Als interventieverpleegkundige sta je naast de cardioloog en assisteer je tijdens behandelingen. De combinatie van techniek en zorg trekt mij enorm.
Als verpleegkundige was ik op zoek naar een baan waarbij je betrokken bent bij het deel behandeling, want meestal ben je alleen ervoor en erna met de patiënt bezig. Juist dat tussenstuk mistte ik erg. Daarnaast vond ik de technische kant van de cardiologie erg interessant. Toen ik de vacature van interventieverpleegkundige zag, wist ik dat dat wel iets voor mij zou kunnen zijn. En bij voorkeur in een academisch ziekenhuis omdat dat net wat extra uitdaging biedt vanwege het onderzoek dat plaatsvindt en de uitgebreide en wat complexere casussen die je tegenkomt. Na een dag meelopen, wist ik dat mijn gevoel klopte en toen ben ik aan de opleiding begonnen.

Als interventieverpleegkundige ben je direct betrokken bij de behandeling. Je assisteert de cardioloog bij bijvoorbeeld een dotterbehandeling of het plaatsen van een nieuwe klep via de lies. Je bereidt de patiënt voor, zorgt voor een steriele tafel, dient contrastvloeistof en medicatie toe. Als de cardioloog druk bezig is zich te concentreren op de röntgenbeelden tijdens de behandeling, sta jij ernaast om op hartritme en bloeddruk te letten. Je houdt daarbij oog voor de patiënt want het is nogal indrukwekkend om voor het eerst zo’n kamer binnen te komen: je ziet enorm veel apparatuur en draden en ik probeer de patiënt op zijn of haar gemak te stellen door te blijven praten en uit te leggen over wat er gebeurt.

Ik denk dat het voor de opleiding belangrijk is dat je sterk in je schoenen staat en leergierig bent. Je leert binnen korte tijd veel en er komt veel op je af. Je krijgt ook echt wel de tijd om alles te leren in de praktijk, maar je moet ook vragen durven te stellen als je iets niet begrijpt. In je moet ook bedacht zijn op acute situaties en goed kunnen handelen. Het scheelt dat wij een enorm fijne sfeer hebben in ons team. We werken goed samen en kunnen bouwen op elkaar en daardoor heb je het gevoel dat je het samen doet.

Als je klaar bent met de opleiding en je meer vlieguren hebt gemaakt, dan krijg je je eigen aandachtsgebieden. Denk aan medicatieveiligheid of een bepaald apparaat waar jij het eerste aanspreekpunt voor bent. Zo heeft iedereen van ons team een eigen verantwoordelijkheid en kunnen we bij elkaar terecht voor vragen. Eigenlijk raak je nooit uitgeleerd en dat maakt het werk zo interessant.