Interview met Anne Marie van den Berg: Senior Adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) bij het UMC Utrecht. Zij startte in 2009 bij het UMC Utrecht via een vacature voor een facilitair inkoper. Pas later (vanaf 2017) is ze zich gaan specialiseren als adviseur MVI.

Van disposable naar reusable

"In een notendop: ik adviseer inkopers en opdrachtgevers van inkoop over het vertalen van de duurzaamheidsdoelen naar aanbestedingen en leveranciers.

Mijn werkdagen zijn zeer afwisselend. Op het ene moment schrijf ik een advies aan een projectteam over hoe ze duurzaamheid kunnen opnemen in de aanbesteding, het volgende moment bereid ik een marktconsultatie voor waarin we marktpartijen vragen stellen over duurzaamheid en overleg ik met leveranciers over nieuwe duurzame innovaties. Ik begeleid verder ook trajecten, zoals momenteel het vervangen van disposable steriele OK jassen door reusable jassen. Tussendoor onderhoud ik regelmatig contact met de andere UMC's om kennis te delen over duurzame inkoopsuccessen of ervaringen en intern met collega's die verantwoordelijk zijn voor het duurzaamheidsbeleid en het milieumanagementsysteem."

De koplopers belonen

"De zorg zit in een spagaat: we zijn er om patiënten gezond te houden en beter te maken en tegelijkertijd is de zorg een grote (milieu)vervuiler en uitstoter. Dat besef is inmiddels goed ingedaald en er wordt volop naar manieren gezocht om duurzamer te gaan handelen. Het allermooist is dus dat het innovatiegericht is. Vaak is de stand van de markt op duurzaamheid op dit moment nog niet heel professioneel (zeker in medische en lab marktsegmenten), en dan moet je als inkopende partij goed nadenken over hoe we leveranciers kunnen aanjagen om te verduurzamen. We willen dan de koplopers in de markt belonen en de achterblijvers met niet-duurzaam aanbod uitsluiten. Het bepalen van de strategie daarvoor is erg interessant en uitdagend. "

Bedrijven doen zich duurzamer voor dan ze zijn

"Minder leuk is dat leveranciers soms aan greenwashen doen, ze doen zich duurzamer voor dan ze zijn. Het is geen kwestie van wat zonnepanelen op je bedrijfspand en klaar.  Soms is het erg tijdrovend om precies te achterhalen hoe duurzaam hun producten en processen nou precies zijn. Leveranciers vertellen graag mooie verhalen, maar worden bijna nooit heel concreet. Zelfs als we er op directe manier naar vragen krijg je niet altijd een concreet antwoord. Dat is erg vermoeiend en kost veel uitzoek-tijd."

Het UMC Utrecht zit vol met complexe, interessante vraagstukken

"Het UMC is een interessante omgeving waar complexe vraagstukken spelen. In de organisatie heerst een cultuur waarin ambitie wordt gestimuleerd en ondersteuning wordt gegeven om die ambitie verder te brengen en concreet te maken. Het is een onderzoekende, leergierige omgeving, waarbij veel mogelijk is mits goed onderbouwd. Soms gaat het op gebied van duurzaamheid voor mijn gevoel (te) langzaam, maar er is zeker beweging en er worden volop kansen gegeven om hieraan bij te dragen."

Kom ook impact maken

Als inkoper bij het UMC Utrecht sta je midden in de maatschappij. Je wordt geacht vraagstukken integraal te kunnen benaderen en niet alleen te denken aan wat financieel gezien de beste deal is. Het gaat juist bij een organisatie als het UMC Utrecht ook om andere waarden, zoals waarde voor de patiënt en maatschappelijke waarde. Je kunt echt impact maken in deze baan en we zoeken dus een collega met een onderzoekende, nieuwsgierige aard. 

We nodigen geïnteresseerde kandidaten van harte uit om te solliciteren en deel uit te maken van het team dat werkt aan duurzame inkoop in de zorgsector. Wil je meer lezen over waar Anne Marie zoal mee bezig is. Lees ook het andere verhaal van Anne Marie. 

Contactinformatie

Will je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert