Ruben startte als een van de eersten met het UMC-brede traineeship. Dit is een traject op maat, waarin je als startend verpleegkundige in één jaar tijd werkervaring opdoet in het UMC Utrecht. In de zomer van 2022 rondde Ruben zijn hbo-v af. Het traineeship leek hem een mooie stap om zijn loopbaan te beginnen: “Helemaal iets voor mij, dacht ik meteen.”

“Ik zocht een plek waar ik me in korte tijd verder kon oriënteren als verpleegkundige”, begint Ruben. “Daar is het eenjarige traineeship perfect voor. Tijdens mijn opleiding liep ik stage in het St. Antonius en in een perifeer ziekenhuis in Gorinchem. Ik wilde graag een nog beter beeld krijgen van het verpleegkundig vak en het ziekenhuis. Het UMC Utrecht is gericht op complexe zorg en daar had ik nog geen ervaring in opgedaan.”

Aan de slag bij twee afdelingen

Ruben werkt het eerste half jaar van het traineeship bij Hart-longchirurgie. “Op een chirurgische afdeling is de zorg meer geprotocolleerd. Het tweede half jaar werk ik bij de afdeling Interne Geneeskunde, Geriatrie en Reumatologie, zodat ik ook de beschouwende kant van het ziekenhuis zie.”

“Zo kan ik me ook verder ontwikkelen in klinisch redeneren, wat als beginnend verpleegkundige de eerste jaren denk ik extra belangrijk is. Op allebei de afdelingen ben ik op een andere manier met klinisch redeneren bezig. Bij de chirurgische afdeling vanuit de operatie, terwijl er bij de Interne Geneeskunde geen operatie is om vanuit te gaan, en je eerst op zoek moet naar de oorzaak van dat het niet goed gaat met een patiënt. Ik vind het interessant dat ik tijdens het traineeship in beiden ervaring opdoe. Zo kom ik er ook steeds meer achter welke kant ik op wil."

Open leer- en werkklimaat

“Een keer in de twee maanden heb je intervisie met de andere trainees. Tussendoor hebben we iedere eerste maandag van de maand om 16.00 uur een borrel met elkaar. Het is leuk om elkaar dan te spreken en te leren van elkaars ervaring. Vanuit de afdeling heb je buddy’s waarbij je terecht kan. Ik merk zelf dat hoe langer ik aan het werk ben, hoe zelfstandiger ik word en de buddy vooral zie voor tussentijdse gesprekken”, licht Ruben toe

“Je hebt je hbo-v afgerond en bent al verpleegkundige. Zo word je ook echt gezien door collega’s. Dat is niet anders dan bij andere beginnend verpleegkundigen op de afdeling. Alleen ga jij als trainee na een half jaar weer weg om ook op een andere afdeling te leren en werken”, gaat Ruben verder. “Als beginnend verpleegkundige loop je natuurlijk tegen dingen aan die je niet weet maar waar je wel van leert. Ik vind de houding op de afdeling daarin heel open, en ik kan altijd bij collega's terecht met vragen.”

Aanrader

“Het belangrijkste is dat je op deze manier ervaring kan opdoen op twee verschillende afdelingen. Jij geeft aan waar jouw interesse ligt en op welke gebieden jij je wil oriënteren. Daarbij vind ik het leuk dat je met andere UMC-breed trainees start. De eerste twee weken trek je tijdens het introductieprogramma met elkaar op en leer je elkaar kennen. Het is een fijn idee om te starten met verschillende andere beginnend verpleegkundigen en dat je een groep hebt met wie je in hetzelfde schuitje zit.” 

Ook iets voor jou?

Neem snel een kijkje op onze pagina met alle informatie over het traineeship! Meld je ook aan voor de jobalert onderaan deze pagina, dan krijg je meteen een melding zodra je weer kan solliciteren!

Meld je aan voor de jobalert!

Mis nooit meer een interessante vacature