Onze collega Kelly heeft een mooie oproep aan iedereen die van baan wil veranderen: "Ga in de zorg werken, bij het UMC Utrecht natuurlijk! Je kan hier waardevol en zinvol werk doen.” Hoe zette zij zelf deze stap? En wat maakt dat ze na een interne switch nu helemaal op haar plek zit als duurzaamheidscoördinator voor de laboratoria en als kwaliteitsmedewerker bij de afdeling Genetica?

Kelly heeft onder andere een achtergrond als communicatiemanager in de commerciële (zorg)sector. Ook werkte ze zestien jaar op medische laboratoria (pathologie). Dat komt in haar huidige baan allemaal samen: “Ik had een drukke baan als communicatiemanager bij een farmaceutisch bedrijf en was net naar Utrecht verhuisd. Ik besefte op een dag dat ik niet gelukkig werd van het werken in de commerciële sector met alle targets en prestatiedruk. Ik wilde eigenlijk gewoon terug naar de zorg. Ik belandde bewust ‘in between jobs’ om een studie over klimaatverandering te volgen en mij te kunnen oriënteren op mijn vervolgstap. Een ding wist ik zeker: ik wilde ergens werken waar ik helemaal mezelf kan zijn en me duurzaam kan ontplooien. Die organisatie heb ik gevonden."

Intern netwerk

In november 2021 begon Kelly in het UMC Utrecht. Eerst als laboratorium assistent voor verschillende afdelingen en later als medisch secretaresse. Al gauw komt ze erachter dat ze nog niet helemaal op de juiste werkplek zit. “Dat vind ik het mooie aan het werken in het UMC Utrecht. Het is zo’n grote organisatie. Daarom heb ik nu toch werk gevonden dat bij mij past.” Hoe Kelly bij haar huidige werk kwam? “Ik had zo sterk het gevoel dat ik thuishoor in het lab en in het UMC Utrecht. Ik ben met mensen uit mijn zorgnetwerk gaan praten en heb de tijd genomen om gericht intern te solliciteren. Ik heb met verschillende collega’s gesproken en uiteindelijk waren er – heel toevallig - twee collega’s uit de Laboratoriumdivisie die de vacature voor mijn huidige functie aan me doorstuurden. Zo is het balletje gaan rollen.”

Twee functies

Nu heeft ze twee verschillende functies in ons ziekenhuis. “Als kwaliteitsmedewerker voor afdeling Genetica zorg ik bijvoorbeeld voor ondersteuning van alle medewerkers van de sectie Genoomdiagnostiek om procedures binnen het laboratoriumwerk up-to-date te houden. Denk aan de ISO-certificering waar we als medisch laboratorium aan voldoen. Dat vergt onderhoud. Daar komt mijn analistenachtergrond goed van pas.”

"Als duurzaamheidscoördinator ben ik aanjager van het online systeem LEAF voor alle UMCU-labs", gaat Kelly verder. “Ik heb voor ik begon binnen het UMC Utrecht op Cambridge een studie gedaan over de transitie naar klimaatneutraal werken. Dat kan ik in mijn huidige baan goed gebruiken."

Een duurzaam UMC Utrecht

“Kort gezegd zorgt het systeem LEAF ervoor dat de laboratoria de CO2-uitstoot van het laboratoriumwerk kunnen meten en reduceren”, legt Kelly uit. “Via vragenlijsten worden andere aspecten getoetst zodat duidelijk is wat het lab allemaal doet aan groene acties. Alle laboratoria van iedere afdeling van de laboratoriumdivisie vullen de vragenlijsten in. Denk aan hoeveel koelkasten en vriezers er in het lab aanwezig zijn. Worden ze veel gebruikt of staat er (te) weinig materiaal in? Is er een werkgroep of zijn er collega’s die zorgen dat duurzaamheid het nieuwe normaal wordt?” 

Samenwerking

"LEAF is een belangrijke eerste stap voor laboratoria om aantoonbare stappen te kunnen maken in CO2-reductie. Dat gebeurt niet alleen in het UMC Utrecht maar bijvoorbeeld ook in het Prinses Máxima Centrum. Zij hebben LEAF bij ons en andere instituten onder de aandacht gebracht via Green Labs NL. Ik vind het een geweldige uitdaging om dat bij alle afdelingen en in het werk van onze collega’s te introduceren. Leuk, maar ook zo enorm belangrijk. Mensen denken dat je als voormalig communicatiemanager niet meer ‘aan communicatie doet’ als je een baan als coördinator aanneemt. Niets is minder waar. Mijn ervaring in de communicatie is juist het bindmiddel om alles te laten slagen.”

Dat Kelly haar werk in en met het lab mag doen, maakt haar enthousiast: “Ik kan me inleven in de labwereld en pas ook bij de cultuur. Labcollega’s zijn punctueel, integer en lekker 'down to earth', je weet wat je aan ze hebt. Dat vind ik heel fijn. In dit werk komt mijn ervaring met duurzaamheid, het lab en communicatie allemaal samen. Daar ben ik heel blij mee!” 

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert