Mark Snackey is product owner bij het UMC Utrecht, afdeling Research & Data Technology. Hij werkt in een team van in totaal drie collega’s aan een project over textmining.

Wat is textmining?

Textmining is samen te vatten in informatie halen uit grote hoeveelheden ongestructureerde tekstdata, en daar hebben we in ons elektronisch patiëntendossier (EPD) genoeg van! Zorgverleners kunnen informatie in het EPD namelijk niet altijd in een specifiek veld kwijt en gebruiken dan een tekstveld om informatie over bijvoorbeeld de behandeling, klachten of bijwerkingen te vermelden. Wij zorgen ervoor dat deze data worden gestructureerd en gepseudonimiseerd (en dus niet te herleiden naar een persoon), zodat ze kunnen worden doorzocht. Dat scheelt enorm veel tijd voor onderzoekers en zorgverleners.

Meer mogelijkheden door textmining

Een interessant voorbeeld is dat er een onderzoek loopt naar mogelijke hartproblemen na een COVID-besmetting. Onderzoekers gaan op zoek naar patiënten die een MRI-scan hebben gehad en daarna een COVID-besmetting zodat onderzoekers kunnen vergelijken of er verschillen zijn te ontdekken. Dat iemand COVID heeft gehad weten we natuurlijk als ze hier zijn opgenomen met COVID, maar er zijn ook hartpatiënten die COVID hebben gehad en die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen; ook deze zouden in aanmerking komen voor het onderzoek. Als deze patiënten hier zelf contact met hun arts over hebben gehad, staat dat vaak in een vrij tekstveld. Normaal gesproken spitten onderzoekers hiervoor elk dossier door op zoek naar de informatie die ze nodig hebben. Door onze tool kunnen onderzoekers dit vele en vele malen sneller scannen en hiermee dragen we direct bij aan dit onderzoek.

Voldoening uit mijn werk

Dat ik op zo’n manier waarde kan toevoegen aan in dit geval wetenschappelijk onderzoek geeft mijn baan een extra dimensie. Ik werk veel samen met artsen en onderzoekers en dat geeft voldoening, je doet het niet om een product te verkopen maar je helpt er echt mensen mee. Ik zie meteen waar ik de waarde kan toevoegen en krijg direct feedback van zorgcollega’s en onderzoekers. Dat het UMC Utrecht een academisch ziekenhuis is helpt natuurlijk ook. Ik ben opgeleid als innovatiewetenschapper en kan zoveel kanten op binnen het UMC Utrecht.

Bakkie doen?

Wil je ook betekenisvol werk doen en ben je benieuwd naar jouw kansen en mogelijkheden? Meld je aan voor een 'bakkie' met onze recruiter Aleksandra!

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail