"In eerste instantie heb ik niet bewust de keuze gemaakt voor een academisch ziekenhuis, maar nu ik er werk, merk ik goed hoeveel interessanter mijn werk is. Het UMC Utrecht concentreert zich op de wat complexere bevallingen en zwangerschappen en daar assisteren wij bij. Denk aan moeders met cystic fibrosis (CF) die vroeger eigenlijk niet zwanger mochten worden vanwege hun gezondheid en zo zijn er ook vrouwen met hartproblemen die wij begeleiden."
"In eerste instantie heb ik niet bewust de keuze gemaakt voor een academisch ziekenhuis, maar nu ik er werk, merk ik goed hoeveel interessanter mijn werk is. Het UMC Utrecht concentreert zich op de wat complexere bevallingen en zwangerschappen en daar assisteren wij bij. Denk aan moeders met cystic fibrosis (CF) die vroeger eigenlijk niet zwanger mochten worden vanwege hun gezondheid en zo zijn er ook vrouwen met hartproblemen die wij begeleiden."
Jolien is obstetrieverpleegkundige in het Wilhelmina kinderziekenhuis: “Eigenlijk wist ik altijd wel dat ik wilde werken met zwangere vrouwen. Toen ik uitgeloot werd voor verloskunde, ben ik verpleegkunde gaan studeren en direct na mijn studie ben ik in het UMC Utrecht gaan werken. Ik werk nu acht jaar in het UMC Utrecht en ik heb het erg naar haar zin. Toen ik zwanger was, wist ik dat ik bij mijn eigen collega’s wilde bevallen. Nadat ik de klapdeuren van onze afdeling door was, viel er heel veel van me af."

Compexere bevallingen

"In eerste instantie heb ik niet bewust de keuze gemaakt voor een academisch ziekenhuis, maar nu ik er werk, merk ik goed hoeveel interessanter mijn werk is. Het UMC Utrecht concentreert zich op de wat complexere bevallingen en zwangerschappen en daar assisteren wij bij. Denk aan moeders met cystic fibrosis (CF) die vroeger eigenlijk niet zwanger mochten worden vanwege hun gezondheid en inmiddels wel en zo zijn er ook vrouwen met hartproblemen die wij begeleiden. Daardoor is ons werk ook specialistischer, inhoudelijker en zorgintensiever. We blijven doorleren en houden elkaar op de hoogte door nascholingen en klinische lessen die we volgen."

Niet altijd die roze wolk

"Als ik zeg dat ik werk op een kraamafdeling dan merk ik dat mensen dat vooral mooi en bijzonder vinden. Ze denken aan een roze wolk en verwachten dat ik vooral baby’s aan het verzorgen ben, maar omdat we juist vaak de wat complexere bevallingen krijgen is het soms ook zwaar en verdrietig. Gelukkig hebben we een heel fijn team waar we alles met elkaar kunnen delen. We hebben allemaal zo onze eigen specialismen en proberen daar ook gebruik van te maken. Zo vind ik het heel interessant om bevallingen te doen en daar voel ik me als een vis in het water, maar natuurlijk draai ik ook mee op de zwangeren- en kraamafdeling."

Steun aan je collega's

"De eerste keer alleen assisteren bij een bevalling kan ik me nog goed herinneren. Ik was best gespannen omdat ik het goed wilde doen, ik wilde laten zien wat ik kon en vond het ook belangrijk dat de ervaring voor de moeder goed zou zijn. Gelukkig kreeg ik de tijd om me de werkzaamheden eigen te maken. Als je start op onze afdeling, dan ga je niet meteen bij de meest ingewikkelde bevallingen assisteren. Je start sowieso eerst bij de zwangeren- of de kraamafdeling en gaat daarna ook assisteren bij bevallingen. En mocht er tijdens een bevalling wat gebeuren waardoor je het niet meer alleen af kan, bijvoorbeeld bij ernstig bloedverlies, dan kun je terecht bij je collega’s en dan staan er zo mensen naast je om te helpen."

Zelf roosteren 

"Ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk. We hebben een heel fijn team met leuke collega’s en de interactie met de gynaecologen en verloskundigen is erg goed. We kunnen heel laagdrempelig bij elkaar terecht, zijn echt een team . Als verpleegkundigen maken we ons eigen rooster en dat vind ik ook een pluspunt omdat je meer invloed hebt op je werktijden. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn interessant. Onze afdeling gaat samenwerken met de neonatologie en daarvoor kunnen wij als obstetrieverpleegkundigen ook extra opleidingen volgen, bijvoorbeeld de opleiding tot verpleegkundige op de neonatologie of de MC/HC. Dat biedt interessante kansen voor verpleegkundigen die zich op dat gebied willen ontwikkelen."

Over ons kinderziekenhuis

Voor elk kind een zo gelukkig en gezond mogelijk leven. In het WKZ zetten wij ons daar met veel toewijding voor in. Vanuit verschillende specialismen en wetenschappelijke inzichten zoeken we de beste oplossing en we werken daarbij altijd samen met de familie. Wil je meer weten over ons kinderziekenhuis? Of hoe je op andere manieren iets kan bijdragen, zonder bij ons te komen werken?

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de job alert