Op de afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht werken ongeveer 130 laboranten. Samen zijn we verantwoordelijk voor de radiotherapeutische zorg in de regio. Onze radiotherapie heeft 2 locaties, het UMC Utrecht en locatie Soestwetering

De afdeling radiotherapie

Ondanks dat we een grote afdeling zijn, hebben we de sfeer van een kleine afdeling waar lief en leed met elkaar wordt gedeeld. Ook worden er regelmatig verschillende sociale of sportieve activiteiten buiten werktijd georganiseerd door de medewerkers zelf. De diversiteit van patiënten, casussen, innovaties, onderzoeken en studies maakt ons werk extra uitdagend. Wij kunnen het verschil maken in hoe de patiënt de behandeling ervaart. In onze functie werken we nauw samen met verschillende disciplines zoals radiotherapeuten, fysici, fysisch medewerkers, doktersassistenten, ICT-ers, versnellertechnici en medewerkers van de zorgplanning.

We werken ok op de locatie Soestwetering. Hier staan 2 versnellers waarop verschillende patiëntencategorieën worden behandeld, de voorbereiding van de behandeling vindt in het UMC Utrecht plaats.

CT

Lees meer

De radiotherapie beschikt over 2 eigen CT-scanners. Na de diagnostiek maken wij namelijk onze eigen CT-scan voor het opstellen van een bestralingsplan. Als radiotherapeutisch laborant kun je jouw werkzaamheden uitbreiden met het werken op de CT. Door bijzondere instellingen en het bedenken van de meest comfortabele houding voor de patiënt, kun je hier jouw creativiteit kwijt. Ook prikken de laboranten zelf de infusen om contrastvloeistof toe te dienen en worden kleine tatoeagepuntjes gezet ten behoeve van de positionering.

MRI

Lees meer

De afdeling beschikt over 3 Philips MRI-scanners: twee 1.5 Tesla (waarvan 1 gebruikt voor de brachytherapie) en een 3.0 Tesla. Als laborant verricht je zelfstandig verschillende vormen van MRI-onderzoek als voorbereiding op de bestraling of na afloop van de bestraling als follow-up. Een ander interessant onderdeel van een MRI-onderzoek is het verrichten van de MR-only workflow bij bepaalde tumorsites: Tijdens dit onderzoek wordt een MRI-scan gemaakt waaruit een pseudo-CT gereconstrueerd wordt. Hierop wordt vervolgens het bestralingsplan gemaakt. 

Beeldverwerking

Lees meer

Dit team van laboranten zorgt ervoor dat de verschillende soorten beeldvorming van CT, MRI en PET scans aan elkaar worden gekoppeld. Vervolgens worden door de laborant zelfstandig de kritieke organen ingetekend. Met deze ingetekende en gematchte beelden kan de arts verder om het doelgebied in te tekenen. Daarnaast wordt op de beeldverwerking ook de basis gelegd voor het online intekenen op de MRLinac. Doordat bijvoorbeeld de prostaat op de beeldverwerking regelmatig wordt ingetekend, ben je goed getraind om ook de prostaat in te tekenen terwijl de patiënt op de behandeltafel ligt van de MRLinac.

Dosisplanning

Lees meer

Nadat de arts het gebied heeft ingetekend waar de bestraling moet komen (doelgebied), worden de scans naar de dosisplanning gestuurd. Als laborant ga je met complexe 3D berekeningssoftware een plan maken. Je bepaalt vanuit welke kanten en hoe lang het bestralingstoestel moet stralen. Je wilt in het doelgebied de voorgeschreven dosis krijgen en in de omliggende organen zo min mogelijk dosis. Doel is om zo de bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken. Het is een uitdaging om voor iedere patiënt, binnen de gestelde kaders, de meest optimale oplossing te vinden. Je bent als laborant samen met de arts en klinisch fysicus vaak probleemoplossend bezig wat het werk zeer uitdagend maakt.

Versneller

Lees meer

Bij het UMC Utrecht staan 9 operationele versnellers van Elekta. Op locatie Soestwetering hebben we nog 2 versnellers. Op deze versnellers vinden alle mogelijke soorten (uitwendige) bestralingsbehandelingen plaats. Behandelingen variëren van 1 tot 35 behandeldagen en zijn gericht op genezing (curatief), pijnbestrijding of beperking van de ziekteverschijnselen (palliatief). De dagelijkse bestralingsbehandeling wordt altijd voorafgegaan door wat we noemen de “on-line positieverificatie”. Dit doen we met behulp van een snelle 3D of zelfs 4D controlescan waarbij we de positie van de tumor en de ligging van de patiënt goed in beeld brengen. Dit is belangrijk om de nauwkeurigheid van de bestraling te borgen en om gezond weefsel maximaal te kunnen sparen (met een nauwkeurigheidsmarge tot wel 1 mm). Een gemiddelde bestralingsafspraak duurt 15 minuten. Zo hebben we ook voldoende tijd voor contact met de patiënt. Je werkt samen met 2 andere laboranten op een toestel en vaak ook nog met een leerling of stagiair.

MRLinac

Lees meer

De MRLinac is een uitvinding van het UMC Utrecht. In 2008 is voor het eerst in de wereld in Utrecht met een prototype aangetoond dat het mogelijk is om MRI-beelden te maken tijdens de bestralingsbehandeling. We beschikken inmiddels over 3 MRLinac’s, waarvan er 2 beschikbaar zijn voor het behandelen van patiënten. 1 MR-Linac wordt vooral gebruikt voor onderzoek. Op de MRLinac maak je deel uit van een betrokken en ambitieus team en werk je veel samen met radiotherapeuten, arts-assistenten en klinisch fysici. Dagelijks wordt op de MRLinac de bestraling aangepast aan de huidige anatomie. Hier komen alle verschillende onderdelen van de afdeling samen. Bij iedere behandeling wordt op een nieuwe MRI scan het doelgebied en OAR’s ingetekend, een nieuw bestralingsplan gemaakt en vervolgens direct bestraald. Naast dat je als radiotherapeutisch laborant deze behandelingen uitvoert ben je ook nauw betrokken bij de innovaties op de MRLinac.

Brachytherapie

Lees meer

Op het gebied van brachytherapie is het UMC Utrecht een wereldwijde koploper. De brachytherapie beschikt over een behandelkamer en HDR-bestralingsruimte met eigen MRI. Het voordeel van een eigen MRI betekent dat we direct adaptief kunnen handelen tijdens procedures. Daarnaast is het bijzonder dat we veel gebruik maken van een eigen 3D printer voor oppervlakte en inwendige applicaties. Brachylaboranten zijn ingewerkt in onder andere planning, MRI, 3D design en printing. Op de stralingsunit beschikken wij over 2 verpleegkamers waar de brachytherapie patiënten verblijven. In een van deze kamers staat de PDR-bestralingsapparatuur, voor bestralingen die per uur gegeven worden.

Kinderteam

Lees meer

Jaarlijks krijgen er ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Zij worden behandeld in het Prinses Máxima Centrum en komen voor bestraling naar het UMC Utrecht. Een speciaal kinderteam van laboranten doet de behandelingen van kinderen, schildert de maskers en is expert op het gebied van de behandeling van kinderen en het begeleiden van ouders of verzorgers in het behandeltraject. Zo is er bij deze versneller een speciaal plekje voor ouders of verzorgers met zicht op het kind en de mogelijkheid om met ze te communiceren.

Mouldroom

Lees meer

Op de mouldroom maken we alles wat nodig is om patiënten zo comfortabel en zo nauwkeurig mogelijk te kunnen behandelen. Zo maken we verschillende soorten maskers, gebruiken we vacuüm matrassen en dagen we onszelf uit om problemen te zien als uitdagende vraagstukken. Hier vind je ook de 3D printer en diverse gereedschappen om moulds en applicaties te kunnen maken. Handen uit de mouwen dus om creatief en oplossingsgericht te denken en te werken. We werken daarbij veel samen met de collega’s van de CT’s en de MRI’s.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij de radiotherapie is er veel ruimte voor persoonlijke groei. Als beginnend laborant start je op de versneller en heb je na een grondige inwerkperiode de mogelijkheid een andere modaliteit toe te voegen aan je werkzaamheden. Op deze manier word je werk nog afwisselender. Naast werken op de verschillende modaliteiten kun je je bij ons ook in andere richtingen ontwikkelen of specialiseren. We hebben zo’n 30 specialistisch laboranten op verschillende werkplekken en onderdelen. Met regelmaat komen er functies vrij of bij. 

Ook radiotherapeutisch laborant worden?

Eén keer per jaar start de opleiding tot radiotherapeutisch laborant. Tijdens deze 3 jaar durende opleiding combineer je theorieonderwijs in Rotterdam met praktijkonderwijs in het UMC Utrecht. Meer weten over deze opleiding en de mogelijkheden? Klik hieronder op de link.

Ook radiotherapeutisch laborant worden?

Eén keer per jaar start de opleiding tot radiotherapeutisch laborant. Tijdens deze 3 jaar durende opleiding combineer je theorieonderwijs in Rotterdam met praktijkonderwijs in het UMC Utrecht. Meer weten over deze opleiding en de mogelijkheden? Klik hieronder op de link.

Lieke werkt als radiotherapeutisch laborant

Lieke werkt als radiotherapeutisch laborant in het UMC Utrecht. “Ik vind dat het technische aspect van mijn werk in combinatie met patiëntencontact echt voor veel diepgang zorgt”.  Benieuwd hoe het werk van Lieke bij de radiotherapie eruitziet? Bekijk onze video. 

Altijd op de hoogte blijven?  Volg ons op LinkedIn!

Lieke werkt als radiotherapeutisch laborant in het UMC Utrecht. “Ik vind dat het technische aspect van mijn werk in combinatie met patiëntencontact echt voor veel diepgang zorgt”. 

Benieuwd hoe het werk van Lieke bij de radiotherapie eruitziet? Bekijk onze video. 

Altijd op de hoogte blijven?  Volg ons op LinkedIn!

Maak kennis met het team!

Ga je als radiotherapeutisch laborant in het UMC Utrecht aan de slag, dan is geen dag hetzelfde. Wil jij je specialiseren en verder ontwikkelen? Dan past werken in het UMC Utrecht bij jou! Benieuwd naar jouw kansen en mogelijkheden? Meld je aan voor een bakkie koffie met een unithoofd radiotherapie.

Heb je een vraag?

Ons team van recruiters helpt jou als je vragen hebt. Wil je weten welke afdeling het beste bij je past of hoe je jezelf kunt ontwikkelen? Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

088 75 589 85Stuur een WhatsApp bericht

Ontvang direct nieuwe interessante vacatures