"Met kleine veranderingen is veel te winst behalen, voor zowel de organisatie, de collega’s als de patiënten. Langer werken is een optie; bijvoorbeeld 10-uurs-diensten voor collega’s met een langere reistijd. Die hoeven zo minder heen en weer en reizen buiten de files."
Mayko: “Zelfroosteren geeft een afdeling de mogelijkheid om gezamenlijk meer invloed te hebben op de teamplanning. Het doel is medewerkers effectiever en efficiënter in te zetten, met aandacht voor de medewerkersbelangen. Samen met een groep afgevaardigden van een afdeling ga ik om tafel om tot nieuwe inzichten te komen. Bijvoorbeeld: Is er op een bepaald moment van de dag behoefte aan meer verpleegkundigen en op een ochtend in het weekend juist minder? En hoelang kan een dag- of avonddienst eigenlijk duren?

Met kleine veranderingen is veel te winst behalen, voor zowel de organisatie, de collega’s als de patiënten. Langer werken is een optie; bijvoorbeeld 10-uurs-diensten voor collega’s met een langere reistijd. Die hoeven zo minder heen en weer en reizen buiten de files. De grootste successen komen voort uit afname van weekendbezetting, die te hoog bleken te zijn. Dit betekent minder weekenddiensten. Ook hebben we bij een afdeling de avonddienst met een uur verkort, zodat collega’s eerder naar huis en daarmee naar bed konden. Het bleek na overleg wenselijker om het uur aan de nachtdienst te plakken. Dat werkt voor deze afdeling ideaal, maar dat kan voor een andere afdeling weer anders zijn.”

Kinderverpleegkundige Leonie Beishuizen is als roosteraar van afdeling Papegaai bij het WKZ betrokken bij het zelfroosteren en flexibel roosteren. “Op onze afdeling werken collega’s die wat betreft werktijden rekening moeten houden met bijvoorbeeld hun eigen gezin of langere reistijd. Daarnaast is het elke morgen om 9 uur erg druk op de afdeling, omdat kinderen worden wakker en moeten worden gewassen, baby's de fles willen en er is een dagstart met het team. Een oplossing is dat om een aantal medewerkers later te laten beginnen dan 7.30 uur, of eerder te laten stoppen. Zo zijn zij geholpen en kunnen wij de werkdruk toch optimaal verdelen. Dankzij het flexibel roosteren kunnen we de continuïteit van de zorg waarborgen."

Maatwerk
Per afdeling liggen er andere wensen en daarom is het steeds weer maatwerk. Mayko: “Er gaat wel even overheen voor we zo’n flexibel rooster kunnen invoeren. Na een goede analyse met de afdeling, moet het rooster vervolgens langs de OR om goedgekeurd te worden. Het gaat dus niet over een nacht ijs. Als ik dan zie dat de ene afdeling graag wat langere diensten wil en daardoor minder vaak naar het UMC Utrecht hoeft te komen, terwijl de andere afdeling juist graag kortere diensten draait, dan denk ik echt dat we goed luisteren naar de wensen van de afdelingen. En als we daarmee de patiënt helpen door op piekmomenten te kunnen uitbreiden, dan is dat precies waar we naar op zoek zijn.”

Wil je een bericht ontvangen wanneer er interessante vacatures zijn?