Yoran en Melissa werken op de recovery van het UMC Utrecht. Melissa begon haar carrière als doktersassistent, maar zocht meer uitdaging en ging verpleegkunde studeren. Na 2,5 jaar zette ze haar studie om naar het duale traject en ging ze aan de slag in het UMC Utrecht. Na twee chirurgische afdeling en een jaar in een ander ziekenhuis, kwam ze weer terug en solliciteerde voor de recovery. Nu is ze één jaar klaar met de opleiding en begonnen aan de opleiding APS (Acute Pijn Service).

Yoran is nog bezig met de opleiding en is nu leerling recoveryverpleegkundige. Na de verzorgende IG-opleiding werkte hij in een verzorgingstehuis en studeerde door tot verpleegkundige. Op zoek naar een volgende stap kwam hij bij het UMC Utrecht, startte als DOC (Dag Operatie Centrum) en holdingverpleegkundige en groeide zo door naar de recovery.

Een deken of de warmte van een hand

‘Als recoveryverpleegkundige ben je het eerste gezicht voor de patiënt na een operatie, een veelal ingrijpende gebeurtenis voor iemand. Het is mooi om de patiënt zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen na een grote of minder grote operatie en om er te kunnen zijn voor de patiënt. Dit kan een warme deken betekenen bij kou, maar ook emotionele steun of een hand vasthouden. Vaak komen er emoties en opluchting los. Gelukkig is er bij ons ruimte om ook eens naast de patiënt te gaan zitten en de tijd te nemen voor hem of haar. De psychosociale zorg is een groot onderdeel van ons werk.

Bewaken van vitale functies

Als recoveryverpleegkundige vang je patiënten op na de operatie en bewaak je de vitale functies naar aanleiding van de ABCDE-methodiek. Hiervoor hebben we moderne apparatuur beschikbaar waarop je bijvoorbeeld je grenswaarden kunt invoeren. Ook kan het voorkomen dat we hier postoperatief de patiënt kortdurend nabeademen. Gemiddeld heb je de zorg voor twee patiënten, maar dit is afhankelijk van de complexiteit van de ingreep die zij hebben ondergaan. De patiënten blijven soms een uur bij ons, maar kunnen ook vier tot vijf uur blijven of een hele nacht op de PACU. Operaties die hier veelal plaatsvinden zijn de (wakkere)neurochirurgie, urologie, gynaecologie, epilepsiechirurgie, leverchirurgie, niertransplantaties, grote KNO/kaak chirurgie en de level 1 trauma chirurgie. Ook vinden hier regelmatig operaties in studieverband plaats, waardoor je iedere keer weer wat nieuws leert. In een academisch ziekenhuis worden voornamelijk patiënten geopereerd met complexe ziektebeelden, patiënten die om die reden in een van de academische ziekenhuizen moeten worden geholpen. Dat maakt ons werk soms complex en daarmee interessant.'

Ruimte voor verdieping

"Naast het werk als recoveryverpleegkundige werk ik ook als APS-verpleegkundige”, aldus Melissa. In deze rol ga je langs postoperatieve patiënten met een PCA-pomp waarmee zij zelf pijnstilling kunnen toedienen. Na de dagstart met het chronisch pijnteam, start je jouw ronde langs de verpleegafdelingen in het ziekenhuis en help je de patiënten met het reguleren van de pijnstilling. Een mooie verdiepingsslag naast je werk op de recovery.
Behalve meer kennis en vaardigheden op gebied van acute pijnzorg, word je getraind in onder meer klinisch redeneren, anatomie en fysiologie van pijn, farmacologie, regionaal anesthesie, niet-farmacologische technieken, consultatie, complexe gespreksvoering en organisatie van de acute pijn service.

Het OK-complex

Het OK-complex bestaat uit twee locaties: locatie F0 waar voornamelijk dagbehandeling plaatsvindt en we zeventien bedden op de recovery hebben. Op locatie F4 vinden de grotere operaties plaats, zijn er twintig bedden beschikbaar en hebben we ook een PACU. Als recoveryverpleegkundige werk je op beide locaties, wat je baan uitdagend en afwisselend maakt. Op F0 heb je een hogere turnover en op F4 juist weer complexere patiënten. We hebben 24 uur per dag zeven dagen in de week een spoedoperatiekamer beschikbaar.

Het team maakt het bijzonder

Het team bestaat uit ongeveer 50 verpleegkundigen, maar is ondanks de grootte een hecht team. Als er iets heftigs gebeurt, staat iedereen voor je klaar en wanneer je om hulp vraag, denkt er altijd iemand met je mee. Omdat iedereen een andere achtergrond heeft (van verpleeghuis tot IC/CCU) hebben we een leuke mix waarbij iedereen van elkaar kan leren. Naast het samenwerken op de afdeling worden er ook regelmatige uitjes georganiseerd. Afgelopen week hadden we een OK-borrel en volgende week staat er een high tea workshop op de planning. 

Kom kennismaken

Wil je onderzoeken of de recovery wat voor jou is? We nodigen je van harte uit om een keertje mee te lopen!

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail