Als operatieassistent ben je onmisbaar in de operatiekamer. Je bent onderdeel van een team van operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, chirurgen en anesthesisten. Samen zorg je ervoor dat patiënten veilig hun operatie ondergaan. Omdat geen patiënt hetzelfde is, is iedere operatie anders. Dat maakt het beroep zo uitdagend en afwisselend. En jou onmisbaar!
Benieuwd hoe je operatieassistent wordt? Op deze pagina beantwoorden we de meestgestelde vragen over welk loopbaanpad jij kunt doorlopen en over de opleiding in het UMC Utrecht.
"Soms hoor ik achteraf van de arts dat een patiënt dankzij de operatie weer een toekomst heeft. Ik vind het een supermooie baan waarin ik voor mijn gevoel veel kan betekenen voor patiënten. "

Audrey

Operatieassistent

Veelgestelde vragen over de opleidingsroutes

Welke opleiding kan ik volgen om operatieassistent te worden?

Hbo verpleegkunde en operatieassistent (OA hbo) Afhankelijk van je vooropleiding is de hbo Verpleegkunde Technische stroom (Fontys Hogeschool) of hbo Verpleegkunde Gezondheid & Techniek (Saxion Hogeschool) een mogelijkheid. Tijdens deze vierjarige studie (twee jaar verpleegkunde en twee jaar operatieassistent), volg je een dubbele opleiding waarna je als verpleegkundige en als operatieassistent aan de slag kan.
Inservice opleiding tot operatieassistent (OA inservice) Afhankelijk van je vooropleiding is er nog een andere optie. Het volgen van het inservice traject (leerwerken) tot operatieassistent binnen een opleidingsziekenhuis, waar het UMC Utrecht er één van is. In de regio Utrecht zijn ook Antonius ziekenhuis, Diakonessenhuis en het Meander Medisch Centrum ziekenhuizen waar de opleiding tot operatieassistent gevolgd kan worden.

Wanneer is hbo Verpleegkunde met uitstroom operatieassistent een goede keuze?

Wil je in de toekomst meer variatie in je baan en je kunnen specialiseren tot bijvoorbeeld Physician Assistent of andere doorgroeimogelijkheden (zie vraag over doorgroeimogelijkheden)? En heb je je havo of vwo afgerond? Dan raden we je aan om de opleiding hbo Verpleegkunde gecombineerd met de richting operatieassistent te volgen bij Fontys of Saxion. De meerwaarde van het duo traject verpleegkunde en operatieassistent is dat je aan het eind je hbo bachelor Verpleegkunde in de pocket hebt, doorstuderen veel makkelijker is en je ook je operatieassistent diploma op zak hebt. Allerlei mogelijkheden dus.
De opleiding op Fontys en Saxion start altijd in september. Kijk voor meer toelatingseisen en meer informatie op de sites van:

Wanneer kies ik voor de inservice opleiding?

Je kunt er ook voor kiezen om de inservice opleiding tot operatieassistent te volgen. Dit is een leer-werktraject. De inservice opleiding tot operatieassistent kun je volgen als je aan de toelatingseisen voldoet, solliciteert bij het ziekenhuis waar jij dit traject zou willen volgen en dan aangenomen wordt.
Deze opleiding duurt bijna drie jaar en je bent dan alleen opgeleid als operatieassistent. Je hebt dan geen bachelor diploma op zak en hebt minder doorgroeimogelijkheden. Neem vooral contact met het ziekenhuis waar je graag de opleiding zou willen volgen en gaat solliciteren.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleidingen tot operatieassistent?

Hbo Verpleegkunde met uitstroom operatieassistent De opleiding Verpleegkunde Technische Stroom bij Fontys en de opleiding Gezondheid & Techniek bij Saxion hebben verschillende toelatingseisen. Bekijk de instroomeisen direct bij de opleiding aanbieders voor de meest geüpdatet informatie:
De inservice opleiding tot operatieassistent Bekijk de toelatingseisen bij het ziekenhuis waar jij dit traject wil volgen.

Veelgestelde vragen over de opleiding in het UMC Utrecht

Hoe is de inservice opleiding opgebouwd?

Nadat je gesolliciteerd hebt en door de selectie heen bent, volg je de opleiding tot operatieassistent aan de UMC Utrecht Academie. De opleiding voor operatieassistenten bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Tijdens de opleiding ga je of wekelijks naar school of per blok schoolweken naar school. De overige dagen ben je werkzaam in de praktijk. Je werkt fulltime en vakanties zijn per schoolregio (midden, zuiden of noorden) bepaald.
De opleiding bestaat uit een aantal modules, inleiding basis perioperatieve zorg, basis perioperatieve zorg, complexe operatieve zorg en hoogcomplexe zorg. Aan de Academie wordt het theoretische deel verzorgd, wat voorwaardelijk is voor het kunnen toepassen en integreren van kennis en kunde voor het behalen van de EPA’s (Entrustable Professional Activities). Zie de website van:

Hoe ziet het praktijk gedeelte van de inservice opleiding eruit?

Je wordt opgeleid aan de hand van vier Faseboeken, ingedeeld in complexiteit. Deze dienen allemaal voor het behalen, bekwaam worden en bevoegd zijn van de vereiste Entrustable Professional Activities (EPA’s). Dit zijn landelijke eisen waar elke operatieassistent aan moet voldoen. 
Tijdens het praktijkdeel ga je binnen verschillende specialismen leren en werken en loop je externe stages in verschillende ziekenhuizen, zoals het Centraal Militair Hospitaal (CMH), het Wilhelmina Kinderziekenhuis, een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) en regio ziekenhuizen. Binnen het UMC Utrecht loop je stages op de Spoedeisende Hulp (SEH), Intensive Care (IC) en bij de anesthesie. Zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak ontwikkel jij je binnen het beroep tot operatieassistent. Allemaal in het kader van bekwaam worden en daarmee bevoegd zijn in het beroep operatieassistent

Wat heb ik nodig om toegelaten te kunnen worden tot de inservice opleiding?

Vooropleiding

  • Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats in het UMC Utrecht is het gewenst dat je een mbo- of hbo-verpleegkunde opleiding hebt voltooid.
  • Je bent ook toelaatbaar met een voltooide hbo-opleiding in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld diëtetiek of fysiotherapie.
  • Ben je in het bezit van een mbo-doktersassistentendiploma? Dan ben je toelaatbaar met aantoonbare bekwaamheid in de vakken natuurkunde en scheikunde op havo-niveau.

Competenties en eigenschappen

  • Je weet goed wat het vak operatieassistent inhoudt en hebt ambitie naar verdieping, combifuncties of doorgroeien.
  • Je kunt goed inspelen op onverwachte situaties.
  • Je bent stressbestendig en daardoor in staat om onder hoge druk oplossingsgericht te werken.
  • Je bent technisch ingesteld en enthousiast om mee te gaan in alle innovatieve ontwikkelingen op dit gebied.

Wanneer start de inservice opleiding OA in het UMC Utrecht en hoe meld ik mij aan?

Twee keer per jaar start in het UMC Utrecht de inservice opleiding tot operatieassistent. In september en maart. Ongeveer een half jaar voor aanvang van de opleiding, kun je op de vacature OA in opleiding solliciteren. Je kunt een jobalert aanmaken. Als de vacature weer online staat vind je ook op deze pagina een link.
Bij de sollicitatie geef je aan wat jouw motivatie is om deze opleiding te volgen, waarom jij vindt dat de opleiding bij jou past en je dit in het UMC Utrecht wil doen.

Kan ik na de opleiding blijven werken in het UMC Utrecht?

Als je in het UMC Utrecht wil en kan blijven werken dan volg je, na het afronden van de opleiding operatieassistent (Fontys/Saxion of inservice), de Academische module. Dit is noodzakelijk om goed ingewerkt te zijn op de specifieke specialismen die speerpunten zijn binnen het UMC Utrecht en om diensten in de academische setting te kunnen draaien. Binnen het UMC Utrecht kies je voor een team, wat gekoppeld is aan specialismen (of meerdere teams, afdelingen, ziekenhuizen) en begin jij je carrière als operatieassistent!

Wat zijn de kosten voor de inservice opleiding?

De kosten van het gehele inservice traject zijn voor de werkgever. De kosten voor het operatieassistent deel (laatste twee jaar) aan de Fontys/ Saxion, zijn voor de werkgever.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een operatieassistent in het UMC Utrecht?

De doorgroeimogelijkheden voor een operatieassistent variëren afhankelijk van de vooropleiding (OA inservice of OA hbo), de werkomgeving, welke ambitie je hebt en of je bereid bent om aanvullende opleidingen of trainingen te volgen. Hieronder beschrijven we een aantal loopbaanpaden voor professionele ontwikkeling en carrièregroei.

1. Specialisatie binnen je vakgebied (voor OA inservice + OA hbo)

Specialiseren in een specifiek of aanvullend chirurgisch domein: Operatieassistenten kiezen een team waarin ze werken, hierin kunnen ze doorgroeien tot specialismendeskundigen. Hierin ben je expert van het specialisme, heb je contact met firma’s en chirurgen, en ben je betrokken bij ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen.

2. Combifunctie (voor OA hbo)

OK en een andere afdeling: Naast je werkzaamheden als operatieassistent, is het mogelijk om als verpleegkundige te werken binnen het UMC Utrecht. Je kan ook kiezen voor een combifunctie tussen twee teams, afdelingen of ziekenhuizen.

3. Onderwijs (voor OA inservice + OA hbo)

Praktijkbegeleider: Als praktijkbegeleider begeleid je operatieassistenten tijdens hun hele opleiding. De student doorloopt alle fasen en jij begeleidt, helpt, stuurt en ondersteunt waar nodig, zodat de student alle EPA’s kan behalen. Dit vereist het volgen van de opleiding Praktijkbegeleiding in de Gezondheidszorg. 
Simulatieonderwijs: Studenten van nu worden in de toekomst steeds meer opgeleid aan de hand van simulatieonderwijs. Hoe mooi is dat als jij daar een rol in kan spelen. Hoe leer je gesimuleerd alle belangrijke vaardigheden aan, hoe leer je dat je fouten mag maken en hoe leer je uit de simulatie OK gelijk aan de slag te gaan op een ‘echte’ OK?
Docent: Met ervaring en aanvullende kwalificaties kunnen operatieassistenten rollen op zich nemen in het onderwijs. Door op school toekomstige operatieassistenten les te geven of door cursussen en workshops aan collega’s te geven.

Physician assistent (PA) (voor OA hbo)

Als je de opleiding verpleegkunde en operatieassistent hebt afgerond kun je ook Physician assistent (PA) worden.

Onderzoek (OA hbo)

Als operatieassistent kan je zijdelings meewerken aan klinisch onderzoek. Binnen het UMC Utrecht wordt veel onderzoek gedaan of bijgedragen aan studies gericht op patiëntenzorg, chirurgische ontwikkelingen en technieken of op materiaal en instrumenten vlak.

Heb je nog vragen?

Onze recruiters en collega's van de OK staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op!

Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature

Schrijf je in voor de jobalert