Samen met 15 collega’s begeleidt medisch pedagogisch zorgverlener Jitske van der Sluis ouders en kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Van opname op de high care of de intensive care tot het ontslag. Jitske: “Alles is anders voor patiënten in het WKZ: andere mensen, een vreemd bed, niet naar school, geen broertjes en zusjes om je heen. Hoe kan ik er dan voor zorgen dat er toch een lach komt en dat ze zich veilig voelen?”
Jitske breekt waar mogelijk het ijs met een grapje. “Mijn kracht is mijn gevoel voor humor. Ik probeer de kinderen te laten zien dat er naast medische handelingen en onderzoeken, ook fijne en leuke dingen zijn in het ziekenhuis. Het geeft de kinderen plezier, dat is waardevol. Een kind moet kind kunnen zijn, en soms vergeten dat ze ziek zijn.”

Doelgericht dagdromen: "Hoe ziet je voordeur eruit?"

Jitske vertelt over haar ervaringen met het gebruik van afleidingstechnieken bij kinderen die pijn of angst ervaren. Ze herinnert zich een meisje van 14 jaar dat angstig was voor het inbrengen van een infuus. “Vooraf heb ik haar en haar ouders gevraagd hoe we haar kunnen helpen. Wat heeft ze nodig? Waar staat ze voor open? Uiteindelijk maakten we gebruik van fantasie en doelgericht dagdromen. Door het stellen van gerichte vragen zoals ‘Hoe ziet je voordeur eruit?’ en ‘Wat zien we dan als we bij jou thuis naar binnen lopen?’ had het meisje controle en afleiding. Ze kon met de situatie omgaan. De vragen zorgden ervoor dat dit meisje even met haar gedachten naar een andere plek kon gaan waardoor zij minder angst heeft ervaren van de medische handeling."

Ouders zijn de belangrijkste speler

Jitske vindt het mooi om ouders te ondersteunen om hun kind zo goed mogelijk te begeleiden en hen in hun kracht te zetten. Jitske: “Zij zijn de belangrijkste speler en kennen hun kind het beste. Zo was er eens een meisje voor het inbrengen van een sonde. Voor haar geen prettige procedure, maar met onze begeleiding en een goed plan ging dit steeds beter. Ook moeder kreeg hierin steeds een belangrijkere rol. Dit betekende dat ik een stapje terug kon doen. Een mooi resultaat, want ouders staan nu in hun kracht. Mijn doel is dan ook dat de ouder samen met het kind het team vormt en ik hen hierbij ondersteun waar dat nodig is. Want ook voor ouders van het kind is een opname of bezoek aan het ziekenhuis impactvol. We blijven met hen in gesprek over hoe we ze het beste kunnen ondersteunen. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze maatschappelijk werkers.”
“Ik mag een steentje bijdragen voor kinderen die hier in het ziekenhuis komen. Het is een plek waar van alles moet, maar er is ook ruimte voor ontspanning en plezier. Voor mij is de uitdaging om ervoor te zorgen dat een kind ondanks alles wat er gebeurd is, met een goed en trots gevoel terug kan kijken op de ziekenhuisperiode.”

Samen met ons team de focus op kind en welzijn

Wat maakt haar werk zo leuk? Jitske: “Geen dag is hetzelfde in het ziekenhuis. Er gebeurt zoveel, maar je weet nooit wát er die dag zal gebeuren. Het is geweldig dat we met een groot team werken, waarbij de lijntjes kort zijn. Het samenwerken met verpleging, artsen, psychologen, educatieve voorzieningen en maatschappelijk werkers zorgt voor een focus op het welzijn van het kind. Ik ben erg blij met ons team. We begrijpen elkaar en dat maakt de soms heftige situaties draaglijker. Een moeilijke situatie doe je nooit alleen. We checken elkaar om te zien of je het kunt loslaten en wat je nodig hebt.”

Het Kinderziekenhuis

De nieuwe serie ‘Het Kinderziekenhuis’ is iedere dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert