Een traineeship kan voor jou de ideale volgende stap zijn in jouw carrière. In het UMC Utrecht bieden we het UMC-brede traineeship aan voor verpleegkundigen. 

Met welke type patiënten werk je?

Bij het UMC brede traineeprogramma mag jij je voorkeur uitspreken op welke afdelingen je graag zou willen werken en dus ook met welk type patiênten. Zo kun je kiezen voor chirurgische en een interne afdeling. We zijn afhankelijk van het aantal plekken dat er beschikbaar is voor trainees, dus het kan ook zijn dat je niet op de afdeling van je voorkeur komt. Hierin vragen we flexibiliteit. Het streven is dat je 2 verschillende specialismes leert kennen. Door zo 2 verschillende specialismes te leren kennen, kun je na het jaarprogramma beter een keuze maken waar je graag zou willen werken of waar jij je verder in wilt specialiseren.

Zo ziet de opleiding eruit

We starten het traineeship met een introductieweek. In deze week maken we kennis met elkaar en met het UMC Utrecht. We maken e-elearnings en oefenen met verpleegtechnische handelingen, zodat jij goed voorbereid op de afdeling kan gaan werken. Het traineeship duurt 1 jaar en daarin ga je 2x een half jaar op een andere afdeling werken. DE kans om zowel op een beschouwende als op snijdende afdeling te werken. Zo kan je na het traineeship een goede keuze maken waar je wilt gaan werken. Tijdens het traineeship hebben we 3 intervisiemomenten waarin we met en van elkaar leren. Ook hebben we iedere maand een borrelmoment. 


Type collega's

Het is belangrijk dat je je makkelijk kan aanpassen. Je werkt namelijk relatief kort op een afdeling en ieder team is anders. Ben je eerder een ‘kat uit de boom’-kijker, dan maakt dat het lastiger. De eerste 6-8 weken wordt je op de afdeling ingewerkt en daarna is het de bedoeling dat je onder supervisie gaat werken. In de afgelopen traineeships hebben we ervaren dat kwaliteiten als voor jezelf opkomen, makkelijk vragen durven stellen, openstaan voor feedback en grenzen aangeven bijdragen aan een succesvol traineeship.

Startdatum

Het traineeship UMC-breed start twee keer per jaar. Het eerste startmoment is half april. De vacature voor deze lichting komt in december/januari online. Het tweede startmoment is half september. Voor deze lichting komt de vacature in april/mei online.

Na het traineeship

Aan het einde van het traineeprogramma gaan we met elkaar in gesprek om te kijken waar je zou willen gaan werken. Is dat een afdeling waar je al een half jaar hebt gewerkt of heb je toch interesse in iets anders. Ook is het mogelijk om nog een dag stage te lopen op een afdeling waar je mogelijk zou willen werken. Ook een dag meelopen op de IC of SEH behoort tot de mogelijkheden. Wil je nog meer afdelingen zien? Dan kun je ook als flexpoolverpleegkundige aan de slag. Kortom; we helpen jou om een mooie baan binnen het UMC Utrecht te vinden.

Aantal plekken

Afhankelijk van het aantal afdelingen dat meedoet aan de lichting, varieert het aantal plekken voor het traineeship.

“Ik vind het leuk dat je met andere trainees start. De eerste twee weken trek je tijdens het introductieprogramma met elkaar op en leer je elkaar kennen. Het is een fijn idee om te starten met verschillende andere beginnend verpleegkundigen en dat je een groep hebt met wie je in hetzelfde schuitje zit."

Ruben

Trainee verpleegkunde

Veelgestelde vragen

Wanneer start de eerstvolgende opleiding en waar kan ik solliciteren?

De eerstvolgende opleiding start in september 2024. Je kunt solliciteren via deze vacature. We werven totdat de groep vol zit.

Welke ervaring of vooropleiding heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Je hebt een havo- of mbo-diploma (niveau 4) behaald of gaat een van die diploma’s dit schooljaar halen. Ook als dit diploma niet richting de zorg is, ben je welkom te solliciteren. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, zodat je als toekomstig verpleegkundige voor de patiënt een belangenbehartiger kunt zijn.

Kan ik solliciteren naar de opleiding mbo-v BBL in het UMC Utrecht zonder een havo of mbo-niveau 4 diploma?

Als je niet aan de toelatingseisen voldoet (diploma havo- of mbo-niveau 4), heeft het geen zin om te solliciteren. We adviseren je in dat geval contact op te nemen met het ROC Midden-Nederland, waar ze andere mogelijkheden hebben om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Dit geldt ook voor mensen met een VIG-diploma. 

Kan ik mijn huidige mbo-v BOL opleiding afmaken via de BBL route bij het UMC Utrecht?

Het is niet mogelijk om tussentijds over te stappen naar de mbo-v BBL opleiding in het UMC Utrecht. Dit heeft te maken met de afstemming tussen de theorie op school (ROC Midden Nederland) en de (begeleiding van de) praktijkopdrachten in het ziekenhuis. 

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Als wij jouw sollicitatie hebben ontvangen en we denken dat je bij ons past, dan nodigen we je uit voor een e-assessment. Deze computertest test je intelligentieniveau en bepaalt in hoeverre jouw profiel overeenkomt met het gewenste profiel voor de opleiding. De test duurt ongeveer negentig minuten. Als je de test positief afrondt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Ten slotte is een referentiecheck en een check bij het IGZ-register onderdeel van de procedure.

Hoe zit het met salaris?

Tijdens de eerste acht maanden ontvang je € 450,- per maand. Dit is de Beroepsvoorbereidende periode. Daarna krijg je salaris gebaseerd op de Cao universitair medische centra 2023:

  • Leerjaar 1 na de Beroepsvoorbereidende periode: € 2.029,-

  • Leerjaar 2: € 2.272,-

  • Leerjaar 3: € 2.472,-.

21 jaar of ouder?

Voor leerlingen van 21 jaar en ouder wordt het salaris (na de Beroepsvoorbereidende periode) aangevuld tot het minimumloon van € 2.475,- conform artikel 4.1.4 van de Cao umc.

Deze brutosalarissen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Wie betaalt het curusgeld en de boeken?

Het cursusgeld en de verplichte boeken betalen wij.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij als ik de opleiding heb afgerond?

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je als mbo-verpleegkundige in alle zorg- en patiëntencategorieën op kwalificatieniveau 4 aan de slag. Ook kun jij je specialiseren tot bijvoorbeeld intensive care- of neurologieverpleegkundige. Na afloop van de opleiding gaan we graag samen met jou op zoek naar een passende baan als verpleegkundige bij het UMC Utrecht.

Meer weten over de opleiding?

Heb je nog vragen? Deze kun je per mail stellen via [email protected]. Anita van der Stigchel (P&O adviseur) of Marianne van Duinkerken (P&O medewerker) neemt dan telefonisch of via de mail contact met je op.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail