Op zoek naar een uitdagende leer-werkplek? Als longfunctieanalist voer je zelfstandig onderzoeken uit bij patiënten. Je kunt solliciteren op deze functie zodra er een vacature is. Houd hiervoor onze website in de gaten of meld je onderaan deze pagina aan voor onze jobalert. Doorgaans is er ongeveer eens in de twee jaar een vacature voor een longfunctieanalist in opleiding.Wat ga je doen?

Je gaat aan de slag op de longfunctieafdeling van het UMC Utrecht, waar we onderzoek verrichten naar de longen. Je leert hoe je zelfstandig longvolumes, luchtwegweerstand, allergieën en inspanningstolerantie meet bij klinische en poliklinische patiënten. Daarnaast leer je hoe je patiënten kunt coachen en stimuleren, zodat zij een maximale prestatie kunnen leveren. Uiteraard hoef je dit niet meteen te kunnen, wij leiden jou hiervoor op. Dankzij jouw onderzoeksresultaten kan de arts bepalen wat de oorzaak van kortademigheid of ademhalingsproblemen is en starten met de behandeling van een patiënt.

Hoe word ik longfunctielaborant?

Om longfunctieanalist te worden, solliciteer je eerst op de vacature van leerling-longfunctieanalist. Als je bent aangenomen, registreer je je bij de Stichting Beroepsopleiding Longfunctieanalisten (Stichting BLA) en schrijf je je in als student bij LOI Hogeschool. Bekijk alle details van deze hbo-opleiding.

Vooropleidingseisen

Je hebt minimaal een havo-of vwo-diploma met het profiel natuur en techniek (of natuur en gezondheid, aangevuld met natuurkunde) of afgeronde mbo-opleiding (niveau 4, zoals Doktersassistent), waarbij geldt dat je in elk geval de volgende vakken moet hebben gevolgd: wiskunde, natuurkunde en scheikunde of biologie. Daarnaast kan een propedeusegetuigschrift (HBO of WO), een diploma van een kort-HBO-programma van de LOI Hogeschool of behaalde 21+-toets ook voldoende zijn om toegelaten te worden. Een (gedeeltelijke) hbo-vooropleiding is een pre.

Duur opleiding

De opleiding duurt ongeveer 3,5 jaar en wordt afgesloten met een afstudeerproject en een scriptie.

Salaris/vergoeding

Tijdens de opleiding ontvang je salaris conform salarisschaal 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst Universitair Medische Centra (cao UMC). In de periode dat je voorwerkt en kennis maakt met de afdeling bedraagt het salaris € 1.989,-- bruto per maand. In het eerste jaar van de opleiding bedraagt het salaris € 2.072,-- bruto per maand, in het tweede jaar van de opleiding € 2.195,-- bruto per maand en in het laatste jaar € 2.353,--. De genoemde bedragen zijn op basis van een 36-urige werkweek en conform de salarisschalen van de cao umc per 1 augustus 2020. Het salaris wordt aangevuld met een eindejaarsuitkering van 8,3%, een vakantietoeslag van 8% en een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.

Salaris na diplomering

Als gediplomeerd longfunctieanalist zal je in salarisschaal 8 geplaatst worden. Bij een fulltime aanstelling van 36 uur per week zal het salaris maximaal €3.712,-- bruto per maand bedragen conform de salarisschalen van de cao umc per 1 augustus 2020.

Verhouding theorie/praktijk

Je combineert het werken bij onze longfunctieafdeling met een hbo-opleiding aan de LOI Hogeschool. De studiebelasting wordt geschat op circa acht uur thuisstudie per week, de vacatures zijn voor een werkweek van 32 uur.

Start opleiding

In verband met het geringe aantal vacatures start niet elk jaar een individueel opleidingstraject. Houd onze vacatures goed in de gaten of schrijf je in voor onze Jobmail. Alléén als er een vacature open staat, kan er gesolliciteerd worden op deze opleidingsplaats.

Meer informatie

E.M.P. Kelders
Hoofd polikliniek en functieafdeling longziekten
[email protected]

LOI Hogeschool
www.loi.nl
071-5451800

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail