Wat maakt werken op de dagbehandeling zo interessant en allesbehalve saai? Daar vertellen onze collega’s Marijke en Anne je graag over! Zij zijn allebei verpleegkundige op de dagbehandeling in het UMC Utrecht. Marijke bij hematologie en Anne bij oncologie, waar ze te maken krijgen met complexe ziektebeelden en allerlei patiënten, persoonlijke verhalen en gesprekken.
Voordat Marijke bij de dagbehandeling hematologie aan de slag ging, behaalde ze haar hbo-v duaal in het VUmc en werkte onder andere bij cardiologie in het UMC Utrecht. Anne deed na haar mbo-v een aantal specialisaties zoals een opleiding oncologie, een post hbo-opleiding palliatieve zorg en verleende palliatieve zorg als coördinator in de thuiszorg. De stap naar de dagbehandeling oncologie ervaarde Anne als heel positief: "Als team doen we het werk echt samen en kunnen we op elkaar terugvallen. Marijke en ik werken beiden ook met veel jonge collega's. De werksfeer is heel positief en fijn."

Betrokken bij ziekteproces

Marijke vertelt: “De patiëntencategorie bij de dagbehandeling interesseerde mij al langere tijd. De patiënten zijn betrokken bij hun eigen ziekteproces. Ze denken mee, weten welke medicatie ze eerder bijvoorbeeld kregen en hebben zelf goed in de gaten wat er speelt. Daardoor kan ik voor mijn gevoel een nog belangrijkere rol spelen. Meer die van sparringpartner in plaats van alleen zorg geven.” “In een academisch ziekenhuis als UMC Utrecht krijg je te maken met complexere casussen dan in een algemeen ziekenhuis”, gaat Anne verder. “Het is al vrij snel complex, maar hier zie ik meer bijzondere en zeldzame ziektebeelden. We hebben laagdrempelig contact met de poli en met de artsen om te overleggen over dingen zoals medicatie of het ziekteverloop. Collega’s waarderen het als je initiatief toont en zelf meedenkt. Dat maakt het werk voor mij heel uitdagend en leuk.”

Band met de patiënt

“Mensen komen van buiten het ziekenhuis voor een behandeling en hebben daarbuiten nog een leven dat doorgaat. Wat het contact en gesprekken spontaner maakt”, vertellen Marijke en Anne. “Patiënten werken vaak nog, volgen een studie en doen aan sport. Ze zijn ziek maar functioneren nog en komen op afspraak bij ons op de dagbehandeling. Wat op een verpleegafdeling natuurlijk anders is, waar een patiënt veel langer ligt. Dit geeft een hele andere dynamiek.”
Anne licht toe: “Als verpleegkundige bij oncologie zie je zo’n 5 à 6 patiënten per dag. Vaak ook tegelijkertijd in andere ruimtes. Veel patiënten zie ik een langere periode terug. Eigenlijk doorloop ik met hen het hele ziekteproces. Mensen denken vaak dat we bij de dagbehandeling patiënten alleen een kuur geven en een infuus inbrengen. Dat we vooral uitvoerend bezig zijn en vluchtig patiëntcontact hebben. Dat is niet waar, we hebben juist de tijd om een band op te bouwen.”

Ruimte voor verdieping

Marijke vertelt: “Veel patiënten zie je maanden of jaren. Daardoor is er meer ruimte voor verdieping in gesprekken. Een jonge patiënt die nog naar school gaat kan zich bijvoorbeeld minder goed concentreren en vindt het lastig om de lessen te volgen. Daar praat ik met diegene over en ik bespreek ook hoe wij kunnen helpen en ondersteunen. Je zorgt dat mensen zich veilig voelen hier. Een stukje openheid over jezelf is daarbij belangrijk. Je praat met elkaar over kinderen, vakanties, maatschappelijke ontwikkelingen en andere dingen die je meemaakt.”

“Bij palliatieve zorg bij oncologie komt er op een gegeven moment een keerpunt”, legt Anne uit. “Gesprekken gaan dan over hoe dat voor de patiënt is en wat diegene nog graag wil. Over angst voor doodgaan en aandacht voor zingeving. Het werk dat we doen is niet kort en vluchtig. Het is echt zinvol en belangrijk.”

Regelmatige werktijden

Wil je meer regelmatig werktijden? Ook dan zit je bij de dagbehandeling goed: "En dat zorgt voor een fijne werk-privébalans. Het is makkelijker te combineren met je thuissituatie, bijvoorbeeld als je kinderen hebt. Daarbij heeft de werkdag voor ons altijd een duidelijke kop en staart. Rond 17.00 uur zijn alle patiënten naar huis, ronden ook alle collega's het werk van die dag af en ga je een vrije avond tegemoet!"