Tijdens de 3-jarige hbo-opleiding Verpleegkunde combineer je werken en leren waardoor je als verpleegkundige al snel van grote betekenis bent voor alle patiënten van het UMC Utrecht. Lees alles over de opleiding op deze pagina.

Als verpleegkundige is geen dag hetzelfde. Het ene moment voer je basistaken uit, zoals wassen, aankleden en bedden verschonen. Even later ben je betrokken bij complexere behandelingen van de patiënt, zoals wondverzorging, sonde inbrengen of stervensbegeleiding.

Zo ziet de opleiding eruit

  • De opleiding duurt 3 jaar.

  • De eerste tien weken volg je één (lange) dag per week colleges op de Hogeschool Utrecht (HU). Reken deze periode, naast deze schooldag, op een studiebelasting van 20 uur per week.

  • Vervolgens pas je de opgedane kennis toe in een oriënterende stage van tien weken bij het UMC Utrecht. 

  • Als je deze eerste twintig weken goed doorloopt, kom je voor 36 uur per week in dienst.

  • Tijdens de opleiding loop je op verschillende afdelingen stage volgens wisselend rooster en volg je één dag per week les. Een mooi moment om ervaringen met je medestudenten uit te wisselen. Voorbeelden van divisies zijn het Cancer Center, Hersenen en Kinderen. We doen ons best om je bij de divisie van jouw voorkeur te plaatsen. Je zult in elk geval één stage lopen op een afdeling binnen de Psychiatrie.

“Ik geniet elke dienst weer van het dynamische ziekenhuisleven. Ik leer veel door het gewoon zelf te doen. Daarom is deze combinatie van werken en leren echt iets voor mij."

Anne

Leerling verpleegkundige in het UMC Utrecht

Omdat je op hbo-niveau werkt, neem je de regie en geef je advies over kwaliteit van zorg. Dit onderbouw je met met evidence-based practice (EBP). Als jou bepaalde zaken opvallen signaleer je niet alleen, maar kom je ook met een verbetervoorstel, bijvoorbeeld op het gebied van valpreventie. Uiteraard hoef je dat niet meteen te kunnen. Wij leiden jou op.

Twee studenten hbo-verpleegkunde lichten verderop deze pagina toe waarom ze zo enthousiast zijn over hun opleiding en het werken in het UMC Utrecht.

Veelgestelde vragen

Wanneer start de eerstvolgende opleiding en waar kan ik solliciteren?

De opleidingsplekken met startmoment september 2024 zijn reeds vervuld. De eerstvolgende opleiding start in september 2025. Vanaf november 2024 kun je hiervoor solliciteren.

Welke ervaring of vooropleiding heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Je hebt een hbo- of wo-diploma behaald of gaat een van die diploma's dit schooljaar behalen. Ook als dit diploma niet richting de zorg is, ben je welkom om te solliciteren. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, zodat je als toekomstig verpleegkundige voor de patiënt een belangenbehartiger kunt zijn. Maar jij kunt ook je eigen grenzen aangeven, waarbij je voor jezelf durft op te komen als bijvoorbeeld collega’s iets van je vragen waar jij je nog niet bekwaam in voelt. Reflecteren op je eigen handelen is van groot belang.

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Als wij jouw sollicitatie hebben ontvangen en we denken dat je bij ons past, dan nodigen we je uit voor een e-assessment. Deze computertest test je intelligentieniveau en bepaalt in hoeverre jouw profiel overeenkomt met het gewenste profiel voor de opleiding. De test duurt ongeveer negentig minuten. Als je de test positief afrondt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Ten slotte is een referentiecheck en een check bij het IGJ-register onderdeel van de procedure.

Hoe zit het met salaris?

Tijdens de eerste twintig weken ontvang je € 450,- per maand. Dit is de Theoretische periode. Daarna krijg je salaris gebaseerd op de Cao universitair medische centra 2023:

  • Leerjaar 1 na de Theoretische periode: € 2.029,-.  

  • Leerjaar 2: € 2.272,-.

  • Leerjaar 3: € 2.472,-.

21 jaar of ouder?

Voor leerlingen van 21 jaar en ouder wordt het salaris (na de Theoretische periode) aangevuld tot het minimumloon van € 2.475,- conform artikel 4.1.4 van de Cao umc.

Deze brutosalarissen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Wie betaalt het collegegeld en de boeken?

Het wettelijk collegegeld en de verplichte boeken betalen wij. Heb je al eerder een hbo- of wo-diploma behaald op het gebied van gezondheidszorg of onderwijs? Dan betaal je zelf het instellingscollegegeld en krijg je het wettelijke collegegeld vergoed.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij als ik de opleiding heb afgerond?

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je als hbo-verpleegkundige in alle zorg- en patiëntencategorieën op kwalificatieniveau 6 aan de slag. Ook kun jij je specialiseren tot bijvoorbeeld intensivecare- of neurologieverpleegkundige. Na afloop van de opleiding gaan we graag samen met jou op zoek naar een passende baan als verpleegkundige bij het UMC Utrecht.

Een kijkje achter de schermen

Kom erachter waarom Milou en Jantine zo enthousiast zijn over de opleiding hbo-v en de combinatie leren en werken in het UMC Utrecht. Bekijk snel de video!

Heb je een vraag?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen?  Vragen kun je per mail stellen via [email protected]. Anita van der Stigchel (P&O adviseur) of Marianne van Duinkerken (P&O medewerker) neemt dan telefonisch of via de mail contact met je op.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail