Thirza (63) begon in 2000 als secretaresse bij het hartlonginstituut. Ze werkte bij diverse afdelingen in het UMC Utrecht, maar mistte het directe contant met de patiënt. Toen zich de mogelijkheid van een leerwerktraject aandiende bij de divisie heelkunde, waagde ze de stap op haar 50e. Dat is inmiddels 13 jaar geleden, Thirza is nu senior doktersassistent en werkt bij de poli urologie.

Hoe was het om voor het eerst als doktersassistent te werken?

Eigenlijk voelde het vertrouwd toen ik voor het eerst als doktersassistente aan het werk ging. Natuurlijk was het even wennen, maar dat was vooral omdat ik het voor de patiënt zo goed mogelijk wilde doen. Ik was er me bewust van dat het voor patiënten soms lastig was om zich letterlijk bloot te geven en ik wilde ze graag op hun gemak stellen. Gelukkig ben ik eerst gestart met meelopen, dat scheelde een hoop.

Hoe is het om te werken op de poli?

Het werk bij de poli urologie is enorm afwisselend. Veel mensen denken alleen aan continentieproblemen en daar houden we ons ook mee bezig, maar dat is maar een gedeelte van ons werk. Het is zo’n breed vakgebied. We helpen patiënten met blaas- en prostaatkanker en nierproblemen. Als doktersassistente speel je een rol in de behandelingen en onderzoeken. Op de poliklinische OK assisteren we bijvoorbeeld bij een PESA, botoxbehandelingen van de blaas en plaatsen van SPC’s. Op de poli assisteren we bij punctiespreekuren, en nemen we prostaatbiopten en blaasbiopten af. Ook het kijkonderzoek wordt op de poli verricht. Maar er zijn ook dagen waarop ik ingeroosterd sta op telefoon, balie, administratieve taken doe en afspraken inplan.

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Ik krijg een kick van technische handelingen die ik moet verrichten. Als senior heb ik o.a. de taak gekregen om af en toe katheterwissels te doen. Soms best een uitdaging, ik vind het belangrijk dat het voor de patiënt zo aangenaam mogelijk verloopt. Dat intermenselijk contact maakt het compleet, iemand een kopje koffie en een luisterend oor aanbieden als dat nodig is en de inhoudelijke en technische uitdagingen van mijn vak. Dit werk past mij als een jas.