Hildeline was in 2021 verpleegkundige van het jaar in de categorie onderzoek, voor het opzetten van een platform voor verplegingswetenschappers. Ze werkt als verpleegkundige bij de divisie interne geneeskunde en dermatologie.
“Ik wilde altijd in een academisch ziekenhuis werken omdat ik de uitdaging interessant vind. Het is net iets minder lopende-band-werk, minder protocollair en iets meer verdieping. Na een verhuizing koos ik voor het UMC Utrecht. Ik heb een tijdje via de Werkwinkel wat tijdelijke opdrachten gedaan en daardoor kennis kunnen maken met verschillende afdelingen. Een ideale manier om rustig te kunnen rondkijken en te merken wat er bij je past. Bij de divisie interne geneeskunde en dermatologie voelde het eigenlijk meteen goed. Ik vond de collega's fijn, ik had de tijd voor de patiënten en toen ben ik daar vast in dienst gedaan. Na twee jaar kwam ik op een punt dat ik moest nadenken over de volgende stap. Ik vond mezelf te jong om senior te worden en wilde ook niet inhoudelijk de diepte in. Het werd de opleiding verplegingswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Tijdens die master leer je op een wetenschappelijke manier naar het vak verpleegkunde te kijken. Het masterprogramma Verplegingswetenschap realiseert dit door inzichten uit de wetenschap en ervaringen uit de verpleegkundige praktijk met elkaar te verbinden. Ik ben nu met collega- verplegingswetenschappers in het UMC Utrecht aan het kijken hoe we kunnen bijdragen aan toekomstbestendige verpleegkunde. Hoe kunnen we onze kennis een goede plek geven in de organisatie en hoe bouwen we een netwerk op? Er werken veel verpleegkundigen in het UMC Utrecht en we willen samen kijken naar welke problemen uit de praktijk we kunnen oplossen door op een wetenschappelijke manier naar de situatie te kijken en met het implementeren van zorginnovaties. Hierdoor kunnen we de zorg voor patiënten veiliger en beter maken en dat is uiteindelijk het doel.

Omdat ik nu verpleegkundige van het jaar ben geworden, weten mensen me te vinden. En natuurlijk ook via de VAR. Ik hoop dat we dat verder kunnen uitbouwen. Mijn advies aan collega's is: blijf nieuwsgierig, laat je niet afschepen maar zet door, neem het podium om te zeggen wat je wil zeggen. De kansen liggen er in het UMC Utrecht maar je moet ze zelf pakken. En laten we met elkaar het vak blijven doorontwikkelen. Ik hoop daar met ons platform een belangrijke bijdrage aan te kunnen leveren.