Twee jaar geleden, in 2021, zette Renske haar eerste stappen als verpleegkundige. Haar diploma van de voltijd hbo-v opleiding in Ede op zak. Renskes idee was altijd om in een ziekenhuis te werken, maar zoals dat gaat, verliep haar laatste stage niet zoals ze had gehoopt. Vooral vanwege de uitdagingen van de COVID-19-pandemie, waardoor het aan het eind van haar studie niet mogelijk was om in een ziekenhuis stage te lopen.

Altijd al interesse in de oncologie

Renske vertelt: “Meteen meedraaien na een hele korte inwerkperiode en een korte ziekenhuisstage aan het begin van mijn studie voelde niet goed. Daarbij zocht ik naar de juiste plek om mijn passie voor verpleegkunde en oncologie te combineren. Ik wist dat ik in de wereld van oncologie wilde duiken en dat mijn interesse op beschouwend vlak lag. Ik vind het meedenken erg interessant.”

Traineeship oncologie

Renske vond haar weg naar een traineeship bij Beeld en Oncologie in ons ziekenhuis. Daar kreeg ze een zachte landing en een traject op maat. Ze benadrukt het belang van begeleiding en ook van het zelf nemen van initiatief. "De kennis was er, maar qua ziekenhuiservaring liep ik door de coronaperiode achter. Mijn eerste halfjaar bracht ik door op de afdeling Medische Oncologie, als enige trainee. In eerste instantie loop je mee met een ervaren verpleegkundige en beetje bij beetje ga je steeds meer zelf doen. De begeleiders kijken echt naar jou als persoon. Wat heb jij nodig? Daardoor verschilt het tempo voor iedereen. Wat me echt trok, was palliatieve zorg. Het complete zorgpakket, werken met multidisciplinaire teams en het volledige plaatje zien", legt ze uit. “En daarbij had ik veel aan mijn stage bij de thuiszorg.”

Je maakt het verschil als verpleegkundige

Tijdens haar traineeship maakt ze het overlijden van een jonge vrouw mee. Een ervaring die haar diep raakt en vormt. "Je ziet veel ellende, maar het vormt je ook als zorgverlener. Gelukkig had ik geweldige collega's om me te begeleiden, en hadden mijn teamleider en ik regelmatig gesprekken om te checken of ik het mentaal volhield", deelt Renske.

Tweede half jaar, de overstap naar een andere afdeling

In het tweede halfjaar van haar traineeship in de oncologie, werkte Renske samen met vier andere trainees op de afdeling Hematologie. Ze leerden veel van elkaar.

"Samenwerken in een leerteam vond ik geweldig. Het gaf ons als trainees de kans om verantwoordelijkheid te delen door met elkaar te sparren over een vraagstuk en ervaringen uit te wisselen. We hadden allemaal onze eigen patiënten en konden dit onderling goed bespreken, waardoor je niet alleen leert van je eigen casussen. Dit is waar we echt groeiden”, vertelt Renske.

Niet met de paplepel ingegoten

Renskes pad naar verpleegkunde begon niet in haar jeugd. "Ik kom uit een familie die vooral werkt in het bedrijfsleven, terwijl ik helemaal niet houd van economie. Ik wilde niet de hele dag op kantoor zitten en juist praktisch bezig zijn", herinnert ze zich. Haar interesse in oncologie groeide toen ze besefte hoe actueel en relevant het is voor iedereen. "Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker. Je kunt er als verpleegkundige echt voor iemand zijn en de psychosociale kant van het werk is een heel belangrijk onderdeel”, benadrukt Renske.

Een traineeship, gewoon doen!

Renskes advies aan toekomstige verpleegkundigen is om gewoon een dagje mee te lopen. "Probeer het op zijn minst. Het traineeship geeft je een jaar om te ontdekken of dit jouw roeping is. En onthoud: er zullen altijd obstakels zijn, maar je kunt het sowieso proberen. Als het niks is voor je, dan ben je na een jaar vrij om te gaan. En dan heb je wel een heel leerzaam jaar achter de rug waarin je jezelf goed hebt kunnen ontwikkelen. Naast mijzelf zijn drie van mijn collega-trainees ook gebleven. Dat zegt voldoende. Ik ben happy hier en ik wil graag verder leren binnen de oncologie, mogelijkheden genoeg.”

Maak kennis met de hematologie

Nieuwsgierig naar wat er op op de afdeling gebeurt? Bekijk de video en twee collega's van de hematologie nemen je mee.

Contactpersoon WKZ

Contactinformatie

Ben jij verpleegkundige en wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem gerust contact op!

Afdeling Recruitment

088-7558985

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert