Audrey is operatieassistent. Als operatieassistent draagt ze bij aan de voorbereidingen, uitvoeringen en nazorg van de operatie van een patiënt.
Als operatieassistent heb je drie verschillende hoofdtaken binnen de operatiekamer: omloop, instrumenterende en assisterend. Buiten de operatiekamer zijn er ook nog veel functies zoals specialismedeskundige, dagcoördinator, planning en buitenomloop. Je zorgt dan ook voor het logistieke deel en coördineert dat zodat alles goed verloopt.

Mijn werkdag is iedere dag anders. Je wordt als operatieassistent heel breed opgeleid en krijgt dus ook met veel verschillende specialismen en ingrepen te maken. Dit maakt het werk heel afwisselend en uitdagend. Tijdens diensten weet je nooit wat er voor spoedingreep aangemeld gaat worden. Je moet dus goed kunnen anticiperen en snel actie kunnen ondernemen bij veranderingen.

Academische werken is toch altijd aanpassen en in oplossingen en alternatieven denken. Ook tijdens de ingreep kan er van alles veranderen waar je snel moet handelen. Teamwork is een heel belangrijk deel van mijn werk. Maar ook zeker een heel erg leuk deel! Je werkt nauw samen met de chirurg, anesthesie, logistieke medewerkers, holding en recovery.

We hebben allemaal hetzelfde doel. Samen zorgen we ervoor dat het proces wat de patiënt die voor een operatie komt doorloopt zo goed mogelijk verloopt. We kijken naar ieder patiënt als individu en passen ons  hierop aan. We proberen medische fouten samen te voorkomen en als we ergens tegenaan lopen dan bespreken we dat. Daar leren we van. Duidelijke communicatie is heel belangrijk binnen de operatieafdeling. Er wordt veel gelachen met elkaar maar we voelen ook heel goed aan wanneer er spannende momenten tijdens de ingreep zijn en we allemaal volledig gefocust op ons werk moeten zijn.

Schrijf je in voor de job-alert