Matthijs is IC-verpleegkundige en sinds kort reservist bij defensie. “Ik kan nu worden uitgezonden naar bijvoorbeeld een veldhospitaal, maar ga bij terugkomst weer aan de slag op de IC. Ik ben heel benieuwd naar de ervaring om in zo’n situatie te werken”.
Nadat Matthijs zijn diploma hbo-verpleegkunde heeft gehaald, start hij op een tijdelijke functie bij de afdeling neuro-oncologie bij het UMC Utrecht. Wanneer deze opdracht afloopt, gaat hij aan de slag bij de orthopedie. Totdat hij een bericht krijgt van zijn oude afdeling dat er een vaste functie vrijkomt. Hij volgt de opleiding tot neurologieverpleegkundige en solliciteert na een paar jaar voor de SEH en IC. “Ik zocht een afdeling met een breder scala aan ziektebeelden en werd aangenomen op de IC. In 2018 begon ik aan de opleiding en inmiddels heb ik ook de opleiding tot reservist bij defensie afgerond. Als team red je hier soms letterlijk levens en kun je de meest zieke patiënten toch weer op de been krijgen. Dat is zo gaaf.”

De reddingsbrigade

“Vroeger wist ik niet wat ik wilde worden. Ik zat bij de reddingsbrigade en vond het EHBO-onderdeel het meest interessant. Via een collega van de reddingsbrigade mocht ik een dag meelopen op een SEH en zo besloot ik de voltijd opleiding tot hbo-verpleegkundige te gaan doen. Na een aantal jaar bij de neuro-oncologie en orthopedie zocht ik wat meer diversiteit. Op de IC kun je op één dag een trauma door een auto-ongeluk, neurochirurgie en een long- of harttransplantatie zien. Patiënten kunnen in een diepe coma zijn, maar ook wakker zijn waardoor je met ze kunt praten. In een Universitair Medisch Centrum wordt de meest complexe zorg aan de meest zieke patiënten van Nederland gegeven. Het is erg mooi om daar nu deel van uit te kunnen maken.

Het monitoren van de vitale functies

Je begint iedere dag met de patiëntenindeling. Nadat de verpleegkundige van de vorige dienst de patiënt aan je heeft overgedragen, ga je de patiënt in kaart brengen. Wie heb ik liggen, is mijn patiënt stabiel en welke taken liggen er vandaag op mij te wachten? Daarna is het zaak om zoveel mogelijk vooruit te werken. Als er opeens een patiënt bijkomt of er doen zich acute situaties voor, ben je jezelf dankbaar voor het werk dat je al hebt gedaan.
Ieder uur heb je vaste controles en je begeleidt de patiënt naar de onderzoeken die er gedaan moeten worden. Door middel van alarmgrenzen op de parameters van de vitale functies, houd je je patiënten via de monitor in de gaten. Ook houd je elkaars patiënten in de gaten en dus is vertrouwen een belangrijke eigenschap die iedere IC-verpleegkundige moet bezitten.

Oplijnen

Het verschil met bijvoorbeeld de neuro-oncologie afdeling is dat je hier minder patiënten verzorgt. Ook moet je op een andere manier samenwerken met je collega’s. Je kijkt een hoop met elkaar mee om samen de juiste keuze te maken voor de patiënt. Daarnaast werk je heel nauw samen met de arts, die altijd aanwezig is op de IC. En wanneer er een nieuwe opname komt, ben je met je collega’s bezig met het ‘oplijnen’ en stabiliseren van de patiënt.

Patiënten komen via de OK (geplande opnames of spoed), via de SEH, met de MICU uit een ander ziekenhuis of vanaf een MC of verpleegafdeling in het UMC Utrecht. Als je in het spoedinterventie team zit, ga je samen met de arts deze patiënt beoordelen en indien nodig meenemen naar de IC. Dit vraagt veel van de samenwerking tussen de IC en de verpleegkundigen op de afdeling. We staan daar allemaal met hetzelfde doel: de beste zorg leveren aan de patiënt.

Doorgroeien

Na het volgen van de IC-opleiding zijn er tal van mogelijkheden om de baan voor jou uitdagend te houden. Zo heb ik dit jaar de opleiding tot reservist bij defensie afgerond. In principe kan ik nu dus worden uitgezonden om te werken in bijvoorbeeld een veldhospitaal.
Daarnaast zit ik bij het MICU-team, de Mobiele Intensive Care Unit. Samen met een arts verplaatsen we IC-patiënten binnen de regio naar andere ziekenhuizen. In de covid tijd reden we zelfs het hele land door en tot in Duitsland.
Je kunt ook doorgroeien tot coördinator van de verpleegkundigen, deelnemen aan het spoedinterventie team (SIT), het reanimatieteam, deelnemen aan werkgroepen of senior verpleegkundige worden. Je kunt de opleiding tot Ventilation Practitioner, Circulation Practitioner, Renal Practitioner of Neuro Practitioner volgen. Of je werk op de IC combineren met een baan als SEH-verpleegkundige. Eigenlijk is er voor iedereen een passende doorgroeimogelijkheid.

De teams

De IC bestaat uit drie verschillende teams. Oost, Zuid en West. Ik werk in team Oost, waar een mooie mix is tussen jong en oud gediplomeerden. We hebben een open sfeer waar altijd ruimte is om heftige casussen te bespreken. We zijn net terug van een team tweedaagse waarbij we 1 dag scholing hebben gehad en 1 dag teambuilding. Binnenkort gaan we kanoën in de Utrechtse grachten en regelmatig gaan we met elkaar fietsen of tennissen. In onze borrelapp kun je een ‘vrijmibo’ initiëren of juist lekker aansluiten wanneer je wil. Bij ons is niets verplicht, maar van alles mogelijk!

Meelopen

Voordat ik solliciteerde bij de IC, mocht ik meelopen op de afdeling om een beeld te krijgen. Dat was voor mij enorm verhelderend, want ik vond het vooraf moeilijk om een voorstelling te maken van de afdeling. Ik zou het dan ook aanbevelen aan iedereen die overweegt ic-verpleegkundige te worden. We nodigen je graag uit om bij het UMC Utrecht een dag(deel) mee te lopen!”

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail