Een traineeship kan voor jou de ideale volgende stap zijn in jouw carrière. In het UMC Utrecht bieden we ook een traineeship aan binnen de oncologie. 

Met welke type patiënten werk je?

Bij dit traineeship mag je je voorkeur uitspreken voor de afdelingen waar jij graag zou willen werken. Om een goed beeld van de hele oncologie te krijgen zal je in ieder geval een half jaar werken op een snijdende/chirurgische afdeling en een half jaar op een beschouwende/interne afdeling.

Binnen de chirurgie hebben we bijvoorbeeld de Hoofd-Hals Oncologie en Chirurgische Oncologie. De Hoofd-Hals Oncologie omvat alle lichaamsdelen boven de sleutelbeenderen, behalve de hersenen, ogen, schildklier en lymfomen. De Chirurgische Oncologie behandelt vooral patiënten met tumoren in de gastro-intestinale organen, blaas, prostaat of urinewegen.

De Hematologie en Medische Oncologie zijn voorbeelden van beschouwende afdelingen. Bij de Hematologie houd je je bezig met de complexe zorg  (denk aan chemo-, immunotherapie en stamceltransplantaties) voor patiënten met bloedkanker en bloedziekten. Binnen de Medische Oncologie behandelen we oncologische patiënten met chemotherapie, immuuntherapie en doelgerichte (targeted) therapie.

Zo ziet het traineeship eruit

Het traineeship binnen de Oncologie duurt 1 jaar. In deze periode werk je op 2 verschillende afdelingen (een chirurgische en een interne oncologische afdeling), waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met jouw voorkeur en affiniteit. Door dit traineeship krijg je de unieke kans om in een jaar tijd een volledig beeld te krijgen van het werk van een oncologieverpleegkundige.

Je begint je traineeship met een centrale introductie (CIP) en vervolgens een kennismakingsbijeenkomst met de andere trainees, waarin leerdoelen en wensen besproken zullen worden. Daarna volgt een bijeenkomst waarbij verschillende verpleegtechnische vaardigheden onder begeleiding worden geoefend.

Vervolgens start je op de eerste afdeling waar je gedurende een half jaar zult werken. Eerst heb je een inwerkperiode waarin je boventallig staat en vooral meekijkt en meewerkt met een (bij voorkeur vaste) begeleider. Na deze inwerkperiode zal je voor een periode gekoppeld werken. Hierbij heb je wel eigen patiënten, maar ben je per dienst gekoppeld aan een vaste collega op wie je ten allen tijde kan terugvallen. Uiteindelijk zal je volledig zelfstandig kunnen werken op de afdeling. Het tweede half jaar herhaalt deze cyclus zich weer, maar dan op een andere afdeling.

Wat heb je nodig?

Tijdens dit traineeship zul je veel nieuwe dingen leren en het is daarom belangrijk dat je ook leergierig bent en open staat om veel dingen van je collega’s te leren. Daarnaast is het belangrijk dat je een grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit bezit vanwege de specifieke patiëntengroep en dynamiek op de afdelingen.

Startdatum

Het traineeship Oncologie start twee keer per jaar. Het eerste startmoment is op 1 april. De vacature voor deze lichting komt in januari online. Het tweede startmoment is op 1 oktober. Voor deze lichting komt de vacature in mei online.

Na het traineeship

 Na jouw traineeship kijken we natuurlijk graag samen met jou naar de mogelijke vervolgstappen binnen het UMC Utrecht.

Aantal plekken

In de lichting van april is er ruimte voor 5 enthousiaste verpleegkundigen. In de lichting van oktober is er ruimte voor 10 enthousiaste verpleegkundigen.

"De begeleiders kijken echt naar jou als persoon. Wat heb jij nodig? Daardoor verschilt het tempo voor iedereen. Wat me echt trok, was palliatieve zorg. Het complete zorgpakket, werken met multidisciplinaire teams en het volledige plaatje zien."

Renske

Trainee verpleegkunde

Veelgestelde vragen

Wanneer start de eerstvolgende opleiding en waar kan ik solliciteren?

De eerstvolgende opleiding start in september 2024. Je kunt solliciteren via deze vacature. We werven totdat de groep vol zit.

Welke ervaring of vooropleiding heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Je hebt een havo- of mbo-diploma (niveau 4) behaald of gaat een van die diploma’s dit schooljaar halen. Ook als dit diploma niet richting de zorg is, ben je welkom te solliciteren. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, zodat je als toekomstig verpleegkundige voor de patiënt een belangenbehartiger kunt zijn.

Kan ik solliciteren naar de opleiding mbo-v BBL in het UMC Utrecht zonder een havo of mbo-niveau 4 diploma?

Als je niet aan de toelatingseisen voldoet (diploma havo- of mbo-niveau 4), heeft het geen zin om te solliciteren. We adviseren je in dat geval contact op te nemen met het ROC Midden-Nederland, waar ze andere mogelijkheden hebben om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Dit geldt ook voor mensen met een VIG-diploma. 

Kan ik mijn huidige mbo-v BOL opleiding afmaken via de BBL route bij het UMC Utrecht?

Het is niet mogelijk om tussentijds over te stappen naar de mbo-v BBL opleiding in het UMC Utrecht. Dit heeft te maken met de afstemming tussen de theorie op school (ROC Midden Nederland) en de (begeleiding van de) praktijkopdrachten in het ziekenhuis. 

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Als wij jouw sollicitatie hebben ontvangen en we denken dat je bij ons past, dan nodigen we je uit voor een e-assessment. Deze computertest test je intelligentieniveau en bepaalt in hoeverre jouw profiel overeenkomt met het gewenste profiel voor de opleiding. De test duurt ongeveer negentig minuten. Als je de test positief afrondt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Ten slotte is een referentiecheck en een check bij het IGZ-register onderdeel van de procedure.

Hoe zit het met salaris?

Tijdens de eerste acht maanden ontvang je € 450,- per maand. Dit is de Beroepsvoorbereidende periode. Daarna krijg je salaris gebaseerd op de Cao universitair medische centra 2023:

  • Leerjaar 1 na de Beroepsvoorbereidende periode: € 2.029,-

  • Leerjaar 2: € 2.272,-

  • Leerjaar 3: € 2.472,-.

21 jaar of ouder?

Voor leerlingen van 21 jaar en ouder wordt het salaris (na de Beroepsvoorbereidende periode) aangevuld tot het minimumloon van € 2.475,- conform artikel 4.1.4 van de Cao umc.

Deze brutosalarissen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Wie betaalt het curusgeld en de boeken?

Het cursusgeld en de verplichte boeken betalen wij.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij als ik de opleiding heb afgerond?

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je als mbo-verpleegkundige in alle zorg- en patiëntencategorieën op kwalificatieniveau 4 aan de slag. Ook kun jij je specialiseren tot bijvoorbeeld intensive care- of neurologieverpleegkundige. Na afloop van de opleiding gaan we graag samen met jou op zoek naar een passende baan als verpleegkundige bij het UMC Utrecht.

Meer weten over de opleiding?

Heb je nog vragen? Deze kun je per mail stellen via [email protected]. Anita van der Stigchel (P&O adviseur) of Marianne van Duinkerken (P&O medewerker) neemt dan telefonisch of via de mail contact met je op.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail