Start jouw carrière als Intensive Care (IC) verpleegkundige met een combinatie van werken en leren in het UMC Utrecht. Tijdens jouw opleiding word je intensief begeleid en voorbereid om zelfstandig de verpleegkundige zorg op de IC te plannen, uit te voeren en te evalueren. Lees er alles over op deze pagina!

Over het opleidingstraject

  • De opleiding duurt 18 maanden en start twee keer per jaar: in januari of augustus
  • De opleiding is een combinatie van werken en leren. Je volgt de opleiding tot IC-verpleegkundige waarbij je in de praktijk, onder begeleiding, steeds meer voor verschillende complexe patiëntencategorieën leert zorgen.
  • In de eerste maand van het leerwerktraject maak je kennis met het UMC Utrecht en krijg je de kans een beeld te vormen van de werkzaamheden op het IC Centrum. In de tweede maand (februari of september) start de opleiding op de UMC Utrecht Academie.
  • Verspreid over de opleiding volg je meerdere dagen lessen en pas je de geleerde theorie vervolgens meteen toe in de praktijk.
  • Afhankelijk van je vooropleiding zijn vrijstellingen voor bepaalde theorie- of praktijkonderdelen mogelijk.

Veelgestelde vragen

Wanneer start de eerstvolgende opleiding en waar kan ik solliciteren?

Het eerstvolgende startmoment is september 2025. Op dit moment is het mogelijk om te solliciteren:

Welke ervaring of vooropleiding heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

  • Je hebt een diploma Verpleegkunde (mbo niveau 4 of hbo) behaald of bent in het bezit van een verpleegkundige vervolgopleidingen (VVO) binnen de acute zorg.
  • Je hebt een BIG-registratie.
  • Je hebt minimaal één jaar ervaring op een klinische afdeling in een academisch of algemeen ziekenhuis, werkt regelmatig als eindverantwoordelijke en je hebt verpleegkundigen in opleiding begeleid.
  • Je staat stevig in je schoenen, zodat je als toekomstig IC verpleegkundige voor de patiënt een belangenbehartiger kunt zijn.
  • Je hebt een proactieve houding en wil graag leren.

Kan ik solliciteren naar de opleiding IC verpleegkundige in het UMC Utrecht zonder een mbo-niveau 4 of hbo-diploma?

Als je niet aan de toelatingseisen voldoet (mbo-niveau 4 of hbo), heeft het geen zin om te solliciteren. Dit geldt ook voor mensen met een VIG-diploma of als je bijvoorbeeld uit het buitenland komt en geen BIG-registratie hebt.

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Na je sollicitatie volgt een selectieprocedure, die bestaat uit een meeloopdag en een sollicitatiegesprek met de teamleider, een IC-verpleegkundige en de opleider. Als je bent aangenomen voor de opleiding, volgt het arbeidsvoorwaardengesprek. Daarna melden we je aan voor de opleiding.

Hoe zit het met salaris?

De functie is voor een dienstverband van 32 of 36 uur, waarvan het salaris in overleg wordt vastgesteld. Deze aanstelling is tijdelijk voor de duur van de opleiding, met de intentie om je na succesvolle afronding een vaste positie te bieden binnen het IC Centrum Volwassenen.

Wie betaalt het curusgeld en de boeken?

Het cursusgeld en de verplichte boeken worden betaald door het UMC Utrecht.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij als ik de opleiding heb afgerond?

Nadat je de opleiding succesvol hebt afgerond, is het onze intentie om je een vaste positie te bieden binnen het IC Centrum Volwassenen.

Heb je een vraag?

Interesse of wil je eerst meer weten? Neem contact op voor de meeloopdag of voor meer informatie met Jacqueline Verschuur, opleider IC Centrum.

088 75 738 44 of 088 75 611 30

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail