echt een andere tak van sport. De methode is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs in 2018 en wordt momenteel gebruikt door zo’n 22 ROC’s. Op die manier zijn de studenten goed voorbereid op de praktijk en sluiten de verschillende fases van de opleiding perfect op elkaar aan.”

Doorgroeien naar een vaste baan

“Door al zo vroeg te investeren in jonge, gemotiveerde mensen, plukken wij daar later de vruchten van. We beginnen bij de wortel. Dit jaar konden we drie stagiairs aannemen en die komen in dienst bij het UMC Utrecht. Ze kennen het team al, weten hoe het hier werkt en zijn meteen van toegevoegde waarde voor ons ziekenhuis. En ik ben er trots op dat zij ook na hun stage kiezen voor het UMC Utrecht als werkgever.”

De kers op de taart

“Dat we nu uitgeroepen zijn tot 'Leerbedrijf  ROC Midden-Nederland 2022' is natuurlijk de kroon op ons werk. Wij proberen onderscheidend te zijn door veel een-op-eenbegeleiding en extra onderwijs te bieden en dat heeft effect. Van de 44 studenten die bij ons stage hebben gelopen, heeft iedereen een diploma. We hebben er acht in vaste dienst kunnen nemen; nog eens twaalf zijn doorgestroomd naar bedrijfsbrandweer UMC, politie en Koninklijke Mareschaussee. Ik ben er trots op dat we dat bereikt hebben met ons team.”

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail