Dat je niet altijd een zorgopleiding nodig hebt om wat te kunnen betekenen voor een zorgafdeling, bewijst Esther. Ze studeerde aan de BUAS (Breda University of Applied Sciences) en stapte na een tijdje over naar de zorg. Daar werkt ze nu vijf jaar als Hoofd Polikliniek, Functieafdeling en Secretariaten Longziekten.

Hoe ben je bij jouw baan en het UMC Utrecht terecht gekomen?

Esther: “Ik heb altijd in de hospitalitybranche en zakelijke dienstverlening gewerkt. Het idee om in de zorg te werken trok me echter al een lange tijd. Ik bezocht regelmatig de vacaturesite van het UMC Utrecht vanwege mijn eigen ervaringen in andere ziekenhuizen en het verlangen om meer gastvrijheid en patiëntgerichtheid in de zorg te brengen. Eerst dacht ik dat ik door mijn gebrek aan ervaring in de zorg weinig kans zou maken. Maar tot mijn verrassing stond het UMC Utrecht open voor het bekijken van processen vanuit andere invalshoeken. Uiteindelijk bleek het een perfecte match te zijn, omdat ik werd aangenomen en zowel mijn toenmalige leidinggevende als team blij waren met mijn komst.”

Wat houdt jouw werk in of hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Als hoofd van de Polikliniek, Functieafdeling en Secretariaten Longziekten ben ik verantwoordelijk voor de efficiënte en effectieve organisatie van de afdelingen en het verloop van de processen. Samen met mijn team en behandelaars streven we naar de best mogelijke zorg voor de patiënt. Mijn dagelijkse taken omvatten het waarborgen van de continuïteit in kwaliteit en bezetting van de afdelingen en het ontwikkelen en de implementatie van verbeteringen. Ook stuur ik een aantal coördinatoren aan die op zeer goede wijze de operationele, dagelijkse aansturing van de teams verzorgen.  

Verder neem ik deel aan verschillende projecten om input te leveren, maar ook om te leren van andere afdelingen en collega's en verbanden te leggen die me helpen in mijn werk.”

Wat vind je het allermooiste aan jouw baan?

“Het meest bevredigende aspect van mijn baan is de diversiteit van taken en de combinatie van teamwork en zelfstandig werken. Het mooiste is de uitdaging om het zorgproces te verbeteren en efficiënter te maken vanuit verschillende invalshoeken. Als ik zie dat het resultaat goed is of dat iets goed werkt, maakt dat mijn dag goed. Ik waardeer ook de vrijheid die mijn leidinggevende me geeft om zelfstandig beslissingen te nemen, met de wetenschap dat hulp beschikbaar is wanneer dat nodig is. Bovendien vind ik het een groot voordeel dat ik voortdurend leer over de zorg, onderzoek en onderwijs, wat me helpt om me verder te ontwikkelen.

Wat zie je als een uitdaging of vind je minder leuk?

Er is nog veel te doen in de zorg. Bepaalde ontwikkelingen die in andere bedrijfstakken al lang geleden zijn gerealiseerd, moeten in de zorgsector nog plaatsvinden. Als een snelle denker vind ik het soms moeilijk dat besluitvorming, om verschillende redenen, langer op zich laat wachten. Dit is zonde van de tijd, terwijl er nog zoveel te doen en te verbeteren is. Aan de andere kant biedt mijn functie daardoor nog steeds genoeg uitdaging, zelfs na een aantal jaren. Er is meer dan genoeg om mee aan de slag te gaan.”

Waarom zou je werken in het UMC Utrecht aanraden?

Gezien de uitdagingen waarmee de zorgsector te maken heeft, zoals de groeiende behoefte aan zorg en krapte op de arbeidsmarkt, is er nog steeds veel werk te verzetten. Je vindt hier dus genoeg uitdagingen. Daarnaast is het UMC Utrecht een menselijke organisatie waar collega's echt voor elkaar klaarstaan. Ondanks het grote aantal medewerkers, heb ik me nooit als een nummer gevoeld.”

Aarzel niet om te solliciteren, zelfs als je geen ervaring hebt in de zorg (indien dat geen vereiste is natuurlijk). Hoewel medische collega's uiterst belangrijk zijn, zo niet het belangrijkste, kunnen juist mensen met kennis en ervaring op andere gebieden samen met hen zorgen voor de beste zorg voor de patiënten.

Contactinformatie

Will je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert