Als operatieassistent in opleiding ben je een onmisbare schakel in het operatieteam. Jij zorgt ervoor dat elke operatie soepel verloopt door de snijdend medisch specialist te assisteren en op de hoogte te zijn van verschillende procedures en technieken. Geen dag is hetzelfde: elke patiënt en elke operatie biedt nieuwe uitdagingen en afwisseling. 

Wat doet een operatieassistent?

Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer en kun je tijdens de operatie verschillende taken hebben. Tijdens de operatie zorg je voor het klaarzetten van de benodigdheden voor de operatie, dat onder andere steriele materialen - die extra nodig zijn - aanwezig zijn. Ook heb je daarnaast administratieve taken. De instrumenterende operatieassistent zorgt ervoor dat op het juiste moment tijdens de operatie de instrumenten aan de chirurg aangegeven worden.

 Afhankelijk van je vooropleiding, kan de opleiding tot operatieassistent op twee manieren worden gevolgd: in-service, dit houdt in dat je in dienst bent van het UMC Utrecht en praktisch aan het werk bent op de operatiekamers binnen het UMC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis en diverse stages extern. De theorie wordt verzorgd door een onderwijsinstelling. Wij werken samen met Saxion Hogeschool, UMC Utrecht Academie en ook Fontys Hogeschool.

 Wanneer je hbo-verpleegkundige bent, dan kan je aan de Saxion Hogeschool instromen en de opleiding tot operatieassistent in-service volgen, dit duurt gemiddeld twee jaar.

De opleiding tot operatieassistent volgen aan de UMC Utrecht Academie, is ook in-service, een duurt gemiddeld twee jaar en tien maanden.

De opleiding aan de UMC Utrecht academie

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding gemiddeld 2 jaar en 10 maanden. 

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je in staat in toenemende complexiteit te assisteren en zorg te verlenen. Lees hier meer over de opleiding.

Instapmoment opleiding

Twee keer per jaar start in het UMC Utrecht de in-service opleiding tot operatieassistent: in maart en in september. Ongeveer een halfjaar voor aanvang van de opleiding, kun je via de vacature solliciteren. Je kunt een jobalert aanmaken. 

Wat heb je nodig?

Je kunt goed inspelen op onverwachte situaties, je bent stressbestendig en in staat om onder hoge druk oplossingsgericht te werken. Je bent technisch ingesteld en houdt van een uitdagende academische setting. Je hebt een mbo- of hbo-verpleegkunde opleiding voltooid of een voltooide hbo-opleiding in de gezondheidszorg (bijvoorbeeld diëtetiek/fysiotherapie).

Ben je in het bezit van een mbo-doktersassistentendiploma? Dan ben je toelaatbaar met aantoonbare bekwaamheid in de vakken natuurkunde en scheikunde op havoniveau. Ook is een cijferlijst gewenst van je laatst voltooide opleiding.

Als jij ons kan overtuigen waarom jij geschikt bent voor deze opleiding en waarom het UMC Utrecht je plek is om de opleiding te volgen, dan gaan wij graag met je in gesprek.

Informatiebijeenkomst

Regelmatig organiseren we een online informatiebijeenkomst over de opleiding tot operatieassistent en anesthesiemedewerker. Tijdens deze sessie is er voldoende ruimte voor jou om al jouw vragen over de opleiding en het beroep te stellen. Houd onze site in de gaten.

Ontmoet alvast je collega's

Wat doet een operatieassistent?

Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer en kun je tijdens de operatie verschillende taken hebben. Tijdens de operatie zorg je voor het klaarzetten van de benodigdheden voor de operatie, dat onder andere steriele materialen die extra nodig zijn aanwezig zijn en tevens heb je ook administratieve taken. De instrumenterende zorgt ervoor dat op het juiste moment tijdens de operatie de instrumenten aan de chirurg aangegeven worden. Aangezien geen patiënt hetzelfde is, is iedere operatie anders. Dat maakt het beroep zo uitdagend en afwisselend.

De opleiding tot operatieassistent is een in-service opleiding. In de beroepsvoorbereidende periode (BVP) start je met het eerste theoretische gedeelte van de opleiding, dit wordt verzorgd door de UMC Utrecht Academie. In een groep met leerlingen afkomstig uit verschillende ziekenhuizen volg je de opleiding. Na deze periode worden theorie en praktijk gedurende ongeveer 2,5 jaar gecombineerd. Het leren in de praktijk gebeurt vooral door middel van stages op de operatiekamerlocaties: het klinisch operatiecentrum, het operatiecentrum voor planbare zorg en het operatiecentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De opleiding aan de UMC Utrecht academie

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding gemiddeld 2 jaar en 10 maanden. 

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je in staat in toenemende complexiteit te assisteren en zorg te verlenen. Lees hier meer over de opleiding.

Instapmoment opleiding

Twee keer per jaar start in het UMC Utrecht de in-service opleiding tot operatieassistent. In maart en in september. Ongeveer een half jaar voor aanvang van de opleiding, kun je via de vacature solliciteren. Je kunt een  jobalert aanmaken. 

Wat heb je nodig?

Je kunt goed inspelen op onverwachte situaties, je bent stressbestendig en daardoor in staat om onder hoge druk oplossingsgericht te werken. Daarnaast ben je technisch ingesteld en enthousiast om de opleiding tot operatieassistent te volgen. Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats in het UMC Utrecht is het gewenst dat je een mbo- of hbo-verpleegkunde opleiding hebt voltooid. Je bent ook toelaatbaar met een voltooide hbo-opleiding in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld diëtetiek of fysiotherapie. Ben je in het bezit van een mbo-doktersassistentendiploma dan ben je toelaatbaar met aantoonbare bekwaamheid in de vakken natuurkunde en scheikunde op havo-niveau. Bij de sollicitatie dien je aan te geven wat jouw motivatie is om deze opleiding te volgen en waarom je dit bij het UMC Utrecht wil doen. Ook is een cijferlijst gewenst van je laatst voltooide opleiding.

Informatiebijeenkomst

Regelmatig organiseren we een online informatiebijeenkomst over de opleiding tot operatieassistent en anesthesiemedewerker. Tijdens deze sessie is er voldoende ruimte voor jou om al jouw vragen over de opleiding en het beroep te stellen. Houd onze site in de gaten.

Heb je een vraag?

Interesse en wil je een indruk krijgen van de afdeling? Neem contact op met een van de recruiters.

088 7558685Stuur een WhatsApp bericht

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail