"In het verpleegkundig Innovatielab werken we aan oplossingen voor problemen waar verpleegkundigen in hun dagelijkse werk tegenaan lopen." En die oplossingen, die bedenken technici en verpleegkundigen uit het UMC Utrecht samen met studenten van de Hogeschool Utrecht (HU). Wij gingen langs bij Joy-Ann, regieverpleegkundige in het UMC Utrecht en coördinator van dit bijzondere lab.
"Het idee: verpleegkundigen geven aan waar zij in de praktijk tegenaan lopen, en het Innovatielab biedt de ruimte om daar iets op te bedenken. De oplossingen hebben als doel de werklast verlichten, voorkomen of verhelpen van fysiek belastende, ergonomisch onhandige of veelvuldig herhaalde handelingen”, vertelt Joy-Ann.
“Een goed voorbeeld is 'de Fix' een houder voor tape. Voordelen van de Fix zijn onder andere dat je de tape met een houder bij je kunt dragen en het beginpunt van het rolletje makkelijk te vinden is. Dit bespaart tijd en frustratie”, legt Joy-Ann uit. "Kleine aanpassingen zoals deze hebben uiteindelijk veel impact op de efficiëntie en het werkplezier."

Innovatie gericht op de praktijk

Een belangrijk onderdeel van het Innovatielab is de samenwerking met én tussen studenten van de Hogeschool Utrecht. Zij volgen studies in verschillende richtingen, zoals verpleegkunde, communicatie en industrieel productontwerp, waardoor ze ook vanuit verschillende oogpunten aan een oplossing werken. “De studenten leren niet alleen hoe ze producten ontwikkelen, maar ook hoe ze rekening houden met aspecten zoals veiligheid, hygiëne en gebruiksgemak in een ziekenhuisomgeving. Dat is ontzettend leerzaam”, vertelt Joy-Ann. “De studenten ervaren de praktische kant van hun vak en zien meteen de impact van hun werk.”

Zelf in de praktijk brengen

Samen met andere verpleegkundigen coördineert Joy-Ann het Innovatielab. Wat klein begon, groeide uit naar het lab van nu waar ruimte is om prototypes te maken en deze echt in de praktijk te brengen. “Tussen de diensten door begon ik vijf jaar geleden met een paar uurtjes en nu doe ik dit 20 uur in de week. Daarnaast werk ik nog steeds 16 uur als verpleegkundige.” Extra leuk, want daardoor herkent Joy-Ann praktijkproblemen aan en kan ze innovaties zelf uittesten.

Impact op zorg en studenten

"Het feit dat we in de ontwikkelingsfase verpleegkundigen en technici betrekken, zorgt ervoor dat de uiteindelijke producten écht een verschil maken in de praktijk”, vertelt Joy-Ann. "Zo’n traject is interessant om mee te maken. Je ziet hoe een idee uitgroeit tot iets tastbaars dat de zorg daadwerkelijk verbetert.”
De kracht van het Innovatielab ligt in de nauwe samenwerking tussen zorg en techniek. Dit zorgt voor concrete oplossingen én voor een cultuur van innovatie in het UMC Utrecht. Joy-Ann: “Verpleegkundigen zien dat verandering mogelijk is en krijgen de kans om zelf bij te dragen aan verbeteringen in hun werk. Voor studenten is het een unieke ervaring om te werken aan echte zorgproblemen en zo hun kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk. Het is mooi om te zien hoe iedereen hiervan profiteert: verpleegkundigen, studenten en vooral de patiënt.”

Kom meer te weten over de projecten en innovaties

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert