Riëtte werkt nu een jaar als HIC-verpleegkundige bij de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht. De HIC staat voor high & intensive care. Ze begeleidt patiënten met een hoogcomplexe zorgvraag. Dat kan in eerste instantie klinken als een pittige baan, maar Riëtte ziet dat anders.

“Natuurlijk kan het zwaar zijn, maar uiteindelijk draait het in deze baan voornamelijk om contact maken met de patiënten. Ik kijk verder dan alleen naar de diagnose en probeer van mens tot mens te bekijken wat iemand nodig heeft. Daarnaast vind ik het bijzonder dat ik mee mag kijken in het leven van iemand die zich in een hele kwetsbare situatie bevindt."

Hoe ben je hier terechtgekomen?

"Ik wist voordat ik met de opleiding hbo-v begon al dat ik in de psychiatrie wilde werken, al wist ik niet precies wat het betekende. Na vlieguren te hebben gemaakt bij GGZ Centraal en in de verslavingszorg was ik klaar voor de volgende stap en ik zag een baan in het UMC Utrecht wel voor me. Waarom? Nou, de brede patiëntencategorie en de hoogcomplexe casussen leken me interessant. En ik had het idee dat ik veel kon leren van de ervaren collega’s. Ik denk eerlijk gezegd sowieso dat je, ook als ervaren GGZ-verpleegkundige, echt nog veel kunt leren van werken in het UMC Utrecht. Omdat de afdeling psychiatrie zich ook in het ziekenhuis bevindt, krijg je van de somatiek ook wat mee. Het zit allemaal onder één dak."

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?

"Je hebt de vaste onderdelen, denk aan overdracht, het uitdelen van de medicatie. Elke dag is er een multidisciplinair overleg, het ochtendrapport genoemd, waarin kritisch wordt gekeken naar het beleid en de voortgang. Verder ligt het vooral aan wat de patiënt nodig heeft en hoe druk het is. Met de ene patiënt maak je een wandeling, met de ander een gesprek om een crisissignaleringsplan te maken, ook heb je regelmatig een nieuwe opname of iemand die weer met ontslag gaat. Aangezien de opnameduur relatief kort is. Ik was aangenaam verrast door de hoeveelheid ruimte we als team krijgen om patiëntgerichte zorg te leveren, ook qua tijd. Er is overal krapte en ook in het UMC Utrecht, maar relatief gezien heb ik hier meer tijd voor de begeleiding."

Samenwerking in het team

"De samenwerking is zo belangrijk, je moet op elkaar terug kunnen vallen. Zeker als je in een spannende situaties terechtkomt, bijvoorbeeld bij het toedienen van dwangmedicatie of als een patiënt om goede redenen niet in de groepsruimte mag verblijven en het niet eens is met de beslissing. Dan is het fijn dat je weet wat je aan je collega’s hebt en waar ze goed in zijn zodat je gericht om hulp kan vragen. Ik heb een uitgebreide training agressiehantering en de-escalerend werken gevolgd en we werken intensief samen met de beveiliging van het UMC Utrecht. We werken tijdens je inwerkperiode met een buddy en daardoor kun je op een laagdrempelige manier bij een ervaren collega terecht met welke vraag dan ook. Je wordt niet in het diepe gegooid, heel fijn."

Waarom moet je komen werken bij het UMC Utrecht?

"Je mag hier blijven leren en het is nooit saai. Het werken kan soms spannend zijn maar we werken niet de hele tijd in crisissituaties. De interactie met de patiënten is ook een grote plus. ik krijg veel lieve reacties. Ik hoorde afgelopen jaar onder andere: “Wat jammer dat er niet op je voorhoofd staat dat je mensen helpt, dan kunnen anderen dat ook zien."

En mocht je twijfelen of het wat voor je is, dan heb ik maar één advies. Neem contact op en loop een dienst mee. We heten je van harte welkom en laten je graag zien wat het werken op de HIC inhoudt!

Meelopen of meer info?

Laat je gegevens achter en we nemen contact op.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail