Prof. Dr. Moyo Kruyt is orthopedisch chirurg en opereert in zowel het Wilhelmina Kinderziekenhuis als het volwassen ziekenhuis in het UMC Utrecht. Hij ontwikkelde een innovatieve techniek in scoliosebehandeling. Met deze nieuwe manier van opereren hoeft een kind niet 10 keer onder het mes, maar slechts 1 keer. 

'Klussen' aan het menselijk lichaam

"Mijn interesse in chirurgie ontstond vanuit een diepgewortelde fascinatie voor het oplossen van complexe problemen. Wat mij vooral aantrok in de chirurgie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de interne geneeskunde, was de mogelijkheid om met mijn handen direct een oplossing te bieden. Dit praktische aspect, het letterlijk 'klussen' aan het menselijk lichaam, sprak me enorm aan."

Complexiteit van de wervelkolom

“Mijn loopbaan begon met een uitgebreide opleiding en leidde tot een promotieonderzoek. Zo kwam ik uiteindelijk bij de orthopedische chirurgie uit. Mijn fascinatie ligt bij de wervelkolomchirurgie, een veld dat zowel technisch als mechanisch is. De complexiteit van wervelkolomoperaties biedt een unieke uitdaging. Je hebt te maken met de structuur van het ruggenmerg en de noodzaak voor extreme precisie. Deze combinatie van precisie, technische vaardigheid en de mogelijkheid om een veelbetekenende impact te hebben op de levenskwaliteit van patiënten, maakt dit veld ongelooflijk interessant voor mij.”

Innovatieve behandeling van scoliose

"Scoliose is een aandoening waarbij er een zijwaartse kromming in de wervelkolom optreedt. Het is een complexe aandoening die varieert in ernst en impact. Mijn benadering richt zich niet alleen op het corrigeren van de kromming, maar ook op het begrijpen en aanpakken van de onderliggende oorzaken. Bij kinderen en jongvolwassenen kan deze aandoening bijzonder uitdagend zijn vanwege hun groeipatronen", licht Moyo toe.

"De traditionele benadering van scoliosebehandeling omvatte vaak uitgebreide chirurgische ingrepen. Onlangs hebben we echter een techniek ontwikkeld die gebruikmaakt van een geleidesysteem dat kan meebewegen tijdens de groei. De startup Cresco Spine is daarmee bezig en focust zich op de vooruitgang van scoliosebehandeling. Deze startup, waar ik nauw bij betrokken ben, is gericht op het ontwikkelen en verfijnen van het geleidesysteem dat ik eerder noemde. Hiermee beïnvloeden we de groei van de wervelkolom. Met behulp van deze techniek kunnen we gebruikmaken van veren die een constante kracht uitoefenen op de wervelkolom. Dit helpt de wervelkolom om te groeien en zich op een natuurlijke manier te corrigeren, wat vooral baanbrekend is voor jonge patiënten."

Toekomst van scoliosebehandeling

"De toekomst ziet er veelbelovend uit. We hebben al enkele uitstekende resultaten gezien in onze klinische studies. Hoewel het te vroeg is om het 'baanbrekend' te noemen, is het absoluut innovatief. Ons doel is om deze techniek beschikbaar te maken voor een breder publiek, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. De impact die we kunnen hebben op de levenskwaliteit van scoliosepatiënten, vooral kinderen, is enorm."

Altijd blijven leren

"Orthopedische chirurgie is een veld dat zowel uitdagend als ongelooflijk belonend is. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, zou ik zeggen: wees voorbereid op een levenslange toewijding aan leren en verbeteren. De voldoening die je krijgt van het daadwerkelijk verbeteren van het leven van je patiënten is onvergelijkbaar. En met de voortdurende vooruitgang in medische technologie, is er altijd iets nieuws en opwindends om naar uit te kijken."

Podcast 'Operatie geslaagd'

In de vijfdelige podcastserie worden we ondergedompeld in het verhaal van de 9-jarige Wessel. Wessel heeft de spierziekte SMA. Door die aandoening is hij grotendeels rolstoel gebonden. En doordat hij in een rolstoel zit, is de verkromming van zijn wervelkolom ontstaan en zijn organen gaan verschuiven en verzakken. Een scoliose operatie móet dus gebeuren.

Baanbrekende innovatie
Gelukkig voor Wessel is er in het UMC Utrecht door professor dokter Moyo Kruyt en zijn collega René Castelein een innovatieve manier bedacht om scoliose te opereren. Met deze nieuwe manier van opereren hoeft Wessel niet 10 keer onder het mes, maar slechts 1 keer. Maar dan moet de operatie wel slagen.

Schaarse OK-assistenten

We volgen ook de OK-assistent van dienst, Demi van Vliet. Zij heeft een essentiële rol tijdens de operatie aan de zijde van de chirurg. OK-assistent is een schaars beroep. Nederland telt slechts 5450 operatieassistenten, 10% is actief op zoek naar een (andere) baan.

In ‘Operatie Geslaagd’ volgen we een mogelijk baanbrekende operatie. Van spannende voorbereiding tot de operatie zelf.

Contactinformatie

Will je meer weten over werken in het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert