Demi (25) herinnert zich nog hoe ze als middelbare scholier rondleidingen volgde om verschillende beroepen te verkennen. Het was tijdens zo'n rondleiding dat ze voor het eerst in aanraking kwam met de wereld van de OK en ze wist direct: "Dit is het." Demi volgde een opleiding tot operatieassistent. Die duurde in totaal drie jaar, en ze was officieel afgestudeerd in 2019. Ze werkt nu al 8 jaar op OK's en sinds een jaar in het Wilhelmina kinderziekenhuis.

Demi haar werkdag

Elke werkdag begint Demi vroeg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar ochtendroutine bestaat uit het controleren en voorbereiden van de operatiekamer. Ze zet de lampen aan, controleert de benodigde apparatuur en zorgt ervoor dat alles gereed is voor de geplande ingrepen. Demi legt uit: "We hebben protocollen waarin staat welke apparatuur we nodig hebben voor een bepaalde operatie. Ik zorg ervoor dat alles klaarstaat. Als er iets ontbreekt, regel ik zo snel mogelijk dat we het in de operatiekamer krijgen."

Haar dagen variëren, afhankelijk van het soort operaties dat gepland staat. Dit zijn geplande ingrepen of spoedoperaties. Demi en haar team werken nauw samen en bespreken elke patiënt grondig voordat de operatie begint. Demi is vaak de instrumenterende operatieassistent, terwijl haar collega's de omlopende en assisterende operatieassistent zijn. Samen delen ze verantwoordelijkheid en zorgen ze ervoor dat de operatie soepel verloopt.

Verschil in taken
De instrumenterende operatieassistent reikt chirurgische instrumenten aan aan de chirurg. De assisterende ondersteunt de chirurg, bijvoorbeeld bij hechten. En de operatieassistent in de omloop doet de steriele overdracht van instrumenten tussen OK en andere ruimtes.

De menselijke kant van haar werk

Demi voert haar werk met professionaliteit en toewijding uit en is zich ondertussen altijd bewust van de menselijke aspecten van haar beroep. Ze herinnert zich nog de eerste keer dat ze een keizersnede bijwoonde en hoe emotioneel dat moment voor haar was. "Ik stond daar met tranen in mijn ogen vanwege de schoonheid ervan. Maar je kunt niet bij elke operatie zo reageren," legt ze uit. "Je moet een zekere afstand bewaren om te kunnen functioneren."

Uitdagingen en toekomstperspectieven

Demi erkent dat er momenteel een tekort is aan operatieassistenten in Nederland, en ze hoopt dat dit in de toekomst zal verbeteren. Ze benadrukt dat het beroep van operatieassistent uitdagend is, vooral als het gaat om werktijden en diensten. Ze zegt: "Het kan intens zijn, maar het is ook een zeer bevredigend beroep. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en privé."

Naast de uitdagingen waarmee ze dagelijks te maken heeft, zijn er ook bredere kwesties die de toekomst van haar beroep beïnvloeden. De vergrijzing van de bevolking en de toenemende vraag naar medische zorg vergroten waarschijnlijk de behoefte aan operatieassistenten. Demi hoopt dat er meer aandacht komt voor het opleiden van nieuwe operatieassistenten, om aan deze groeiende vraag te voldoen.

Daarnaast ziet ze de technologische vooruitgang als een kans voor haar beroep. Moderne technologieën zoals robotica en geavanceerde medische apparatuur hebben de operatiepraktijk veranderd en kunnen de efficiëntie en precisie van ingrepen verbeteren. Demi zegt: "Het is mooi om te zien hoe de technologie evolueert. Als operatieassistenten moeten we leren omgaan met deze nieuwe hulpmiddelen, zodat we onze patiënten de best mogelijke zorg bieden."

Elke dag weer maak je impact

Ondanks de uitdagingen en de intense aard van haar werk, blijft Demi enthousiast over haar beroep: "Het is een voorrecht om deel uit te maken van het team dat levens verandert en redt. Elke dag is anders, en dat houdt het interessant en uitdagend."

In het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn we altijd op zoek naar gediplomeerde operatieassistenten en we hebben opleidingsplekken. Bekijk onze vacatures!

Meelopen op de OK?

Ben jij operatieassistent en wil je een keer meelopen op de OK van het UMC Utrecht en/of het Wilhelmina Kinderziekenhuis? We maken het graag voor jou mogelijk. Laat hieronder jouw contactgegevens achter en we nemen contact met je op om de meeloopdag in te plannen. Tot snel!

Podcast 'Operatie geslaagd'

In de vijfdelige podcastserie worden we ondergedompeld in het verhaal van de 9-jarige Wessel. Wessel heeft de spierziekte SMA. Door die aandoening is hij grotendeels rolstoel gebonden. En doordat hij in een rolstoel zit, is de verkromming van zijn wervelkolom ontstaan en zijn organen gaan verschuiven en verzakken. Een scoliose operatie móet dus gebeuren.

Baanbrekende innovatie
Gelukkig voor Wessel is er in het UMC Utrecht door professor dokter Moyo Kruyt en zijn collega René Castelein een innovatieve manier bedacht om scoliose te opereren. Met deze nieuwe manier van opereren hoeft Wessel niet 10 keer onder het mes, maar slechts 1 keer. Maar dan moet de operatie wel slagen.

Schaarse OK-assistenten
We volgen ook de OK-assistent van dienst, Demi van Vliet. Zij heeft een essentiële rol tijdens de operatie aan de zijde van de chirurg. OK-assistent is een schaars beroep. Nederland telt slechts 5450 operatieassistenten, 10% is actief op zoek naar een (andere) baan.In ‘Operatie Geslaagd’ volgen we een mogelijk baanbrekende operatie. Van spannende voorbereiding tot de operatie zelf.

Contactinformatie

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert