Op bivak in Aruba, patrouille lopen en leren schieten. Compleet anders dan een gewone werkdag voor IC-verpleegkundige Matthijs en anesthesiemedewerker Yvonne van het UMC Utrecht. Zij verruilden acht weken lang hun werkplek in het ziekenhuis voor de Koninklijke Militaire Academie in Breda voor de reservistenopleiding voor civiel medisch personeel. Vrijdag werden ze feestelijk beëdigd als tweede luitenant.

“Deze opleiding is een hele mooie verruiming van mijn werk in het UMC Utrecht, zo anders dan ons gewone werk. Op bivak kregen we te horen dat het conflict in Oekraïne was uitgebroken. Toen realiseerde ik me dat ik als reservist een stukje kan bijdragen aan vrede en veiligheid”, vertelt IC-verpleegkundige Matthijs van het UMC Utrecht. Matthijs en zijn collega Yvonne, anesthesiemedewerker, zijn de eerste UMC Utrecht-medewerkers die deze speciale reservistenopleiding hebben afgerond.

De reservistenopleiding voor civiel medisch personeel is in februari voor het eerst van start gegaan in het UMC Utrecht, dat een relatieziekenhuis van Defensie is. Via deze opleiding krijgen zorgverleners de kans om kennis te maken met Defensie en met behoud van hun baan bij het ziekenhuis af en toe als reservist ingezet te worden op missies van Defensie. Omgekeerd worden Defensiemedewerkers ingezet in het UMC Utrecht. Matthijs: “Het UMC Utrecht organiseerde een informatiebijeenkomst over de samenwerking met Defensie en daar werd ik enthousiast. Vooral door het feit dat je als reservist je eigen functie en de kennis en kunde die je in het UMC Utrecht geleerd hebt, ergens anders in de wereld kunt inzetten.”

Basisvaardigheden militair geleerd

Na een intensief toelatingstraject, met fysieke en mentale keuring en screening door de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst, konden Matthijs en Yvonne van start met de opleiding, samen met twaalf collega’s uit andere relatieziekenhuizen. De afgelopen acht weken verbleef de groep in de kazerne van de Koninklijke Militaire Academie in Breda om de basisvaardigheden van een militair te leren. Vijf dagen in de week lessen over omgaan met een gasmasker, oriënteren en navigeren, leren schieten. Ook waren er twee veldweken, waaronder een bivak in Nederland en op Aruba. “Werken in een veldhospitaal tijdens een missie lijkt veel op onze normale werkomgeving in het ziekenhuis, dus de opleiding is vooral gericht op wat wij nog niet kunnen: oriëntering op de krijgsmacht en hoe zij werken. Natuurlijk zullen we tijdens missie wel andere of soms ergere verwondingen zien dan hier in het ziekenhuis en soms ook in andere omstandigheden, zoals extreme hitte. Daarom is er na elke missie een periode van nazorg en acclimatisering op een neutrale locatie om weer te kunnen schakelen.”, aldus Matthijs.

Verder lezen?

Op umcutrecht.nl lees je het hele interview.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail