‘Het leerde me te begrijpen welke afdeling het beste bij me past’

Als pas afgestudeerde verpleegkundige staat er een wereld voor je open om te ontdekken. Waar te beginnen? Voor Hedwig bood het UMC-brede traineeship van een jaar een kans om verschillende specialismen te verkennen en te ontdekken waar haar ware passie lag.

Intensieve kennismaking

“Het traineeship begon met een intensieve introductieweek, waarin we elkaar als trainees leerden kennen, e-learnings volgden en belangrijke trainingen doorliepen, onder andere over het gebruik van de infuuspomp. De kennismakings-, voortgangs- en eindgesprekken op de afdelingen waar ik liep, boden de mogelijkheid om feedback te geven en te ontvangen. Ook kreeg ik een buddy toegewezen die me op een laagdrempelige manier ondersteunde. Na zes maanden stage op de Interne Geneeskunde, Geriatrie, Reumatologie, ging ik het tweede half jaar door naar de afdeling Cardio thoracale chirurgie. Ook mocht ik het tweede halfjaar één ‘stagedag’ doen, ik koos toen voor de Spoedeisende Hulp."

Positieve ervaringen en nieuwe inzichten

"Ik vond het traineeship een positieve ervaring; ik vond het leuk om me te verdiepen in de verschillende ziektebeelden, en vond het fijn zowel op een beschouwende als snijdende afdeling te werken. Op beide afdelingen kwam ik in een leuk team terecht waarin ik mij goed en veilig voelde. Het traineeship gaf me de kans om beter te begrijpen welke afdeling het beste bij me past. Ik heb veel geleerd. Hoogtepunten voor mij waren onder andere het meekijken bij een openhartoperatie en de meeloopdag op de Spoedeisende Hulp. Enige jammere, is dat je na een half jaar alweer weggaat. Dat is net het moment dat je gewend bent aan het team, en andersom.” 

“Voordat ik aan het traineeship begon, heb ik de hbo-V aan de Christelijke Hogeschool Ede gedaan. Ik heb stagegelopen in de somatiek, gehandicaptenzorg, thuiszorg en twee keer het ziekenhuis: op de afdeling Geriatrie in het Meander in Amersfoort en in Suriname op de afdelingen Interne Geneeskunde, Chirurgie en de SEH. Door deze stages had ik voldoende bagage om te kunnen beginnen als verpleegkundige in het UMC Utrecht.”
Hedwig (hier links op foto) met collega-trainees

Advies voor twijfelaars

"Mijn advies aan andere beginnende verpleegkundigen is om zeker een traineeship te overwegen. Vooral als je twijfelt over welke afdeling het beste bij je past. Er is ook veel ruimte voor begeleiding en je wordt langzaamaan ingewerkt. Sterker nog, de inwerkperiode wordt op de persoon afgestemd. Mijn toekomst zie ik op de Interne Geneeskunde. Ik heb gemerkt dat deze afdeling van alles te bieden heeft om me verder te ontwikkelen als verpleegkundige. Op de lange termijn wil ik alsnog de overstap maken naar de SEH.

Het traineeship werd onlangs feestelijk afgesloten met een ceremonie. Het werd een gezellige bijeenkomst, waarin elke trainee werd gehuldigd en een certificaat en kleine attentie in ontvangst mocht nemen. We hebben ook een groepsapp, dus we houden zo ook nog na deze mooie ervaring contact met elkaar.”

Contactinformatie

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985Stuur een WhatsApp bericht

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert