Ben jij net afgestudeerd en weet je niet welke verpleegafdeling het beste bij jou past? Dan is een traineeship in UMC Utrecht misschien wat voor jou. Sanne was zo'n trainee.

Advies van vriendin

Na de afronding van de studie hbo Verpleegkunde vond Sanne het nog te vroeg om voor een vaste afdeling te kiezen in het ziekenhuis. Ze had het gevoel nog niet alles te hebben gezien en wilde meer ervaring opdoen voor ze een keuze zou maken. Ze besloot vanwege de goede verhalen van een vriendin ook te gaan voor zo’n traineeship. Ze koos daarvoor het traineeship bij Interne Geneeskunde te volgen omdat ze op die manier in de breedte ervaring zou opdoen en niet heel specifiek op één specialisme. Ze werkte het eerste deel op de afdeling Interne Geneeskunde, Geriatrie en Reumatologie (C2west) en het tweede deel op de MDL, Nefrologie en Dermatologie (D2oost). Op D2oost is ze blijven werken na haar traineeship.

Wat vond je van het traineeship?

“Mijn ervaring is alleen maar positief. Na mijn studie kon ik in principe direct aan de slag maar deze overgang zorgde voor een zachte landing. Om een voorbeeld te noemen: op je eerste dag krijg je tijdens een introductie over de basiszaken: waar haal je je kleren, waar kun je je omkleden, hoe werken dingen in het UMC Utrecht? Verder heb je tijdens zo’n traject ook een buddy waar je terechtkan voor hulp en ondersteuning. Zij helpen je graag en het idee dat ze er zijn, helpt al. Ik heb ze niet altijd nodig gehad, maar hun deur stond altijd voor me open. “

Hoe ziet zo'n traineeship eruit?

“Het is een intensief traject en er komt veel op je af in het begin. Je kunt kiezen voor een 32 of 36-urige werkweek en ik kreeg het advies om voor de 32 uur te gaan, zodat ik een goede werk-privébalans zou hebben. Verder vindt er een keer per maand een onderwijsdag plaats. Op de onderwijsdagen gaat het over onderzoek, verpleegkundig leiderschap en nog veel meer. Die extra kennis maakt mij als verpleegkundige nog completer dan ik al was."

Overstap naar de tweede afdeling

‘’De overstap was in het begin een beetje spannend, omdat ik inmiddels goed was ingewerkt en dat ook wel fijn vond. Op mijn tweede plek moest ik weer van voor af aan beginnen. Achteraf gezien heeft dit voor mij alleen maar positief uitgepakt, omdat ik op de tweede afdeling ben gebleven. Daar zorgt zo’n traineeship voor, het stimuleert je jezelf te blijven doorontwikkelen. En je neemt je kennis gewoon mee dus de collega’s leren via mij ook over hoe op het een andere afdeling is. Dat is winst voor beide partijen." 

Raad je het traineeship aan?

"Jazeker. Als je net van de opleiding af bent, nog geen ziekenhuiservaring hebt of gewoon nog verder wil rondkijken, dan is dat traineeship zeker wat voor jou. Dit is een manier om twijfel weg te nemen en kijken waar jouw interesses liggen. Uit het traineeship kan je je carrièredoelen achterhalen en dat is waar het UMC Utrecht het voor doet. Het is een kwestie van jezelf blijven doorontwikkelen en ook blijven leren."

Contactinformatie

Ben jij verpleegkundige en wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert