“We staan nog maar aan het begin. Ik hoop dat deze technologische ontwikkeling steeds meer op de agenda van alle specialismen komt te staan zodat we met elkaar kunnen optrekken. Dat we met elkaar in gesprek kunnen over de mogelijkheden en dat deze kennis steeds breder gedeeld wordt”

Koen Willemsen is arts en coördinator van het 3d lab in het UMC Utrecht. Hij studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na het behalen van de artsenbul is hij zich gaan verdiepen in 3D technologie binnen de medische zorg op de afdeling orthopedie in het UMC Utrecht. Hij heeft een proefschrift geschreven: ‘The Medical application of 3D technology, from bench to bedside’. De opgedane kennis past hij inmiddels breed toe in de lopende patiëntenzorg en dat heeft er toe geleid dat er een centraal 3D medische afdeling bestaat binnen het UMC Utrecht, waar Koen de coördinator van is.

Het 3D Lab

Wat is het 3D Lab? Het centrale 3D Lab is opgezet door enthousiaste professionals van het UMC Utrecht met veel ervaring in 3D technologie. Bij het centraal 3D Lab kan elke afdeling van het ziekenhuis terecht met vragen over 3D technologie in de zorg. Het 3D Lab werkt samen met de afdeling medische technologie & klinische fysica (MTKF) en het 3D Facelab (MKA-BT). Aan de hand van de vraag kijken we wat er mogelijk is en in welke vorm we onze diensten aan kunnen bieden. Denk aan visualisaties van een patiëntcasus (segmentaties en simulaties), 3D prints voor multidisciplinair overleg, consulten en OK-planningen en patiënt specifieke implantaten en boor- en zaagmallen. Het doel is enerzijds om standaard behandelingen beter voor te bereiden, operatietijden te verkorten, operatie succes te vergroten en zodoende heroperaties te voorkomen. En anderzijds om complexe patiënten te helpen die niet geholpen kunnen worden met standaard behandelingen, zij krijgen dan een volledig op maat gemaakte oplossing.

Mooie toekomst voor deze technologie

Koen is aan het pionieren want er komt heel veel kijken bij zo’n nieuw vakgebied. En dan te bedenken dat hij hard op weg was om orthopedisch chirurg te worden waarbij zijn pad heel wat duidelijker en voorspelbaarder zou zijn. Nu moet hij veel van de grond af aan opbouwen en is eigenlijk alles onontgonnen gebied. Maar hoe bijzonder is het dat hij deze kar trekt voor het UMC Utrecht en dat hij een team om zich heen heeft verzameld om deze enorme innovatie verder uit te rollen binnen het ziekenhuis. Koen: ”Veel collega-artsen in het ziekenhuis reageren afwachtend als ze horen van de 3D-technologie, ze willen eerst eens zien wat het voordeel is en hoe het precies werkt. Als ze eenmaal door hebben hoe goed het ze kan helpen, dan weten ze ons te vinden; mijn agenda zit bomvol! Het grootste voordeel is dat je operaties goed kunt voorbereiden op deze manier, en daarnaast ook veel beter kan evalueren, waar je vervolgens weer veel van kan leren. Maar ook de tijdswinst is een belangrijke factor. Er ligt een mooie toekomst voor deze technologie. Ik verwacht dat in de toekomst zogenaamde patiënt specifieke implantaten steeds meer de standaard gaat worden. Bij bijvoorbeeld een nieuwe heup wordt er dan geen model van de plank gehaald, maar komt er een exemplaar dat helemaal op maat gemaakt is.”

“We staan nog maar aan het begin. Ik hoop dat deze technologische ontwikkeling steeds meer op de agenda van alle specialismen komt te staan zodat we met elkaar kunnen optrekken. Dat we met elkaar in gesprek kunnen over de mogelijkheden en dat deze kennis steeds breder gedeeld wordt”

Wil je een bericht ontvangen wanneer er interessante vacatures zijn?