Om de snijdend medisch specialist bij de operatieve behandeling van de patiënt te kunnen assisteren, moet je als operatieassistent goed weten wat de behandeling inhoudt en welke complicaties daarbij eventueel kunnen optreden.

Wat doet een operatieassistent?

Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer en kun je tijdens de operatie verschillende taken hebben. Tijdens de operatie zorg je voor het klaarzetten van de benodigdheden voor de operatie, dat onder andere steriele materialen die extra nodig zijn aanwezig zijn en tevens heb je ook administratieve taken. De instrumenterende zorgt ervoor dat op het juiste moment tijdens de operatie de instrumenten aan de chirurg aangegeven worden. Aangezien geen patiënt hetzelfde is, is iedere operatie anders. Dat maakt het beroep zo uitdagend en afwisselend.
De opleiding tot operatieassistent is een in-service opleiding. In de beroepsvoorbereidende periode (BVP) start je met het eerste theoretische gedeelte van de opleiding, dit wordt verzorgd door de UMC Utrecht Academie. In een groep met leerlingen afkomstig uit verschillende ziekenhuizen volg je de opleiding. Na deze periode worden theorie en praktijk gedurende ongeveer 2,5 jaar gecombineerd. Het leren in de praktijk gebeurt vooral door middel van stages op de operatiekamerlocaties: het klinisch operatiecentrum, het operatiecentrum voor planbare zorg en het operatiecentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De opleiding

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je in staat in toenemende complexiteit te assisteren en zorg te verlenen. Lees meer over de opleiding.

Profiel

Je kunt goed inspelen op onverwachte situaties, je bent stressbestendig en daardoor in staat om onder hoge druk oplossingsgericht te werken. Daarnaast ben je technisch ingesteld en enthousiast om de opleiding tot operatieassistent te volgen. Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats in het UMC Utrecht is het gewenst dat je een mbo- of hbo-verpleegkunde opleiding hebt voltooid. Je bent ook toelaatbaar met een voltooide hbo-opleiding in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld diëtetiek of fysiotherapie. Ben je in het bezit van een mbo-doktersassistentendiploma dan ben je toelaatbaar met aantoonbare bekwaamheid in het vak natuurkunde op havo-niveau. Bij de sollicitatie dien je aan te geven wat jouw motivatie is om deze opleiding te volgen. Ook is een cijferlijst gewenst van je laatst voltooide opleiding.

Heb je een vraag?

Interesse en wil je een indruk krijgen van de afdeling? Neem contact op met een van de recruiters.

088 7558685

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail