Als analist voer je diagnostische analyses uit voor patiënten in het UMC Utrecht met vaak complexe ziektebeelden, bijvoorbeeld door analyses te maken van monsters urine, glucose of bloedgassen.
Gülçin is vakspecialist bij de afdeling chemie. Zij werkt al een hele poos bij het centraal diagnostisch laboratorium (CDL) van UMC Utrecht en heeft al heel veel gedaan binnen de divisie laboratorium, apotheek en biomedische genetica. Momenteel is ze vakspecialist chemie.

Als analist voer je diagnostische analyses uit voor patiënten in het UMC Utrecht met vaak complexe ziektebeelden, bijvoorbeeld door analyses te maken van monsters urine, glucose of bloedgassen. Als vakspecialist heb je extra taken naast je werk als analist. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de track en daarvoor het eerste aanspreekpunt. “Ik ben vaak heel technisch bezig. We werken met een uitgebreid analyzerpark gekoppeld aan een complexe track met veel hightech hardware en software zodat veel analyses geautomatiseerd geanalyseerd worden. Daarbij realiseer ik me continu dat achter alles wat wij zien een patiënt zit die wacht op een uitslag. Dus als er iets mis is met een track dan telt elke minuut.

Ik sta niet aan het bed van een patiënt, maar dat maakt voor mij niet uit, want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Het is interessante aan werken in het UMC Utrecht is dat je op topniveau werkt. Het is veel minder standaard. Natuurlijk is er ook routine, maar wij zien ook veel afwijkende uitslagen van patiënten met ingewikkeld ziektebeeld. We hebben bijzondere patiënten en dat merk je in de dagelijkse praktijk. Aan mijn rooster zie ik waar ik wanneer werk en dat brengt ook steeds weer een andere dynamiek met zich mee. Die afwisseling houdt me scherp. En natuurlijk geeft het me een goed gevoel dat we het samen doen voor de patiënt. Dat maakt dat ik elke dag weer met veel plezier naar mijn werk ga. “