Als ik nu de vraag krijg wat ik doe, dan begin ik altijd met: ik ben verpleger voor alle medische apparatuur binnen het ziekenhuis. Ik merk dat als ik dat eenmaal heb gezegd, mensen veel sneller een beeld hebben bij wat ik precies doe en ook gelijk interesse tonen.
Mick werkt als medisch instrumentatie technicus in het UMC Utrecht en dan voornamelijk in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hij is verantwoordelijk voor de medische apparatuur en moet soms naar de afdelingen toe om storingen te verhelpen.
Na het afronden van mijn mechatronica opleiding ben ik begonnen bij een revisiebedrijf dat gespecialiseerd is in het reviseren van verschillende vacuümpompen voor de industrie. Wat ik daar persoonlijk heel erg miste is het maatschappelijke aspect; wat draagt je werk bij aan het leven van mensen? Ik kreeg niet de juiste voldoening wanneer een opdracht was afgerond. Daarom wilde ik graag op zoek naar iets anders. Mijn moeder stuitte op de vacature voor medisch instrumentatie technicus in het UMC Utrecht. Ik had zelf nog helemaal niet gedacht aan banen binnen de techniek op medisch vlak en heb dus, na kort onderzoek, direct gereageerd op de vacature.

Verpleger van medische apparatuur

Voor veel mensen is het een onbekend beroep en zullen niet snel weten wat je precies doet als je zegt dat je op de afdeling medische technologie werkt in het UMC Utrecht. Het is ook vrij breed en je kan meerdere kanten op binnen de afdeling. Als ik nu de vraag krijg dan begin ik altijd met: ik ben verpleger voor alle medische apparatuur binnen het ziekenhuis. Ik merk dat als ik dat eenmaal heb gezegd, mensen veel sneller een beeld hebben bij wat ik precies doe en ook gelijk interesse tonen. Naast de standaardwerkzaamheden zoals gepland onderhoud, reparaties en het oplossen van storingen van de medische apparatuur, kan ik ook mijn creatieve kant laten zien door met een zorgverlener mee te denken over technische oplossingen. Het werk blijft hierdoor heel uitdagend en interessant. 

Hier gaat het om mensenlevens

Ik heb onder andere een vraag gekregen vanuit een zorgafdeling om een oplossing te bedenken voor een patiënt die ondersteund moet worden bij het lopen en tegelijk verschillende apparatuur mee moet dragen. Hiervoor heb ik een gemodificeerde infuuspaal samengesteld om de patiënt toch die bewegingsvrijheid te kunnen geven. Ook de uitdaging wanneer je de storingstelefoon hebt is leuk. Toen ik een keer gebeld werd om met spoed naar de operatiekamers te komen werd het wel even spannend. De operatie was al begonnen maar de operatiemicroscoop wou niet meewerken. Op zulke momenten merk je echt dat het werk wat je doet van belang is binnen het ziekenhuis.In deze functie maak je echt het verschil voor patiënten en dat doe je samen met de zorgverleners. Wij werken ook in een wit uniform, hierdoor krijg je het gevoel dat je echt onderdeel uitmaakt van het ziekenhuis. Het werk is ook veel minder grof dan in de industrie en je moet extra secuur werken. Ook is het spannender en uitdagender wetend dat een foutje een hele grote impact kan hebben in het ziekenhuis. Dat is echt anders dan bij commerciële bedrijven, daar gaat het vaak om geld, hier om mensenlevens.

Doorgroeien binnen het UMC Utrecht

Het UMC Utrecht geeft je de kans twee (als je wilt drie) opleidingen medische technologie te volgen, deze staan heel goed op je cv en zijn de tickets naar de medisch-technische-wereld. Er zijn dus heel veel leermogelijkheden en ik kan mezelf blijven ontwikkelen door te specialiseren in allerlei soorten apparaten. En als je genoeg hebt van al het sleutelen, dan bestaat de mogelijkheid om als senior projecten te leiden die te maken hebben met bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe medische apparatuur.

Wil je een bericht ontvangen wanneer er interessante vacatures zijn?