Als ik aan mensen moet vertellen wat ik doe, dan zeg ik dat ik het bloed en gegevens verzamel van patiënten met epilepsie, wat tegenwoordig wordt opgeslagen in een (deel)biobank die we eind 2018 zijn gestart. Veel mensen denken dat ik ook direct patiëntencontact heb, maar het is voornamelijk werk achter de computer. Ik probeer zoveel mogelijk patiënten, via hun behandelaar, te benaderen en te vragen of ze mee willen werken aan onderzoek.

Anja is researchverpleegkundige. "Als researchverpleegkundige bij de afdeling genetica coördineer ik de werkzaamheden rond de biobank waarin materiaal en gegevens worden opgeslagen van mensen met epilepsie. Ik zit op de 1e rij als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen en ervaar veel vrijheid in het plannen en uitvoeren van mijn werkzaamheden."


"Ik heb na mijn opleiding hbo-verpleegkunde op verschillende afdelingen gewerkt, van psychiatrie, onder andere hier in het UMC Utrecht, tot oncologie en tenslotte dermatologie. Hier kon ik mijn werk beter loslaten, had regelmatige werktijden (poli) en vooral een gevarieerde, meer zelfstandige functie waarin zorg en voorlichting werd gecombineerd. Tijdens een periode in het buitenland wekte research mijn interesse en besloot mijn mogelijkheden daar in te verkennen. Ik heb na terugkomst een open sollicitatie gestuurd en kon toen terecht bij het Julius Centrum waar ik begon als researchverpleegkundige. Na drie jaar stopte dit project en kon ik gelukkig, via het loopbaancentrum, in 2005 terecht bij onderzoek naar de genetische achtergrond bij epilepsie, op de afdeling Genetica. En daar zit ik nu nog. Het bevalt enorm goed.

Als ik aan mensen moet vertellen wat ik doe, dan zeg ik dat ik het bloed en gegevens verzamel van patiënten met epilepsie, wat tegenwoordig wordt opgeslagen in een (deel)biobank die we eind 2018 zijn gestart. Veel mensen denken dat ik ook direct patiëntencontact heb, maar het is voornamelijk werk achter de computer. Ik probeer zoveel mogelijk patiënten, via hun behandelaar, te benaderen en te vragen of ze mee willen werken aan onderzoek. Hierbij heb ik wel telefonisch contact met patiënten. Dit alles volgens medisch-ethische richtlijnen (GCP). Het materiaal in de biobank kunnen mijn collega's vervolgens gebruiken voor hun onderzoek. Inmiddels heb ik een groot netwerk opgebouwd binnen en buiten het ziekenhuis en werk ik, naast ons eigen onderzoeksteam, samen met neurologen, klinisch genetici en (epilepsie)verpleegkundigen.

Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat ik veel vrijheid heb in het zelf organiseren van mijn taken. En ik zit in een interessant werkveld, met mijn neus op de nieuwste ontwikkelingen en alle successen die wij behalen kunnen direct bijdragen aan een beter leven voor mensen met epilepsie. Daarbij ben ik een radar in het grotere geheel en draag ik met mijn werk echt een steentje bij.

Omdat er nog meer onderzoek nodig is, ook bij kinderen met epilepsie, zijn we hard op zoek naar een collega die vooral in het Wilhelmina kinderziekenhuis gaat werken. Het is een enorm interessante baan met veel ruimte voor initiatief. Je werkt met fijne collega's en je hebt veel contact met de meest uiteenlopende disciplines."

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail