Tijdens de 3-jarige opleiding mbo-verpleegkunde combineer je werken en leren. Daardoor ben je als verpleegkundige al snel van grote betekenis voor alle patiënten van het UMC Utrecht. Je kunt op dit moment weer solliciteren voor de groep van september 2024. Lees alles over de opleiding op deze pagina.

Als verpleegkundige is geen dag hetzelfde. Het ene moment voer je basistaken uit, zoals wassen, aankleden, bedden verschonen en eten serveren. Even later ben je betrokken bij complexere behandelingen van de patiënt, zoals wondverzorging, sonde inbrengen of stervensbegeleiding. Uiteraard hoef je dat allemaal niet meteen te kunnen. Wij leiden jou op. 

Zo ziet de opleiding eruit

  • De opleiding duurt 3 jaar.

  • De opleiding start met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van acht maanden. Daarvan krijg je de eerste periode fulltime les op het ROC Midden-Nederland, zodat je goed bent voorbereid op de start in de praktijk. 

  • De laatste tien weken van de beroepsvoorbereidende periode loop je een oriënterende stage in het UMC Utrecht bij bijvoorbeeld de divisie Vrouw & Baby, Heelkundige Specialismen of Hart & Longen. 

  • Als je de BVP goed doorloopt, kom je voor 32 uur per week in dienst. Daarvan ga je één vaste dag per week naar school. Een mooi moment om ervaringen met je medestudenten uit te wisselen. 

  • De overige drie dagen werk je volgens een wisselend rooster op een verpleegafdeling. Tijdens je opleiding wissel je een aantal keer van afdeling en divisie. We doen ons best om je bij de divisie van jouw voorkeur te plaatsen.

  • Tijdens de opleiding heb je een vaste studieloopbaanbegeleider van het ROC.

“Ik geniet elke dienst weer van het dynamische ziekenhuisleven. Ik leer veel door het gewoon zelf te doen. Daarom is deze combinatie van werken en leren echt iets voor mij."

Anne

Leerling verpleegkundige mbo-v

Twee studenten mbo-verpleegkunde lichten in de video verderop deze pagina toe waarom ze zo enthousiast zijn over hun opleiding en het werken in het UMC Utrecht.

Veelgestelde vragen

Wanneer start de eerstvolgende opleiding en waar kan ik solliciteren?

De opleidingsplekken met startmoment september 2024 zijn vervuld. De eerstvolgende opleiding start in september 2025. Vanaf november 2024 kun je hiervoor solliciteren en vind je hier de vacature.

Welke ervaring of vooropleiding heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Je hebt een havo- of mbo-diploma (niveau 4) behaald of gaat een van die diploma’s dit schooljaar halen. Ook als dit diploma niet richting de zorg is, ben je welkom te solliciteren. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, zodat je als toekomstig verpleegkundige voor de patiënt een belangenbehartiger kunt zijn.

Kan ik solliciteren naar de opleiding mbo-v BBL in het UMC Utrecht zonder een havo of mbo-niveau 4 diploma?

Als je niet aan de toelatingseisen voldoet (diploma havo- of mbo-niveau 4), heeft het geen zin om te solliciteren. We adviseren je in dat geval contact op te nemen met het ROC Midden-Nederland, waar ze andere mogelijkheden hebben om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Dit geldt ook voor mensen met een VIG-diploma. 

Kan ik mijn huidige mbo-v BOL opleiding afmaken via de BBL route bij het UMC Utrecht?

Het is niet mogelijk om tussentijds over te stappen naar de mbo-v BBL opleiding in het UMC Utrecht. Dit heeft te maken met de afstemming tussen de theorie op school (ROC Midden Nederland) en de (begeleiding van de) praktijkopdrachten in het ziekenhuis. 

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Als wij jouw sollicitatie hebben ontvangen en we denken dat je bij ons past, dan nodigen we je uit voor een e-assessment. Deze computertest test je intelligentieniveau en bepaalt in hoeverre jouw profiel overeenkomt met het gewenste profiel voor de opleiding. De test duurt ongeveer negentig minuten. Als je de test positief afrondt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Ten slotte is een referentiecheck en een check bij het IGJ-register onderdeel van de procedure.

Hoe zit het met salaris?

Tijdens de eerste acht maanden ontvang je € 450,- per maand. Dit is de Beroepsvoorbereidende periode. Daarna krijg je salaris gebaseerd op de Cao universitair medische centra 2023:

  • Leerjaar 1 na de Beroepsvoorbereidende periode: € 2.029,-

  • Leerjaar 2: € 2.272,-

  • Leerjaar 3: € 2.472,-.

21 jaar of ouder?

Voor leerlingen van 21 jaar en ouder wordt het salaris (na de Beroepsvoorbereidende periode) aangevuld tot het minimumloon van € 2.475,- conform artikel 4.1.4 van de Cao umc.

Deze brutosalarissen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Wie betaalt het curusgeld en de boeken?

Het cursusgeld en de verplichte boeken betalen wij.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij als ik de opleiding heb afgerond?

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je als mbo-verpleegkundige in alle zorg- en patiëntencategorieën op kwalificatieniveau 4 aan de slag. Ook kun jij je specialiseren tot bijvoorbeeld intensive care- of neurologieverpleegkundige. Na afloop van de opleiding gaan we graag samen met jou op zoek naar een passende baan als verpleegkundige bij het UMC Utrecht.

Een kijkje achter de schermen

Kom erachter waarom Noelle en Gerlinde zo enthousiast zijn over hun opleiding mbo-v en de combinatie leren en werken in het UMC Utrecht. Bekijk snel de video!

Meer weten over de opleiding?

Heb je nog vragen? Deze kun je per mail stellen via [email protected]. Anita van der Stigchel (P&O adviseur) of Marianne van Duinkerken (P&O medewerker) neemt dan telefonisch of via de mail contact met je op.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail