Werken op de dialyse-afdeling is voor mij de ideale combinatie van wat ik in de thuiszorg interessant vond, langdurig contact met patiënten en de acute zorg.
“Ik werkte als verpleegkundige in de thuiszorg en vond het nauwe contact met de patiënten erg prettig. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilde graag naar het ziekenhuis om te starten met de opleiding tot dialyseverpleegkundige, maar ik wilde eerst nog wat ziekenhuiservaring opdoen. Dat werd de afdeling cardiologie en na drie jaar ben ik gestart met de opleiding tot dialyseverpleegkundige.

Werken op de dialyse-afdeling is voor mij de ideale combinatie van wat ik in de thuiszorg interessant vond, langdurig contact met patiënten, en de acute zorg. Het is een technisch vak, je wordt uiteindelijk echt een expert op het gebied van de dialyse-apparatuur. Daarbij maakt klinisch redeneren een belangrijk onderdeel uit van je werk. En inderdaad: dat langdurig contact met de patiënten heb je echt. Sommigen zijn hier al elf jaar onder behandeling en komen drie keer per week. Je kunt je voorstellen dat je met die mensen echt een band opbouwt.

Als ik zeg dat ik in opleiding ben tot dialyseverpleegkundige, dan merk ik soms dat mensen denken dat het heel rustig is op de dialyse-afdeling met veel geplande zorg. Dat beeld klopt niet, dat is in een academisch ziekenhuis sowieso anders. Natuurlijk heb je rustige momenten waarbij je tijd hebt om wat aan je administratie te doen, maar omdat we hier in een academisch ziekenhuis werken zien we meer acute zorg bij hoog-complexe patiënten. Denk hier bijvoorbeeld aan acuut nierfalen bij patiënten op de IC, CCU, na NTX (niertransplantatie). Hierbij is de uitdaging des te groter om een patiënt te stabiliseren.

Ik heb nu een week per maand school en dat is nu via thuisonderwijs. Normaal ga je naar Amsterdam, naar de Amstel Academie. Ik krijg veel ruimte en de tijd om te leren op de afdeling en werd niet meteen in het diepe gegooid, dat gaf wel rust. Zeker vanwege de soms wat ingewikkeldere casussen. Je kunt je dan wat beter inlezen en meer voorbereiden en uiteindelijk ga je steeds meer doen. We assisteren ook bij het aanleggen van een centrale veneuze lijn en wat ik heel erg bijzonder vind, is dat elke dialyseverpleegkundige een keer meekijkt met een NTX (niertransplantatie).
Al met al is het voor mij echt een bijzonder interessant vak met voldoende uitdaging en ik kan het iedereen aanraden.”