Cardiologie kwam eigenlijk op haar pad en daar is Mieke blijven plakken: “Werken met het hart is echt iets voor mij. Ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen voor de patiënt. Ik zie mensen met de meest uiteenlopende problematiek, variërend van ziek tot heel erg ziek, van kortdurende opnames tot langdurige opnames en wij helpen ze door die moeilijke fases heen. "
Mieke is teamleider op de CCU. Ze startte haar carrière in het UMC Utrecht na haar hbo-v-studie en groeide van cardioverpleegkunde naar CCU-verpleegkundige. Vervolgens werd ze senior verpleegkundige en nu werkt ze als teamleider. Cardiologie kwam eigenlijk op haar pad en daar is ze blijven plakken: “werken met het hart is echt iets voor mij. Ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen voor de patiënt. Ik zie mensen met de meest uiteenlopende problematiek, variërend van ziek tot heel erg ziek, van kortdurende opnames tot langdurige opnames en wij helpen ze door die moeilijke fases heen.
Op de afdeling cardiologie heb ik meerdere kanten van het vak gezien en ik kreeg de kans me verder te ontwikkelen. Ik heb een tijd op de poli bij de hartrevalidatie gewerkt en daar hielp ik patiënten bij het aanpassen van hun leefstijl. De ervaring die ik daar heb opgedaan, helpt me tot op de dag van vandaag. Ik kijk naar wat iemand nodig heeft en hoe we samen een bepaald doel kunt bereiken. Dat betekent niet een standaardpraatje afsteken, maar kijken waar voor iemand de uitdagingen liggen en welke aanpassingen kunnen helpen. Die vaardigheden helpen mij ook in mijn rol als teamleider.
Toen vervolgens de CCU op mijn pad kwam, voelde dat als een logische volgende stap. Bij de CCU kon ik meer de diepte in en dat gaf een nieuwe impuls. Inmiddels ben ik teamleider van de afdeling maar ik ben regelmatig op de werkvloer te vinden.
Voor ons is de sport om een acute situatie voor te zijn door de patiënt goed in de gaten te houden. Het idee dat wij op onze afdeling veel aan het reanimeren zijn, klopt niet want juist dat proberen we te voorkomen. Wij werken veel samen met arts-assistenten cardiologie en cardiologen en zij kunnen op onze kennis en ervaring bouwen. Ik zie ons als partners en wij sparren regelmatig met elkaar om een voor de patiënt zo goed mogelijke behandeling voor elkaar te krijgen. Dat geeft zo’n goed gevoel.
Op onze afdeling zitten we bovenop de techniek. En omdat we een academisch ziekenhuis zijn, zien we patiënten die in andere ziekenhuizen niet meer geholpen kunnen worden, bijvoorbeeld mensen met ernstig hartfalen.
Het UMC Utrecht doet als een van de drie centra in Nederland harttransplantaties en we voeren vaak MCS (Mechanical Circulatory Support) -ingrepen uit. Het UMC Utrecht was zelfs het eerste ziekenhuis dat met succes een kunsthart heeft geïmplanteerd.
Wij zijn op zoek naar collega’s voor onze afdeling. Ik zou iedereen willen uitnodigen die interesse heeft, om contact met mij op te nemen. Graag leid ik ze rond op onze afdeling zodat ze zelf kunnen ervaren hoe leuk het is om bij ons te werken en ik kan ze meer vertellen over de doorgroeimogelijkheden. Kijk maar naar mij, gestart als verpleegkundige op de cardiologie en nu teamleider op de CCU. En ik heb het nog altijd naar mijn zin.”

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail