Een traineeship kan voor jou de ideale volgende stap zijn in jouw carrière. In het UMC Utrecht bieden we ook het verpleegkundig traineeship psychiatrie aan.

Met welke type patiënten werk je?

Anders dan bij verpleegafdelingen werk je als verpleegkundige op de afdeling psychiatrie deels beschouwend en deels actief en soms directief ondersteunend. Patiënten bij ons op de afdeling hebben een psychische kwetsbaarheid en zijn psychisch dusdanig ontregeld, dat zij hulp nodig hebben. Deze ontregeling kan zich bij de patiënten uiten in somberheid, suïcidaliteit, gedragsproblemen of psychotische klachten. Het inzetten van verpleegtechnische handelingen is op deze afdeling minimaal en beperkt zich tot bijvoorbeeld bloeddruk meten en het toedienen van sondevoeding. Jij bent als verpleegkundige zelf het instrument waarmee je werkt op de afdeling. Samen met de patiënt en andere belangrijke mensen in het netwerk kijk jij wat er nodig is om de balans te herstellen en weer tot ontwikkeling te komen.

Zo ziet het traineeship eruit

Beschouwend! Jij bent – samen met de patiënt en diens netwerk – het instrument in de behandeling. "Werken met de handen op de rug,’’ dus.

Type collega's

Je komt te werken in een team waar een no-nonsens mentaliteit heerst. Met veerkracht en bewogen met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Je bent niet snel van slag en legt makkelijk contact. Zelfreflectie en zelfspot zijn belangrijk in het team, en je moet lef hebben. Met elkaar werk je proactief en stimuleer je patiënten om aan hun eigen herstel te werken.

Startdatum

Er is één keer per jaar een startmoment, op 1 februari. Als er voldoende interne kandidaten zijn, dan komt er geen vacature online. Zijn er geen of niet voldoende interne kandidaten, dan start de werving voor dit traineeship in november. Vanaf 15 oktober zijn altijd open sollicitaties welkom bij Jannie van Utrecht: [email protected]

Omschrijving traineeship

Het traineeship binnen de Psychiatrie duurt 1 jaar van 1 februari tot 31 januari. In deze periode gaat je naar 2 verschillende verpleegafdelingen waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met jouw voorkeur en affiniteit (acuut versus niet acuut, kind/jeugd/volwassenen). De eerste periode duurt 7 maanden en omvat iets meer onderwijselementen, de tweede periode duurt 5 maanden. Je krijgt meer inwerktijd (4 – 6 weken boven formatie) dan een nieuwe medewerker, dat biedt kansen voor net afgestudeerde verpleegkundigen zonder ervaring. Na het traineeship heb je zicht op de psychiatrische zorg binnen onze afdeling en heb je de nodige ervaring opgedaan. Vaak is dat voldoende voor een vaste aanstelling bij ons. Na 2 goede beoordelingen is er baangarantie.

Aantal plekken

3 verpleegkundigen maken kans om deel te nemen aan dit traineeship.

"“Het mooie aan mijn werk is dat je in zeer korte tijd een vertrouwensband opbouwt met de cliënt. De afdeling is een unieke plek in het ziekenhuis. Hier werk je samen met neurologen, longartsen, noem maar op. Dit zie je niet bij een GGZ-instelling. Daar zijn psychiatrie en somatiek vaak gescheiden, terwijl ze hier door elkaar lopen. Dat maakt de diagnostiek complexer en interessanter."

Nikki

Verpleegkundige psychiatrie

Veelgestelde vragen

Wanneer start de eerstvolgende opleiding en waar kan ik solliciteren?

De eerstvolgende opleiding start in september 2024. Je kunt solliciteren via deze vacature. We werven totdat de groep vol zit.

Welke ervaring of vooropleiding heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Je hebt een havo- of mbo-diploma (niveau 4) behaald of gaat een van die diploma’s dit schooljaar halen. Ook als dit diploma niet richting de zorg is, ben je welkom te solliciteren. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, zodat je als toekomstig verpleegkundige voor de patiënt een belangenbehartiger kunt zijn.

Kan ik solliciteren naar de opleiding mbo-v BBL in het UMC Utrecht zonder een havo of mbo-niveau 4 diploma?

Als je niet aan de toelatingseisen voldoet (diploma havo- of mbo-niveau 4), heeft het geen zin om te solliciteren. We adviseren je in dat geval contact op te nemen met het ROC Midden-Nederland, waar ze andere mogelijkheden hebben om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Dit geldt ook voor mensen met een VIG-diploma. 

Kan ik mijn huidige mbo-v BOL opleiding afmaken via de BBL route bij het UMC Utrecht?

Het is niet mogelijk om tussentijds over te stappen naar de mbo-v BBL opleiding in het UMC Utrecht. Dit heeft te maken met de afstemming tussen de theorie op school (ROC Midden Nederland) en de (begeleiding van de) praktijkopdrachten in het ziekenhuis. 

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Als wij jouw sollicitatie hebben ontvangen en we denken dat je bij ons past, dan nodigen we je uit voor een e-assessment. Deze computertest test je intelligentieniveau en bepaalt in hoeverre jouw profiel overeenkomt met het gewenste profiel voor de opleiding. De test duurt ongeveer negentig minuten. Als je de test positief afrondt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Ten slotte is een referentiecheck en een check bij het IGZ-register onderdeel van de procedure.

Hoe zit het met salaris?

Tijdens de eerste acht maanden ontvang je € 450,- per maand. Dit is de Beroepsvoorbereidende periode. Daarna krijg je salaris gebaseerd op de Cao universitair medische centra 2023:

  • Leerjaar 1 na de Beroepsvoorbereidende periode: € 2.029,-

  • Leerjaar 2: € 2.272,-

  • Leerjaar 3: € 2.472,-.

21 jaar of ouder?

Voor leerlingen van 21 jaar en ouder wordt het salaris (na de Beroepsvoorbereidende periode) aangevuld tot het minimumloon van € 2.475,- conform artikel 4.1.4 van de Cao umc.

Deze brutosalarissen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Wie betaalt het curusgeld en de boeken?

Het cursusgeld en de verplichte boeken betalen wij.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij als ik de opleiding heb afgerond?

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je als mbo-verpleegkundige in alle zorg- en patiëntencategorieën op kwalificatieniveau 4 aan de slag. Ook kun jij je specialiseren tot bijvoorbeeld intensive care- of neurologieverpleegkundige. Na afloop van de opleiding gaan we graag samen met jou op zoek naar een passende baan als verpleegkundige bij het UMC Utrecht.

Meer weten over de opleiding?

Heb je nog vragen? Deze kun je per mail stellen via [email protected]. Anita van der Stigchel (P&O adviseur) of Marianne van Duinkerken (P&O medewerker) neemt dan telefonisch of via de mail contact met je op.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail