De werving is uitbesteed aan The Executive Network. Uitsluitend schriftelijke reacties worden in behandeling genomen via e-mail: [email protected].

Sluitingsdatum: zondag 12 mei 2024

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort het UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het is in 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de onderdelen Academisch Ziekenhuis Utrecht en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht. Het is de missie van het UMC Utrecht om de gezondheid van mensen te verbeteren en de zorg van morgen te creëren. Hiervoor richt het UMC Utrecht zich op haar drie kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek, en onderwijs.

Missie
“Elke dag werken we allemaal aan het verder verbeteren van de zorg en de gezondheid van mensen. Vooraan staan is niet genoeg. We willen vooroplopen en de zorg in Nederland verder brengen.”

“Samen verbeteren we de gezondheid van mensen en creëren we de zorg van morgen.”

Visie
“De komende jaren willen we meer waarde toevoegen aan het leven van mensen, wij geloven dat we echt het verschil kunnen maken door unieke samenwerkingen op te zoeken en samen grenzen te verleggen.”

“Samen creëren we meer waarde, omdat ieder mens telt
.”

De patiënt centraal 
Het UMC Utrecht is slechts één van de partijen in de zorg. Patiënten geven dikwijls aan dat het lastig is om de weg te vinden in de gezondheidszorg. Het UMC Utrecht voelt zich verantwoordelijk voor de totale zorg aan de patiënt en probeert deze samen met de patiënt en hun partners te organiseren. Het doel: optimale zorg en liefst zo dicht mogelijk bij huis.

Dialoog met patiënten 
Om patiënten optimaal te adviseren over een passende behandelstrategie zal het UMC Utrecht nog beter moeten begrijpen welke betekenis de zorg voor een patiënt heeft. Het UMC Utrecht investeert in patiëntenparticipatie in alle geledingen van de organisatie, omdat zij continu wil leren van haar patiënten om te zien wat er nodig is en om samen keuzes te kunnen maken. Bovendien betrekt het UMC Utrecht haar patiënten bij de innovaties in zorg, onderzoek en onderwijs.

Speerpunten 
Het UMC Utrecht zet met betrekking tot kennisinnovatie in op zes inhoudelijke speerpunten. Hiermee bouwt de organisatie gestructureerd verder aan de eerder ingezette richting.

Deze zes speerpunten zijn: Circulatory Health, Brain, Infection & Immunity, Cancer, Child Health en Regenerative Medicine. De speerpunten zijn leidend in het onderzoek waarop wordt ingezet. Het UMC Utrecht brengt focus aan in zorg op dezelfde thema’s, zodat innovaties snel kunnen worden toegepast. Daarnaast zet het UMC Utrecht in op vernieuwing van zorg waarvoor ze een wettelijke taak heeft, en op de meest complexe zorg. Het UMC Utrecht leidt nieuwe generaties zorgprofessionals op vanuit dezelfde visie. 

Zorgprofiel
De gekozen speerpunten komen terug in het zorgprofiel van het UMC Utrecht. Innovaties en opgedane kennis worden toegepast in de praktijk, wat weer leidt tot nieuwe onderwijsvormen en onderzoeksvragen. Zo verbetert het UMC Utrecht continu het kennen en kunnen van de organisatie. Daarnaast bestaat het zorgprofiel uit zorg waarvoor een wettelijke taak is, zoals level 1 traumazorg. Ook complexe zorg die om de infrastructuur en multidisciplinaire samenstelling van een academisch ziekenhuis vraagt, past logisch in het zorgprofiel van het UMC Utrecht. Het uitgangspunt is dat patiënten de behandeling krijgen waar het voor hen het beste is. 

De missie en visie van het UMC Utrecht worden tot leven gebracht met de unieke Utrechtse Aanpak. Deze bestaat uit drie onderdelen: 

1. Multidisciplinair
Omdat het UMC Utrecht gelooft dat baanbrekende innovaties te verwachten zijn op de grensvlakken van kennisgebieden, zet het UMC Utrecht vol in op multidisciplinariteit in onderzoek, zorg en onderwijs. Het UMC Utrecht zoekt actief naar kennisgebieden buiten de zorg om kennis toe te passen in de zorg. 

2. Sterke netwerken
Het UMC Utrecht bouwt netwerken uit om grensverleggend onderzoek te doen, om te blijven innoveren in de zorg, en om nog betere opleidingen te verzorgen. Het UMC Utrecht innoveert samen met partners, zowel regionaal, nationaal als internationaal. Omdat het UMC Utrecht multidisciplinair werkt, zoekt ze juist partners in andere sectoren dan ze gewend is. 

3. Focus
Het UMC Utrecht brengt focus aan door duidelijke keuzes te maken. In het verleden heeft dit geleid tot de speerpunten en het zorgprofiel. De komende jaren brengt het UMC Utrecht meer focus aan door te richten op specifieke gebieden waarin het UMC Utrecht een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheidszorg en samenleving van de toekomst. 

Strategie 2020-2025: “Connecting Worlds”
De strategie 2020-2025 van het UMC Utrecht is tot stand gekomen in grote samenhorigheid. Meer dan 2200 collega's, patiënten, studenten en relaties namen deel aan het debat over de strategie. 

De wereld gonst van de nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Voor de patiënten, de partners, de studenten en de medewerkers. Meer dan ooit gelooft het UMC Utrecht in het verbinden van al deze werelden. Dit doet het UMC Utrecht om een omgeving te creëren waarin mensen gezien en gehoord worden. Omdat ieder mens telt.

Het UMC Utrecht brengt de werelden van onderzoek, zorg en onderwijs bij elkaar met multidisciplinair onderwijs en interprofessioneel opleiden. Zij verbindt regionaal met nationaal en internationaal. De werelden van ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners. Van onderzoeksinstellingen, laboratoria en commerciële bedrijven. Van patiënten, medewerkers, families en studenten. Elke dag is het UMC Utrecht op zoek naar nieuwe partners om sneller en effectiever te innoveren. Daarbij kijkt zij ook naar partijen buiten de gezondheidszorg. Door het verbinden van werelden creëert het UMC Utrecht een omgeving waarin ieder mens, iedere patiënt, student of collega, gezien en gehoord wordt.

Uitbouwen langs duidelijke banen
Een universitair medisch centrum innoveert ten dienste van patiënten en de samenleving. Het UMC Utrecht verbindt de professionals die in onderzoek, zorg en onderwijs om de patiënt heen staan, zowel binnen als buiten de organisatie:

Het UMC Utrecht geeft ruimte aan 'fundamentele' onderzoekers om nog nooit bewandelde paden te exploreren en verbindt deze onderzoekers met 'toegepaste' onderzoekers. Zo zorgt het UMC Utrecht ervoor dat onderzoeksresultaten leiden tot grensverleggende nieuwe technologie die toepasbaar is in de kliniek en in de samenleving. Andersom zorgt het UMC Utrecht er ook voor dat toegepaste onderzoekers fundamentele onderzoekers inspireren bij het formuleren van nieuwe onderzoeksvragen.

Het UMC Utrecht werkt samen met drie wetenschappelijke partners (de Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research) met als doel jong talent te stimuleren om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen op het gebied van gezondheid, voeding, energie en duurzaamheid.

Het UMC Utrecht verbindt lokale kennis met een internationaal netwerk. Kennis wordt toegepast in het UMC Utrecht en in de samenleving (o.a. in de Utrecht Health Hub en de Julius Gezondheidscentra in Leidsche Rijn), maar ook elders in de wereld. Vervolgens maakt het UMC Utrecht deze kennis via publicaties, congressen en onderwijs wereldwijd beschikbaar.

Het UMC Utrecht verbindt gepersonaliseerde zorg voor individuele patiënten met maatschappelijke vraagstukken. Bij het personaliseren van de zorg wordt met steeds meer biomedische, maar ook met andere eigenschappen van de patiënt rekening gehouden. Daarbij wordt ook gekeken naar welke betekenis patiënten aan hun leven willen geven. Tegelijkertijd werkt het UMC Utrecht aan maatschappelijke vraagstukken, zoals preventie, betaalbaarheid en duurzaamheid.

Versnellen door focus op inhoud

Het UMC Utrecht versnelt de komende jaren op de volgende gebieden:

Healthy Living
Healthy Living richt zich op de wensen en behoeften van het individu met focus op individualisering van diagnostiek, predictie, behandeling en preventie van ziekten, en op het bevorderen van de individuele gezondheid.

Biofabrication & disease modelling
Hierbij wordt naar de onderliggende mechanismen van diverse chronische ziekten, en neurologische aandoeningen gekeken. Met een combinatie van technologie en biologie worden (regeneratieve) behandelstrategieën ontworpen die het lichaamseigen herstel bevorderen. Belangrijke partners hierbij zijn o.a. het Hubrecht Instituut, het Prinses Máxima Centrum, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Wageningen University & Research (WUR)

Molecular science & therapy
Wanneer ziekten op moleculair en cellulair niveau beter worden begrepen, is men beter in staat om doelgerichtere therapieën te ontwikkelen. De samenwerking met bedrijven, het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Hubrecht Instituut, Europese onderzoekspartijen en andere partijen is hierbij essentieel. 

Imageguided Interventions 
Minimaal invasieve therapieën zijn onlosmakelijk verbonden met beeldsturing (opereren zonder snijden). Het doel is dat in 2025 beeldgestuurde interventies de standaard worden voor een effectievere behandeling van uiteenlopende ziekten. Deze ambitie wordt waargemaakt samen met bedrijven zoals Philips, Elekta en Sectra en andere nationale en internationale partners (Prinses Máxima Centrum, MD Anderson, de Technische Universiteit Eindhoven). 

Integrale complexe zorg voor kinderen 
Samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum wordt ingezet op integrale complexe zorg voor kinderen. Deze ambitie vraagt om een hechte samenwerking tussen basale en toegepaste onderzoekers, maar ook met de sociale omgeving van de kinderen (o.a. school, familie). 

Acuut complexe zorg
Het UMC Utrecht heeft als traumacentrum en met het calamiteitenhospitaal dat zij samen met het Centraal Militair Hospitaal beheert een unieke positie in de grootschalige opvang van zieken en gewonden. Om hierop te kunnen versnellen, streeft zij naar state-of-the art spoedeisende hulp, operatiefaciliteiten en intensive care. 

De Nieuwe Utrechtse School 
Professionals en studenten worden optimaal voorbereid op de toekomst van de gezondheidszorg. Ze worden getraind om verantwoordelijkheid te nemen, het patiëntenperspectief centraal te stellen, kritisch te zijn en creatief te denken. De Nieuwe Utrechtse School wordt samen met de Universiteit Utrecht, de hogescholen voor Art en Applied Sciences Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research gerealiseerd. Hiermee wordt de studenten de beste bagage meegegeven om de maatschappelijke en wetenschappelijke problemen van morgen op te lossen.

Versterken van de organisatie
Het UMC Utrecht werkt stapsgewijs naar het UMC Utrecht van morgen. Daarbij is het noodzakelijk dat het fundament op orde is. Een fundament met als stevige hoeksteen een organisatie die wendbaar, professioneel en financieel op orde is om te kunnen anticiperen op maatschappelijke vraagstukken en om innovaties snel toe te kunnen passen. Immers, de zorg en daarmee het UMC Utrecht staat voor een aantal serieuze uitdagingen door o.a. de krapte op de arbeidsmarkt, de generatiekloof en een groeiend aantal patiënten die zorg nodig heeft.

Om in de toekomst hoogwaardige zorg, onderzoek en onderwijs te kunnen blijven leveren, is het UMC Utrecht vastberaden deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het programma ‘Zorg van Morgen’ helpt de organisatie bij het realiseren hiervan en bewaakt de integraliteit tussen de verschillende initiatieven om haar fysieke, digitale en organisatorisch huis goed neer te zetten (o.a. upgrade van HiX, nieuwe werkwijze en de ver(nieuw)bouw.

De komende periode zal het UMC Utrecht bouwen aan een toekomstbestendig huis waarin zij mensgericht blijft werken, gebruikmakend van technologische mogelijkheden om hierbij te worden ondersteund. Tegelijkertijd werkt het UMC Utrecht aan uniforme processen (daar waar het kan) zodat het UMC Utrecht wendbaar is en meer tijd overhoudt voor haar kerntaken: zorg, onderzoek en onderwijs. 

Integraal Zorgakkoord (IZA)

In het IZA hebben partijen uit het zorg- en sociaal domein afspraken gemaakt om de benodigde transformatie in de zorg en het sociaal domein inhoud en richting te geven. Onderwerpen waarover afspraken zijn gemaakt zijn onder andere concentratie, preventie, duurzaamheid, digitalisering en arbeidsmarkt. Waarbij de beweging richting passende zorg centraal staat. 

Het IZA heeft als doel om tot afspraken te komen over de verschillende aanbieders en domeinen heen, over de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg en is met recht een dominante ontwikkeling te noemen. In dit akkoord komen namelijk veel uitdagingen/opgaven samen. En het UMC Utrecht wil er ook uitvoering aan geven. In het IZA zijn namelijk veel ambities en doelen opgenomen die het UMC Utrecht ook vanuit haar strategie al op het vizier had. In zoverre is de inhoud van het IZA – het bewegen naar passende zorg – niet nieuw. Maar het bevestigt de koers die het UMC Utrecht al ingezet had. Juist ook als UMC Utrecht wil zij de maatschappelijke rol die IZA vraagt vervullen en staat het UMC Utrecht voor innovatie en het omdenken dat IZA vraagt. Het UMC Utrecht is immers een grote speler in de regio. Met haar kennis, innovatie en organisatiekracht kan het UMC Utrecht zowel vanuit haar specialismen, als vanuit haar regionale en landelijke rol een belangrijke speler zijn in het vervullen van deze opgaven. 

Green Deal 3.0
In het UMC Utrecht wordt iedere dag gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid. Het UMC Utrecht wil bijdragen aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de generaties na ons. Het UMC Utrecht wil haar positieve impact op gezondheid vergroten door haar negatieve impact op het klimaat te verkleinen. 

Het UMC Utrecht heeft de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 getekend. Met verschillende initiatieven en projecten zet zij samen stappen om haar ambities voor toekomstbestendige zorg, onderzoek en onderw ijs te realiseren. Graag inspireert het UMC Utrecht alle studenten en collega’s om bij te dragen aan het leefbaar houden of maken van onze planeet en maatschappij.

Organisatiestructuur

Organisatiestructuur
De besturing van het UMC Utrecht is gebaseerd op het RvT model. De Raad van Toezicht (RvT) houdt onder andere toezicht op het goed functioneren van de Raad van Bestuur (RvB) en het gevoerde beleid en fungeert als klankbord voor de RvB. De RvB legt verantwoording af aan de RvT welke tevens de werkgeversrol vervult.

De decaan is binnen het samenwerkingsverband met de Universiteit Utrecht verantwoordelijk voor het functioneren van de faculteit, waaronder de onderzoekscholen en het onderwijsinstituut en legt daarover verantwoording af aan het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit Utrecht. Binnen de RvB wordt gewerkt met een portefeuilleverdeling, enerzijds gericht op specifieke aandachtsgebieden en anderzijds op de aansturing van de bedrijfsonderdelen. De RvB werkt volgens een collegiaal model en is integraal en collegiaal verantwoordelijk voor het functioneren van de totale organisatie. De voorzitter van de RvB is voor de RvT aanspreekpunt voor het functioneren van de RvB.

Vanuit het principe van integraal management is ieder lid tevens verantwoordelijk voor de aansturing van een aantal directies. De RvB creëert via gedelegeerd leiderschap ruimte voor de divisieleiding, directeuren en het management om de doelen van het UMC Utrecht te realiseren.

De divisies en directies functioneren momenteel (veelal) inhoudelijk, organisatorisch en budgettair als zelfstandige decentrale eenheden, maar over de transitie naar een vereenvoudigd model waarbij we beter op capaciteit en inhoud kunnen sturen wordt nagedacht. De divisieleiding bestaat uit een medisch wetenschappelijk manager en een divisiemanager verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, waarvan een van beiden als voorzitter is benoemd. De directeuren zijn individueel verantwoordelijk voor hun directoraat.
Medezeggenschap en adviesraden
De medezeggenschap binnen UMC Utrecht bestaat uit de Ondernemingsraad (OR) met een aparte commissie Onderwijs en Onderzoek, de Studentenraad (commissie O&O en de studentenraad vormen samen de O&O raad) en de Cliëntenraad. Het Stafconvent, de Verpleegkundige Adviesraad en de Centrale Opleidingscommissie zijn adviesraden.

De Cliëntenraad adviseert de RvB (volgens de wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018) en heeft een volwaardige positie in het huis. Zij richt zich tevens op het vergroten van patiëntparticipatie in het UMC Utrecht. De Cliëntenraad behoort tot een van de directe beleidsvelden van de (voorzitter van) de RvB.

De Ledenraad van het Stafconvent bestaat uit vertegenwoordigers van medisch specialisten van alle afdelingen. De Ledenraad geeft de RvB gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die de kwaliteit van de zorgverlening betreffen.

De Verpleegkundige Adviesraad bestaat uit verpleegkundige vertegenwoordigers van elke zorgdivisie. De leden en het bestuur adviseren de RvB gevraagd en ongevraagd over zaken die de verpleegkundige zorg aangaan.

De raden zijn betrokken bij vrijwel alle activiteiten die de zorg voor patiënten vraagt (dus zowel bij zorg, onderzoek, onderwijs als opleiding). Sommige raden hebben een eigen beleidsplan, in lijn met Connecting Worlds, en zijn intensief betrokken bij de Zorg voor Morgen. Zowel de raden als de bestuursleden koesteren deze betrokkenheid.

De Raad van Toezicht

De door de Minister OC&W benoemde leden van de RvT UMC Utrecht zijn conform artikel 12.10 e.v. van de Wet op het Hoger Onderwijs belast met het houden van een voortdurend toezicht op al wat het UMC Utrecht aangaat. De RvT is daarmee werkgever van de RvB, ziet toe op diens functioneren en geeft de RvB waar nodig of gewenst advies. De Raad van Toezicht staat in verbinding met de organisatie en advies- en medezeggenschap organen van het UMC Utrecht, waarmee de Raad van Toezicht zich breed geïnformeerd weet over hetgeen noemenswaardig en relevant is voor het UMC Utrecht.

Algemeen profiel leden Raad van Toezicht

Deskundigheden
De leden van de RvT beschikken over een aantal algemene deskundigheden. Daarnaast is specifieke deskundigheid gewenst.
Algemene deskundigheid
Elk raadslid beschikt over:
  • een academisch denkniveau.
  • inzicht in de karakteristieken van, en affiniteit met de domeinen gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
  • inzicht in het functioneren en besturen van grote complexe organisaties in een maatschappelijke omgeving.
  • inzicht in relevante maatschappelijke ontwikkelingen.
  • affiniteit met en aandacht voor toekomstgerichte ontwikkelingen binnen het werkveld van het UMC Utrecht.
  • oog voor en inzicht in het interne en externe stakeholderveld van het UMC Utrecht en daarin verbindend kunnen optreden (onder andere politiek, zorgverzekeraars, regionale (zorg)partners, Universiteit, medezeggenschap, subsidieverstrekkers en bedrijfsleven).
  • aandacht voor de menselijke maat en het patiëntperspectief in de zorg.
  • aandacht voor duurzaamheid.
  • aandacht voor inclusiviteit en diversiteit.
  • aandacht voor het medewerkers- en studentenperspectief; en bestuurlijke ervaring en wijsheid om invulling te kunnen geven aan de brede toezichthoudende rol.
Specifieke deskundigheid
De RvT streeft naar het borgen van de volgende deskundigheidsgebieden in één of meerdere specifieke zetels. Afhankelijk van de personele invulling van deze zetels wordt het voorzitterschap van de diverse commissies vastgesteld. Per vacature wordt bezien welke specifieke deskundigheden nadruk behoeven, waarmee de RvT accenten kan aanbrengen in zijn expertisegebieden. Met inachtneming van hetgeen bepaald in het bestuursreglement UMC Utrecht kan de RvT accenten wijzigen al naar gelang de ontwikkeling van de organisatie en/of de sector.

Deskundigheidsgebieden

Zorginhoudelijk
Dit gebied betreft algemene medische deskundigheid. Daarnaast wordt mede op basis van eigen praktijkervaring in het bijzonder het perspectief en participatie van patiënten (cliënten) en zorgverleners bewaakt.

Kwaliteit en veiligheid
Deskundigheid op gebied van kwaliteitsbewaking binnen grotere organisaties met risicovolle bedrijfsprocessen, waarbij diepgaande kennis van kwaliteits- en veiligheidsdenken actief wordt vertaald in de toezichthoudende rol. Op basis van eigen praktijkervaring wordt in het bijzonder het perspectief en participatie van de patiënten (cliënten) en zorgverleners bewaakt.

Onderwijs
Aantoonbare deskundigheid op gebied van academisch onderwijs/ beroepsopleidingen en bij voorkeur ervaring als docent op academisch niveau. Daarbij moet naast het perspectief van de medewerkers / docenten ook het perspectief van studenten worden bewaakt.

Onderzoek
Aantoonbare deskundigheid op gebied van wetenschappelijk onderzoek, wat tot uitdrukking komt in een afgeronde promotie en bij voorkeur een hoogleraarschap (kan ook als emeritus) aan een Nederlandse universiteit of (relevante) buitenlandse universiteit. Ervaring met en deskundigheid op het gebied van valorisatie van wetenschappelijk onderzoek is een pre.

Bestuurlijk
Dit deskundigheidsgebied drukt zich uit in natuurlijk leiderschap, aantoonbaar middels ruime bestuurlijke ervaring en eindverantwoordelijkheid in een complexe organisatie in het bedrijfsleven dan wel in de publieke sector.

Financiën / Bedrijfsvoering
Deskundigheid op gebied van financiën, aantoonbaar middels ruime ervaring in een financiële topfunctie bij grote organisatie(s). Deskundig in het toetsen van het financiële beleid, met inbegrip van beschouwing van sectorspecifieke kenmerken en de aspecten behorend bij een langjarig bestendige financiële beleidsvoering.

HR / Organisatie
Dit deskundigheidsgebied omvat aantoonbare deskundigheid en ervaring op gebied van personeel & organisatie en arbeidsmarktvraagstukken, opgedaan in een bestuurlijke topfunctie bij grote organisatie(s).

Technologie / Innovatie
Expertise en ervaring rondom thema’s als informatietechnologie, digitalisering en/of innovatie. In staat om innovatief te denken en tegelijk oog te houden voor de investerings- afwegingen, praktische consequenties en implementatierisico’s.

Compliance
Ervaringsdeskundig op gebied van governance en compliance in een complexe omgeving.

(Regionale) Zorgnetwerken
Kennis van en ervaring met de ontwikkeling van ziekenhuiszorg in (regionale) zorgnetwerkstructuren en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden.

Strategie en Transformatie
Deskundigheid op het gebied van strategieontwikkeling en transformaties en het borgen daarvan in grote, complexe organisaties.

Bouw
Deskundigheid en (bestuurlijke) ervaring met de ontwikkeling en realisatie van grote (ver)bouwopgaven.

Vaardigheden

Naast algemene deskundigheid en inhoudelijke expertise dienen de leden van de RvT over een aantal algemene vaardigheden te beschikken.

De leden van de RvT hebben vaardigheid om:
  • de toezichthoudende rol te onderscheiden van de bestuurlijke rol van de RvB en met gepaste balans tussen betrokkenheid en afstand de toezichthoudende rol te vervullen; en
  • constructief-kritisch de RvB te toetsen op het gevoerde beleid; en
  • gevraagd en ongevraagd constructief-kritisch te adviseren over te voeren beleid, met inachtneming van het onderscheid tussen de toezichthoudende en bestuurlijke rol; en
  • om rolvast te acteren in een organisatie met complexe bestuurlijke processen; en
  • om rolvast en op het juiste abstractieniveau een beleidsdiscussie aan te gaan met bestuursleden; en
  • onafhankelijk eigen voorlopige opvattingen en oordelen in te brengen in de raad en in open communicatie tot gezamenlijke oordeelsvorming in teamverband te komen; en
  • financiële gegevens betreffende begroting en jaarrekening van de organisatie te begrijpen, te interpreteren en te beoordelen in relatie tot het gevoerde c.q. te voeren beleid; en
  • zich te presenteren en te bewegen in voor de organisatie relevante maatschappelijke en politieke netwerken van personen en instellingen.

Diversiteit

In de samenstelling van de RvT wordt bij (her)benoemingen gestreefd naar een inclusieve samenstelling, door aandacht voor onder andere diversiteit naar gender, maatschappelijke en culturele achtergrond, etniciteit, arbeidsbeperking, leeftijd, regionale binding en rol in het team. Bij de uiteindelijke keuze voor betreffende voor te dragen kandidaten worden deze aspecten van diversiteit door de RvT gezamenlijk nagelopen in het kader van het collectief en bewust voldoen óf afwijken van de nagestreefde diversiteit en de eventuele consequenties ervan voor volgende (her)benoemingen. Op deze wijze werkt de RvT aan de balans tussen deskundigheid, vaardigheid en diversiteit.

Nieuw lid RvT

Wegens het aflopen van de maximale zittingstermijn van het lid RvT met de portefeuille medisch/wetenschappelijk is deze positie thans vacant gesteld.

Het lid met de onderhavige portefeuille is tevens voorzitter van de Commissie Kwaliteit & Veiligheid en lid van de Commissie Onderwijs & Onderzoek.

De RvT zoekt in aanvulling op het bovenstaande een kandidaat die beschikt over de volgende specifieke kwaliteiten:
  • Kennis en ervaring met veiligheids- en kwaliteitssystemen in de zorg en het toezicht daarop.
  • Een medisch specialist; bij voorkeur een wetenschappelijke achtergrond (hoogleraar).
  • Kennis van en ervaring met (de organisatie van) klinisch wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, passend bij de strategische speerpunten van het UMC Utrecht op het terrein van zorg en onderzoek.
  • Beschikt over een wetenschappelijk netwerk op hoog niveau.
  • Ervaring met leidinggeven aan academische professionals.
  • Vanuit een breed netwerk oog hebben voor de actuele en toekomstige ontwikkelingen die spelen in de zorg.
  • Strategisch kunnen mee denken en countervailing power bieden aan de RvB.
  • Ervaring in een eindverantwoordelijke bestuurlijke functie in een grote, complexe zorg- of kennisorganisatie is een pre.

Tijdbesteding & bezoldiging

De tijdbesteding bedraagt 1 à 2 dagen per maand, meer in het bijzonder:
  • Naast de (6) reguliere RvT-vergaderingen 4 vergaderingen Commissie Kwaliteit & Veiligheid en vier vergaderingen Commissie Onderwijs & Onderzoek.
  • Tracer(s) die een dagdeel kosten
  • Evenementen op het gebied van K&V zorg, O&O, zoals Onderwijsdag of Researchdag, bezoek aan de Adrienne Cullenlezing, e.d.
  • Deelname aan de tweejaarlijkse gespreksronde met speerpunt- en divisie managementbestuurders.
De bezoldiging van de leden van de RvT voldoet aan de Wet Normering Topinkomens (WNT) en bedraagt: EUR 23.300 per jaar (10% van het WNT-maximum, klasse V).

Meld je aan voor de jobalert