“De OK is een wereld apart midden in het ziekenhuis waar veel gebeurt. Te midden van deze drukte zorgen wij als anesthesie voor de narcose en vitale parameters van de patiënt. Samen met de anesthesioloog zorg ik voor de patiënten bij diverse chirurgische specialismes. Van de KNO tot aan de cardio thoracale, of het verwijderen van een galblaas is of het transplanteren van longen. Wij zorgen ervoor dat de patiënt slaapt en voor zo ver mogelijk stabiel blijft.”

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Als je anesthesiemedewerker wilt worden kun je verschillende paden bewandelen na de middelbare school. Je kan ervoor kiezen op de HBO-V opleiding te volgen en daarna een driejarige Centraal Ziekenhuis Opleiding (CZO) opleiding. Een andere manier is het volgen van de Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) en dan in het derde jaar de specialisatie anesthesie te volgen. Hierna volgt dan ook nog een Traineeship. Een van de nieuwste manieren is het volgend van een HBO-V Technische opleiding. Zelf heb ik de tweede route gevolgd, tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik de anesthesie het meest interessant vond. De combinatie van techniek en anatomie sprak me het meeste aan, daarnaast is het ook heel afwisselend werk.


Ik ervaar een bepaalde vrijheid om mijn eigen plan en oplossing te bedenken bij elke patiënt, bijvoorbeeld hoe wij de anesthesie gaan aanpakken of wat op dat moment de beste reactie is op de veranderde situatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over welke medicatie ik geef bij bloeddrukdaling. Ondanks dat het werken in de OK gezien wordt als hiërarchische werk, is dit niet merkbaar. Het samenwerken met de anesthesioloog, chirurg en operatieassistent gaat vlekkeloos. We zijn allemaal op elkaar ingespeeld.

Hoe zien je dagen eruit?

Dat is lastig te zeggen, omdat écht iedere dag anders is. In het UMC Utrecht hebben we 23 operatiekamers, waarvan twee hybride operatiekamers zijn. Ons team van anesthesiemedewerkers bestaat uit zo’n 50 à 60 medewerkers. Naast de operatiekamers worden wij ook ingezet op de hartkatheterisatie (HCK), bij de CT of een MRI of sederen wij bij de maag-, darm-, lever (MDL) of long afdeling. Dit laatste gebeurd door sedatie praktijk specialisten en is een vervolgopleiding voor een anesthesiemedewerker.

In de basis begin ik iedere ochtend met het voorbereiden van de operaties en ingrepen samen met de anesthesioloog. Dit betekent de beademingsapparatuur testen, medicatie klaar maken en infuus en/of druk systemen klaarmaken. Ik kijk welke patiënt voor welke operatie komt en of er nog andere ziektebeelden of andere zaken zijn waar ik rekening mee moet houden.

Verder lezen?

Op umcutrecht.nl lees je het hele interview.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail